Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:42:06

Нагальні питання охорони здоров'я та соціального захисту населення Чернігівщини обговорили депутати профільної постійної комісії облради

07.11.2019   11:08Агенцiя

6 листопада відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО, яке провів її голова Микола Дейкун.

У засіданні взяли участь перший заступник Валентин Мельничук, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністраці Олег Русін, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» Андрій Жиденко, керівники інших медичних установ.

Депутати профільної комісії обласної ради Сергій Пивовар, Людмила Ромака, Олег Калиняк, Олександр Карета, Сергій Нужняк розглянули перспективи розвитку системи громадського здоров'я в області. Про проведену роботу в цьому напрямку розповів генеральний директор КНП «ОЦІАТ» Володимир Тарасовський. Він повідомив, що торік в області реалізовано пілотний проект щодо розбудови системи громадського здоров'я на базі КЗ «Обласний центр інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя» обласної ради, розроблено план розвитку громадського здоров'я в області на 2019-2020 роки та визначено цільові функціональні блоки центру громадського здоров'я. Виступаючий озвучив позитивні моменти та можливі ризики при створенні регіонального центру громадського здоров'я через невизначеність джерел фінансування. Він також поінформував, що розроблено та подано пропозицію до проєкту Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2027 року щодо створення в області єдиного координуючого закладу, який відповідає за стан громадського здоров'я – обласний центр громадського здоров'я на базі КЗ «Обласний центр інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя» обласної ради. Під час обговорення порушеної теми зазначалося, що саме відсутність системи громадського здоров'я призводить до спалахів вірусних інфекцій.

Інформуючи присутніх на засіданні комісії про надання екстреної медичної допомоги населенню області, генеральний директор КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Ігор Даниленко зазначив, що на даний час у Центрі зареєстровано 99 бригад екстреної медичної допомоги, із яких: 35 лікарських, 1 спеціалізована психіатрична та 63 фельдшерських. Доповідач повідомив, що в структурі викликів здебільшого переважають раптові захворювання та відзначив зменшення кількості викликів цьогоріч і пояснив цей факт тим, що фельдшерами-диспетчерами проводиться більш ретельний прийомом викликів, а лікарями кваліфіковані консультації. Торік введено в дію центральну оперативну диспетчерську, яка здійснює прийом викликів екстреної медичної допомоги із території Чернігівської області за єдиним номером «103». Це дало можливість проводити маршрутизацію дзвінків викликів екстреної (швидкої) медичної допомоги, також за допомогою GPS навігації визначається автомобіль, який знаходиться найближче до місця виклику, та передається виклик даній бригаді через пристрій виведення інформації GPS навігатора, а диспетчер отримує підтвердження про отримання виклику бригадою та при необхідності здійснює інформаційний супровід.

Серед проблемних питань названо зношеність автотранспорту, недоукомплектованість бригад лікарями, середнім медичним персоналом та низька заробітна плата водіям.

Депутати профільної комісії вивчили питання реалізації державних бюджетних програм, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, про що інформували директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністраці Олег Русін, генеральний директор КНП «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» Галина Синявська. За словами Олега Русіна, області статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС мають 68,7 тис. осіб, серед яких майже 10 тис. дітей, 8,5 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та 4,4 тис. осіб з інвалідністю. На забезпечення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2019 році передбачено 43,4 млн грн, що на 4,4 млн менше ніж торік. З початку цього року профінансовано 39,6 млн грн. Найбільший обсяг коштів, а це – 27,1 млн грн передбачено за напрямом «Виплата грошової компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Виплата цієї компенсації до вересня п.р. здійснювалася своєчасно і в повному обсязі у розмірах, затверджених відповідним наказом Мінсоцполітики України: для категорії 1 – 398,40 грн, для категорії 2 – 199,20 гривень. У зв'язку з тим, що річні кошторисні призначення зменшено у порівнянні з 2018 роком на 25 відсотків, утворилася заборгованість, яка становила 2,1 млн гривень.

Департаментом надано інформацію Мінсоцполітики про потребу у додаткових коштах до кінця поточного року по цьому напряму у сумі

8,4 млн гривень. Проте урядом вже затверджено зміни до держбюджету на 2019 рік, що дозволить покрити заборгованість. Особливу увагу у рамках реалізації програми за напрямом «Оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою» приділено організації оздоровлення. Цими послугами охоплено 803 особи категорії 1 та 9 дітей з інвалідністю. Упродовж листопада має ще заїхати до оздоровчих закладів 63 особи категорії 1, на яких вже отримано гарантійні листи або укладені відповідні тристоронні договори.

Під час обговорення цього питання також було розглянуто лист голови Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Сташка Б.В. до голови обласної ради щодо внесення до державної програми «Безкоштовна діагностика» додаткового переліку методів безкоштовного дороговартісного обстеження для ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи.

Також на засіданні йшла мова про хід виконання Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки за підсумками 9 місяців 2019 року. За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 382 особи з інвалідністю внаслідок війни із числа учасників АТО, 26 учасників війни та 380 членів сімей загиблих ветеранів війни, з числа учасників АТО, ООС. На облік для забезпечення санаторно-курортними путівками взято 512 осіб з числа постраждалих учасників Революції Гідності та учасників антитерористичної операції, для оздоровлення яких області передбачені видатки на суму майже 1,7 млн гривень. На даний час оздоровлено 118 осіб та 12 осіб оздоровлені за рахунок коштів місцевого бюджету м. Прилуки.

Крім того, щомісячну матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань у розмірі 500,0 гривень отримали 385 членів сім'ї осіб, які приймали безпосередню участь в АТО, ООС та мають статус членів сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і батьки, дружини, діти військовослужбовця, який загинув чи помер (пропав безвісти) під час проходження військової служби. Також щорічну одноразову матеріальну допомогу до Дня Матері та Дня Батька у розмірі 5000 гривень отримали 141 матерів та 77 батьків на загальну суму майже 1,1 млн гривень до Дня захисту дітей 76 дітей воїнів отримали по 5000 гривень допомоги.

Ознайомившись з листами голови Правління громадської організації «Родина воїна» Бруй Л.П., які стосувалися виплати щомісячної матеріальної допомоги дружинам загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил та щодо внесення змін до «Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки», постійна комісія внесе пропозиції стосовно змін до обласної Програми, порушених у зверненнях.

Крім того, депутати ознайомилися із станом організації надання медичної допомоги хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД. Зазначалося, що на сьогодні комунальне некомерційне підприємство «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» Чернігівської обласної ради – це єдиний спеціалізований лікувально-профілактичний заклад, який опікується такими соціально-небезпечними захворюваннями як туберкульоз та ВІЛ-інфекція/СНІД. У цьому реорганізованому закладі функціонують 23 структурні підрозділи. До структури закладу входять 4 лабораторії (бактеріологічна, клінічна, імунологічна, ВІЛ-інфекції/СНІДу), флюорографічне відділення із 3 пересувними флюорографами.

Одночасно комісією розглянуто листи голови Правління благодійної організації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» В.Руденка та голови Правління громадської організації «Експертна спільнота пацієнтів України» І.Горбасенка до голови обласної ради.

Серед іншого депутати постійної комісії обласної ради ознайомилися з результатами розгляду Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України і Департаментом фінансів Міністерства оборони України рішення обласної ради від 25 вересня 2019 року № 8-19/VII «Про Звернення депутатів Чернігівської обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, Житомирської, Полтавської, Сумської, Черкаської обласних рад щодо виділення коштів на виконання робіт з реконструкції приміщень комунальної установи «Чернігівський обласний центр комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих» обласної ради, інформує Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини