Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:00:25

Керівник міського управління охорони здоров'я - про демографічну ситуацію та хід медичної реформи у Чернігові

04.12.2019   12:41Агенцiя

Цього тижня, 3 грудня, на щотижневій розширеній нараді у Чернігівській міській раді начальник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар доповів про медико-демографічну ситуацію та роботу закладів сфери охорони здоров’я в Чернігові.

За його словами, сьогодні, на жаль, зберігається негативна динаміка щодо народжуваності та смертності. За останні 10 місяців спостерігається скорочення населення на 1362 особи у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Середній вік населення за останній рік збільшився на 3 місяці. Середній вік чоловіків по місту – 39,2, а жінок – 44,6. Середня тривалість життя чоловіків – 66,7, а жінок – 76,5.

Владислав Кухар також повідомив, що основними причинами смертей є серцево-судинні та церебро-васкулярні хвороби (61,6%), онкологічні захворювання (19,6%), зовнішні причини, зокрема, травми та отруєння (4,8%).

Загальна кількість працюючих в медичних закладах міста становить 4418, з них лікарів – 829.

На сьогодні міський бюджет Чернігова додає майже половину необхідних коштів від загального фонду фінансування галузі охорони здоров’я в місті. Тобто медична субвенція складає 59,4% , а місто додає 40,6%. Більша частина коштів державної субвенції розподіляється на заробітні плати – 87,5% (211,2 млн грн). А решта 12,5% (30,3 млн грн) - цільова субвенція, яка спрямовується на гемодіаліз, інсулін, доступні ліки.

Левова частка коштів, які виділяються на медицину з міського бюджету, йде на фінансування вторинної допомоги – 91,7%. Це, зокрема, заробітна плата, комунальні платежі, медикаменти. На виконання міських галузевих програм спрямовується 5,9% (9,8 млн грн).

Начальник управління охорони здоров’я міської ради зауважив, що зараз Чернігів знаходиться на другому місті в Україні по комп’ютеризації та придбанню медичних електронних систем, що є важливою умовою роботи в рамках медичної реформи. Він подякував за розуміння існуючих проблем та належне ставлення до галузі медицини.

У 2019 році вдалося збільшити бюджет розвитку галузі «Охорона здоров’я», зокрема, завдяки зменшенню видатків споживання паливно-мастильних матеріалів, економії видатків на енергоносії. Загальна економія склала понад 6 млн грн. Із загального обсягу коштів бюджету розвитку майже 40% спрямовані на програму «Онкологія» та такий же відсоток - на медичне обладнання.

За словами Владислава Кухаря, медична галузь нашого міста вже успішно пройшла етап трансформації первинної медичної допомоги. Декларації з сімейним лікарем підписали 237190 або 86% містян. На медичні інформаційні системи для первинки з міського бюджету виділено 0,9 млн грн.

- На сьогодні виконані усі необхідні пункти задля того, щоб галузь могла повноцінно працювати у період реформи. Міською владою ухвалені всі рішення необхідні для адміністративної та господарської автономії закладів. Виділені кошти на комп’ютеризацію та обладнання. Також міським бюджетом фінансується міська програма «Здоров’я чернігівців». Усі медичні заклади міста реорганізовані в комунальні неприбуткові підприємства. Вони підключені до загальної електронної системи «Охорона здоров’я», - сказав начальник управління охорони здоров’я.

Він також додав, що надання невідкладної медичної допомоги надається у вихідні та святкові дні. В усіх закладах відкриті пункти невідкладної допомоги та чергові кабінети. На первинці визначено й гарантований пакет безкоштовної медичної допомоги.

У місті виконуються програмні заходи у галузі охорони здоров'я. Це комплексна галузева міська програма «Здоров’я чернігівців» на 2018-2021 роки, згідно з якою здійснюється фінансування галузі вцілому.

У рамках програми боротьби з онкологічними захворюваннями у 2019 році загалом профінансовано 10,68 млн грн, з них: 9,7 млн грн на апаратуру (бронхоскоп, торакоскоп, апарат УЗД експертного класу), 982 тис.грн на лікарські засоби для знеболення.

Також діє Програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань. У поточному році профінансовано майже 150 тис.грн, які були спрямовані на лікарські засоби.

Владислав Кухар також повідомив, що наразі продовжується виконуватися капітальний ремонт з застосуванням енергозберігаючих технологій по комплексній термомодернізації будівлі 9-поверхового палатного корпусу та ІІІ-го поліклінічного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня № 1».

Цього року завершений капітальний ремонт частини санвузлів відділення реконструктивної ортопедії та заміна віконних та дверних блоків в кардіологічному відділенні для хворих після малоінвазивних операцій на серці КНП «Чернігівська міська лікарня № 2». Також завершені роботи з ліквідації наслідків зливи в лікарні №2: капітальний ремонт відмостку асфальтобетонного покриття, системи водостоку головного корпусу та гідроізоляції підвалу, системи водостоку інфекційного відділення.

 Проводиться капітальний ремонт КНП «Пологовий будинок» з комплексної термомодернізації (співфінансування проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» у рамках співпраці з Німеччиною).

 Продовжується реконструкція поліклінічного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня № 3» з метою підвищення ефективності роботи реєстратури, шляхом впровадження інформаційних систем управління.

За словами Владислава Кухаря, наразі продовжується робота щодо трансформації вторинної медичної допомоги, передумовою якої є електронізація системи. Це стосується вузьких фахівців міських поліклінік та стаціонарів.

- З 1 квітня наступного року почнуться ці зміни. На жаль, на сьогодні ми  ще не маємо ставок та коефіцієнтів, щоб ми могли розрахувати ту портебу та ті показники, на які ми повинні вийти, - прокоментував Владислав Кухар.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини