Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:36:18

Дайджест новин Фонду соціального страхування України

30.11.2019   11:04Агенцiя

"Чернігівський монітор", спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

25.11.2019

 

НА РОБОТІ ТРАВМУВАЛИСЬ НА 7,9% МЕНШЕ ПРАЦІВНИКІВ, ЗАХВОРІЛИ ЧЕРЕЗ ВИРОБНИЧІ ФАКТОРИ – НА 26,5% БІЛЬШЕ

 

На селекторній нараді у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України проаналізували статистику та динаміку кількості професійних захворювань і нещасних випадків на виробництві за 9 місяців 2019 року, а також обговорили механізми підвищення ефективності профілактичних заходів і якості розслідувань. Захід пройшов під головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергія Таровика, участь взяли начальники управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві та керівники профільних відділів.

За даними трьох кварталів цього року Фондом зареєстровано 3 270 потерпілих від нещасних випадків на виробництві. З них 286 – травмовані смертельно. Порівняно з тим же періодом 2018 року кількість потерпілих зменшилась на 7,9% (з 3 549 до 3 270). Водночас, кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 10% (з 260 до 286).

Кількість професійних захворювань за цей період у порівнянні з 9 місяцями 2018 року збільшилась на 26,5%, або на 348 діагностованих захворювань (з 1 314 до 1662).

«Проблема зростання професійної захворюваності є для нас однією з найбільш значущих. Адже вона говорить про те, що на виробництвах відсутня позитивна динаміка по зниженню впливу шкідливих факторів, про недостатню безпеку праці робітників. Хочу звернути увагу роботодавців і відповідальних за охорону праці на підприємствах, що розслідування профзахворювань експертами Фонду проводяться дуже ретельно. Якщо для підприємства було визначено процедури з упередження настання профзахворювань і нівелювання шкідливих факторів, які не були виконані, за це передбачена відповідальність», – зазначив Сергій Таровик.

Найбільша кількість професійних захворювань упродовж 9 місяців зареєстрована у: Дніпропетровській області (38,6 %), Львівській області (17,9 %) та Донецькій області (16,4 %). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання у цих областях, складає 72,9 % від загальної кількості по Україні.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання, є: недосконалість механізмів та робочого інструменту – 21,9%, недосконалість технологічного процесу – 20,1% та невикористання засобів індивідуального захисту – 10,1% від загальної кількості.

У структурі професійних захворювань перше місце належить хворобам органів дихання – 45,4 % від загальної кількості діагнозів по Україні (1 314 випадків). На другому місці – захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) – 25,1% (728 випадків). Хвороби слуху складають 14,9%  (430 випадків), вібраційна хвороба – 7,3% (211 випадків).

Найбільше професійних захворювань сталося в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 83, 5% від загальної кількості професійних захворювань по Україні.

 

27.11.2019

 

УРЯД

ЗАТВЕРДИВ ЗМІНИ ДО БЮДЖЕТУ ФОНДУ НА 2019 РІК

27 листопада на своєму засіданні Уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2019 рік» від 16.01.2019 № 16.

Видатки Фонду за напрямом матеріального забезпечення та соціальних послуг збільшено на 1,37 млрд гривень, загалом вони складають 14,344 млрд грн проти 12,974 млрд грн у початковій редакції.

Доходи Фонду з урахуванням залишку коштів на початок року визначено в розмірі 24,669 млрд гривень, що більше на 1,37 млрд гривень. Корегування розміру доходів Фонду пов’язано, зокрема, із перевиконанням плану по сплаті ЄСВ страхувальниками.

 

Прес-служба Фонду соціального страхування України

 

29.11.2019

 

З ТУРБОТОЮ ПРО ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

 

3 грудня - Міжнародний день людей із інвалідністю. Це не свято, а день, який покликаний ще раз привернути увагу суспільства до проблем постраждалих на виробництві, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя та необхідності їх широкого залучення до соціального, економічного, культурного життя та розвитку країни.

Тому одним з основних напрямів роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області  є турбота про соціальний захист тих людей, які в результаті отриманих на виробництві травм або професійних захворювань, стали інвалідами праці.

Сьогодні під постійним піклуванням управління знаходяться 3 226 потерпілих на виробництві та члени їх сімей, серед яких майже половина є особи з інвалідністю та 288 - внутрішньо переміщені особи. Із загальної кількості потерпілих на виробництві в області обліковується: 52 особи з інвалідністю I групи; 350 - II групи; 1 167 - III групи, загалом 1 569 осіб з інвалідністю. Всі вони щомісяця отримують гарантовані державою страхові виплати у зв'язку зі стійкою втратою професійної працездатності та інші види матеріальної допомоги. За 10 місяців поточного року застрахованим особам та членам їх сімей виплачено - 66,0 млн грн., в тому числі - 10,3 млн. грн. внутрішньо переміщеним особам. Всі вони своєчасно отримують страхові виплати.

На медико-соціальні послуги 345 потерпілим від трудового каліцтва та професійних захворювань за рахунок коштів Фонду вже використано майже 4,8 млн грн., більше 1,1 млн грн. на придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення 193 потерпілим.

На всі види доглядів потерпілими внаслідок трудового каліцтва цього року виплачено за рахунок коштів Фонду більше 2,0 млн. грн.

Санаторно-курортним лікуванням було забезпечено 50 осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та їх супроводжуючих осіб, в тому числі, 8 осіб з ушкодженням хребта та спинного мозку. На це було спрямовано майже 1,0 млн грн. Фінансування проходження курсу лікування здійснювалося також за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Проводиться активна робота по залученню людей з інвалідністю та потерпілих на виробництві до активного громадського життя, надання їм допомоги у психологічній, фізичній та соціальній  реабілітації. Сьомий рік поспіль потерпілі на виробництві беруть участь в обласних спортивних змаганнях, а їх переможці - у фінальних змаганнях Всеукраїнської спартакіади потерпілих на виробництві «Сила духу». У VII спартакіаді, яка пройшла у вересні в м. Ужгороді, наша команда здобула сьоме командне місце, а Надія Христюк стала абсолютною чемпіонкою з бомбаскету.

Дуже сприяє роботі працівників Фонду і співпраця з громадською організацією інвалідів від трудового каліцтва та професійних захворювань, яку очолює Аркадій Голобурда. Члени правління організації мають тісний зв'язок з усіма інвалідами від трудового каліцтва.

У ці дні фахівці управління та його відділень відвідуватимуть осіб з інвалідністю за місцем їх проживання з метою вивчення соціально-побутових умов та вирішення їх проблем, проводитимуть зустрічі, збори із запрошенням представників громадських організацій потерпілих на виробництві, органів місцевого самоврядування, органів державної виконавчої влади, соціальних партнерів, проводитимуть роз’яснювальну роботу серед потерпілих на виробництві, членів їх сімей щодо соціального захисту осіб з інвалідністю; відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті; надання медичних та соціальних послуг тощо.

Звертаємось зі словами глибокої поваги та шани усім тим, хто виявляє виняткову силу волі і мужність, непохитну віру в життя, долаючи нелегкі випробування долі.

Від щирого серця бажаємо всім нашим співвітчизникам, постраждалим на виробництві, доброго здоров’я, щастя, активного довголіття, родинного затишку, достатку, любові і радості в домі, мудрості і витримки у всіх життєвих ситуаціях.

Працівники Фонду і надалі будуть робити все, щоб люди, які втратили здоров’я, виконуючи свій професійний обов’язок, якомога повніше відчували державну турботу й поліпшення свого добробуту.

Володимир Нашиванько, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини