Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:06:20

Про переваги приєднання сільських рад говорили на виїзному засіданні постійної комісії облради в Ічнянському районі

01.11.2019   09:21Агенцiя

30 жовтня постійна комісія обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції провела виїзне робоче засідання на базі Парафіївської селищної ради об'єднаної територіальної громади Ічнянського району.

Очолила та провела захід голова комісії Ірина Грозенко.

В роботі засідання взяли участь голова обласної ради Ігор Вдовенко, радник Української Асоціації районних та обласних рад Микола Звєрєв, голова Ічнянської районної ради Григорій Герасименко, Парафіївський селищний голова Валентина Карпенко, директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик, представники Чернігівської облдержадміністрації, голови та старости сільських і селищних рад Ічнянського району.

Члени постійної комісії розглянули питання про переваги приєднання сільських рад до створеної у 2015 році Парафіївської об'єднаної територіальної громади. Валентина Карпенко розповіла, що децентралізація вже дала змогу Парафіївській ОТГ суттєво збільшити бюджетні надходження, залучити додаткові кошти на розвиток соціальної інфраструктури об'єднаної територіальної громади, завдяки чому вдалося зробити капітальний ремонт шкіл і дитячих садків, а також значно покращити їхнє матеріальне забезпечення. Крім того, з'явилася змога оновити та поповнити автопарк громади шкільним автобусом та автомобілем, а на території громади вже працює сучасний центр первинної медико-санітарної допомоги та надає якісні послуги новенький ЦНАП.

До речі, свого часу саме Чернігівська обласна рада під головуванням тодішнього очільника Миколи Звєрєва першою в Україні прийняла рішення про запровадження пілотного проєкту зі створення об'єднаних територіальних громад. Після перших виборів до місцевих рад, які відбулися 25 жовтня 2015 року, у нас в області було утворено 5 об'єднаних територіальних громад: Деснянську і Парафіївську селищні та Вертіївську, Кіптівську і Макіївську сільські ради. Далі децентралізаційний марафон на Чернігівщині упевнено продовжили депутати обласної ради нинішнього сьомого скликання.

Голова обласної ради Ігор Вдовенко привітав всіх учасників заходу, який згуртував депутатів обласної ради, представників органів місцевого самоврядування, експертів із питань реформування, та підкреслив, що найголовнішим досягненням громади є насамперед те, що всі позитивні зміни робляться заради людей та в їх інтересах.

Також керівник зазначив, що наразі урядовці планують оновити Методику формування спроможних громад, а саме критерії ресурсної спроможності об'єднаних територіальних громад.

Так, в ОТГ має проживати щонайменше 250 дітей шкільного віку та 100 дітей дошкільного віку. Завдяки цьому показнику буде зрозуміло чи доцільно створювати опорну школу в громаді та виділяти кошти з Держбюджету на її комплектацію.

Ще одним критерієм спроможності громади є те, що на її території має проживати не менше 5 тисяч осіб. Саме така кількість мешканців забезпечить ресурсний та кадровий потенціали, а громада буде здатна впроваджувати проєкти, які сприятимуть розвитку ОТГ.

Також пропонується враховувати індекс податкоспроможності бюджету громади на рівні не менше 0,3% та встановити, що частка місцевих податків і зборів у власних доходах місцевих бюджетів повинна складати не менше 10%.

Крім того, голова повідомив, що Уряд подав до Парламенту законопроект щодо внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання громад», який прибирає з процесу створення ОТГ етап затвердження перспективних планів облрадами.

-Такі ініціативи центральних органів є поки що проєктом майбутніх змін. Тож будемо тримати руку на пульсі, відслідковувати всі зміни та намагатимемось вчасно реагувати і вносити пропозиції до всіх новацій, які б враховували інтереси громад та їх жителів, - зазначив насамкінець Ігор Вдовенко.

Після обговорення учасники дійшли згоди, що альтернативи децентралізації немає. Очевидними перевагами її є те, що сільські, селищні, міські ради, які об'єдналися і утворили громаду, переходять на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. А зміни в системі оподаткування дали можливість значно збільшити місцеві бюджети.

Комісією прийнято одноголосне рішення підтримати ініціативу щодо внесення змін до перспективного плану формування територій громад Чернігівської області, які дадуть змогу приєднатись до Парафіївської ОТГ сільським радам, які ще не увійшли до її складу.

Цього ж дня депутати обласної ради та місцеве керівництво обговорили інші питання розвитку Ічнянського району, повідомив Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.