Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:48:41

На ВІЛ тестування у Чернігівській області витратили 80 тис. грн

05.10.2019   09:20Агенцiя

Фахівці Інституту аналітики та адвокації проаналізували закупівлі тест-систем на виявлення ВІЛ-інфекції за кошти місцевих бюджетів у 12 областях України (де діє Надзвичайний план Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR).

Так, у 2 кварталі 2019 року в обраних регіонах витратили 1 млн 760 тис грн. на придбання швидких та лабораторних тестів, що на 40% менше за аналогічний період попереднього року.

Майже половина з витрачених коштів на закупівлю тест-систем у період з квітня по червень 2019 року виділені у Донецькій та Київській областях.

З 73 закупівель тестів 38 (або 52%) є конкурентними. Лідерами за цим показником у другому кварталі 2019 року є Київська, Чернігівська області та місто Київ. Для порівняння, в 2 кварталі 2018 року конкурентними були 2 з 3 закупівель.

- Конкуренція на торгах заощаджує бюджетні кошти. Протягом II-го кварталу 2019 року Миколаївська та Херсонська області не провели жодних конкурентних процедур із придбання тестів. – додає Олександр Довгошей.

Постачальниками у кожній другій закупівлі виступають фізичні особи-підприємці. В решті випадків переможці торгів це товариства з обмеженою відповідальністю, іноді приватні акціонерні товариства. Така ситуація є типовою і не відрізняється від попередніх періодів.

Ціна на тест-системи для виявлення ВІЛ-інфекції залежить від багатьох факторів (типу, виробника, вартості поставки, тощо). Для того, аби визначити середню вартість тесту дослідники обрали найпоширеніший вид швидкого тесту - CITO TEST HIV ½. В другому кварталі 2019 року такі тести в середньому купують за 56,2 грн за штуку. Для порівняння, в другому кварталі 2018 року його середня ціна складала 85,5 грн.

За показником витрат на придбання тестів для визначення ВІЛ-інфекції на одного жителя регіону лідирують Київська і Полтавська області (0,14 грн та 0,12 грн відповідно). Однак, забезпечення закладів охорони здоров’я тестами на ВІЛ відбувається не лише за рахунок місцевих бюджетів. Важливу роль у цьому процесі відіграють міжнародні організації, та Державний бюджет України.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Regionalmonitoringandanalysisfor 100% ofLife».

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини