Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:12:02

"Прозорий офіс" на базі Новозаводської районної у м.Чернігові ради вже прийняв майже 47 тисяч відвідувачів

18.12.2019   17:18Агенцiя

На території Новозаводського району міста Чернігова соціальною підтримкою охоплено 70% населення. Серед них: особи з інвалідністю, постраждалі від наслідків аварії на ЧАЕС, отримувачі житлових субсидій та пільговики, учасники АТО/ООС, внутрішньо переміщені особи та сім’ї з дітьми. Управлінням праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у м.Чернігові ради надається 64 види соціальних послуг.

Про це розповіла начальниця управління Ірина Марчук 17 грудня на розширеній нараді у міській раді.


Пільги

За її словами, актуальним на сьогодні є реалізація нового механізму фінансування пільг та житлових субсидій, а саме їх монетизація. Загалом в районі проживає більше 33 тисяч пільговиків, з яких пільгами на оплату житлово-комунальних послуг користуються 5 956 осіб.

До жовтня цього року пільги нараховували підприємства – надавачі послуг, управління, в свою чергу, проводило відшкодування коштів. Новий механізм виплати таких пільг передбачає, що гроші передаються людям, а не підприємствам. Для його запровадження управлінням проведена підготовча робота: звірили та уточнили дані, внесли до Реєстру інформацію про номери мобільних телефонів, зміну тарифів та різновид послуг.

Механізм виплати пільг передбачає два варіанти одержання допомоги: готівкова чи безготівкова форма. Готівкова монетизація – пільговик у одному із 38 уповноважених банків (або через об’єкти Укрпошти) відкриває рахунок, на який щомісяця надходитимуть кошти. Для цього потрібно подати відповідну заяву. Управлінням щомісячно формується реєстр пільговиків, який направляється до банківської установи (або Укрпошти), а потім переказуються кошти для виплати пільг. Після цього пільговик самостійно сплачує за спожиті послуги. Безготівкова – коли АТ «Ощадбанк» автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який надходять кошти з Міністерства соціальної політики. Потім АТ «Ощадбанк» переказує кошти на рахунки виконавців комунальних послуг. Але не за пропорційним принципом, коли за кожну послугу проводився розрахунок в рівних відсотках від суми пільги, а за пріоритетним принципом – коли спочатку проводиться оплата за тепло, воду, газ, тощо.

Отримувачі пільг оплачують спожиті послуги з урахуванням перерахованих сум. Дізнатись про суму коштів перерахованих управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг можливо з смс-повідомлення, яке має відправити пільговику АТ «Ощадбанк», або в особистому кабінеті в «Ощад 24/7».


Житлові субсидії

Влітку житлові субсидії отримували 11895 домогосподарств Новозаводського району. У період опалювального сезону - 13904 сім’ї. За словами Ірини Марчук, усі мешканці мають право вибору – або пільга, або житлова субсидія. В літній період сім’ї вигідніше отримувати пільгу, а в зимовий період – субсидію. Таким правом користується майже тисяча пільговиків.

З початку 2019 року надання житлових субсидій населенню також надається як в готівковій, так і в безготівковій формі. Серед змін: з жовтня поточного року розпорядником коштів є не Міністерство соціальної політики, а безпосередньо управління соціального захисту.

На сьогодні 94% домогосподарств отримують субсидію у готівковій формі, решта – у безготівковій.


Нові види державних соціальних допомог

Як зазначила начальниця управління праці та соцзахисту населення Новозаводської райради, державну соціальну допомогу умовно можна поділити на два блоки: допомога сім’ям з дітьми та допомога особам з інвалідністю.

Загалом за цей рік соціальну підтримку отримали 7067 сімей з дітьми, на загальну суму 80,7 млн грн. Найчастіше до управління звертаються із заявами для отримання допомоги при народженні дитини. Таку допомогу отримали 4305 родин, з яких вперше звернулися 810 сімей.

У 2019 році в Україні запрацювали ще декілька нових видів соціальної допомоги сім’ям. Зокрема, «муніципальна няня». Відшкодування вартості даної послуги є щомісячною адресною компенсаційною виплатою батькам, її розмір становить 1626 грн. Наразі такий вид допомоги отримують вже 76 сімей.

З квітня запроваджений ще один вид допомоги. Багатодітним сім’ям виплачується допомога у розмірі 1700 грн. Наразі її отримали 315 сімей на загальну суму 4,5 млн грн.

Крім того, запроваджена оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною. Патронатній сім’ї виплачуються кошти за послуги патронатного вихователя та на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя. У Новозаводському районі створено дві патронатні сім’ї, в яких з початку року перебувало 5 дітей, і які отримали допомогу - 232 тис.грн.

Державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю отримує 1298 осіб, з них: 539 дітей з інвалідністю.

На даний час в районі проживає 1011 внутрішньо переміщених осіб. З них: 275 пенсіонерів та 70 осіб з інвалідністю, 447 – працездатних осіб, 219 дітей.

Робота щодо санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю, ветеранів війни, чорнобильців проводиться за принципом «гроші ходять за людиною», шляхом укладання трьохсторонніх договорів між управлінням, закладом та громадянином, за його вибором.

За словами Ірини Марчук, ще одним із нововведень є передача функцій щодо фінансування забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (ТЗР) осіб з інвалідністю від Фонду соціального захисту інвалідів до органів соціального захисту. Управління здійснює супровід особи з інвалідністю впродовж усього процесу її забезпечення ТЗР.


«Прозорий офіс»

З травня поточного року управління працює в нових умовах: у приміщенні районної у місті ради відкритий Центр надання соціальних та інших адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс». Центр працює в просторих приміщеннях, обладнаних автоматизованою системою керування чергою, звуковим інформуванням. Забезпечені комфортні умови для відвідувачів з дітьми, осіб з інвалідністю, облаштовано місця для очікування. Обслуговування здійснюється за принципами відкритості, прозорості, оперативності, якості, орієнтації на одержувача послуг.

Як зазначила Ірина Марчук, перевагою надання послуг у такому форматі є те, що в одному приміщенні можна отримати базовий пакет всіх соціальних послуг за різними напрямами. Прийом громадян здійснюється у день звернення. За 6 місяців роботи з різних питань до управління звернулось 46,5 тисяч громадян. Щоденно тут обслуговується понад 500 клієнтів, але ця кількість залежить від сезону. Зокрема, в опалювальний сезон кількість щоденних звернень зростає орієнтовно до 700 осіб.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини