Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:05:37

Андрій Прокопенко: Маємо припинити нелегальний обіг нафтопродуктів та пального на Чернігівщині

21.12.2019   09:57Агенцiя

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко 20 грудня скликав засідання робочої групи для обговорення проблемних питань щодо запобігання нелегальному обігу та незаконній торгівлі нафтопродуктами на території Чернігівщини.

У нараді взяли участь представники профільних департаментів ОДА, правоохоронних органів та установ, що здійснюють контроль та перевірку роботи заправних станцій на предмет дотримання чинного законодавства.

Голова ОДА акцентував увагу присутніх на необхідності активізації роботи по виявленню порушників та боротьби з тіньовим обігом пального.

«Функціонування нелегальних автозаправних станцій та пунктів в обхід закону є прямою небезпекою для людей та навколишнього природнього середовища. Йде порушення екологічних, будівельних, протипожежних та інших законодавчих вимог. – наголосив Андрій Прокопенко. – Ми маємо проаналізувати, що було зроблено та як простимулювати недобросовісних підприємців працювати легально».

7 листопада поточного року було проведено перше засідання спеціальної робочої групи з ліквідації нелегального обігу та нелегальної торгівлі нафтопродуктами на території Чернігівської області.

А сьогодні керівники контролюючих та правоохоронних органів доповіли Андрію Прокопенку про стан перевірок і результати роботи по кожному напрямку.

За повідомленням першого заступника начальника оперативного управління ГУ ДПС в області Віталія Височенка, від початку року за результатами перевірок податківцями виявлено 27 фактів порушень чинного законодавства на ринку обігу пального. Внаслідок цього було вилучено 329,8 тонни паливно-мастильних матеріалів орієнтовною вартістю майже 9,3 мільйона гривень та обладнання АЗС на суму 4,5 мільйона гривень. У двох кримінальних провадженнях розпочато досудове розслідування. Станом на 1 липня 2019 року ліцензію на право роздрібної торгівлі паливно-мастильними матеріалами мають 211 заправних станцій, на право зберігання ПММ – 129.

Старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Нацполіції в області Іван Крічфалуший повідомив про відкриття 64 кримінальних проваджень. За результатами призначених експертиз та досліджень вилучених документів по 7 об`єктах триває досудове розслідування.

За інформацією заступника начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС в області Олександра Бобро, станом на 20 грудня на території області розташовані 182 АЗС та АГЗС. Упродовж 2019 року рятувальниками здійснено 86 планових перевірок у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, за результатами яких до 79 посадових осіб виписано штрафів на суму 7658 гривень.

Головний критерій при перевірці державного ринкового нагляду Державної екологічної інспекції – це перевірка наявності екологічної експертизи та оцінка впливу на довкілля. Представник інспекції Олександр Савченко повідомив про 27 проведених планових перевірок. На 4 об`єкти представників нагляду не допустили. За порушення накладено штрафів на суму близько трьох тисяч гривень.

На практиці Держпраці, пожежники або Екоінспекція приходять на перевірку, виявляють порушення законодавства, після чого звертаються до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування у вигляді зупинення роботи АЗС або окремого обладнання.

Разом з тим, незважаючи на наявність порушень,  власникам АЗС часто вдається переконати суд не зупиняти роботу об’єкта.

Члени робочої групи звернули увагу на основні проблеми, що виникають при перевірках. Перше – відмова перевіряючих у допуску на об`єкт, друге – труднощі з пошуком власника або відповідального за роботу заправної станції і третє – пересувні заправні станцій, які сьогодні можуть працювати в одному, а завтра переїхати до іншого місця.

Вирішили провести наступне засідання робочої групи наприкінці січня – початку лютого.

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року ринок нафтопродуктів запрацював за новими правилами. Головна мета – боротьба з реалізацією контрафактних нафтопродуктів і закриття заправних станцій, що не мають відповідних дозвільних документів. З 1 січня 2020 року заплановано суттєве підвищення штрафів за нелегальну торгівлю пальним – від 500 тисяч гривень до мільйона гривень, повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини