Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:54:30

Дайджест новин Фонду соціального страхування України

05.10.2019   09:01Агенцiя

Чернігівський монітор, спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

30.09.2019

 

КІЛЬКІСТЬ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ

ЗНИЗИЛАСЬ НА 8,5%, СМЕРТЕЛЬНІ ВИПАДКИ ПОЧАСТІШАЛИ НА 4,6%

 

За підсумками січня–серпня цього року кількість страхових нещасних випадків на виробництві зменшилась на 8,5% – з 3 161 у тому ж періоді 2018 року до 2 893 у 2019-му. Водночас, кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 4,6% та склала 250 осіб.

Найбільша кількість виробничих нещасних випадків зареєстрована у Дніпропетровський області  (15,8% від загальної кількості по Україні), у місті Києві (11,3%) та у Донецькій області (10,6%).

Основними подіями, які призвели до нещасних випадків, за аналітичними даними І півріччя є:

– падіння потерпілого під час пересування – 24,1% (562 травмовані особи від загальної кількості травмованих по Україні);

– дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів – 12,7% (297 осіб);

– дорожньо-транспортна пригода на дорогах (шляхах) загального користування – 8,4% (197 осіб);

– падіння потерпілого з висоти – 7,7% (179 осіб);

– навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою, – 5,5% (128 осіб);

– падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо – 4,1% (96 осіб).

У разі нещасного випадку на виробництві ФССУ фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін. Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

 

                                                                                

 

01.10.2019

 

61% ОТРИМУВАЧІВ ЩОМІСЯЧНИХ СТРАХОВИХ ВИПЛАТ

ВІД ФОНДУ ДОСЯГЛИ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ

 

Фонд соціального страхування України фінансує щомісячні страхові виплати для понад 205 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей. З них 125 тисяч, або 61% осіб досягли пенсійного віку.

Щомісячна страхова виплата здійснюється Фондом з метою компенсації потерпілому втраченого через травму або профзахворювання заробітку. Право на її отримання мають усі застраховані особи, постраждалі внаслідок трудової діяльності, яким висновком МСЕК встановлено стійку втрату професійної працездатності. Особи пенсійного віку, які продовжують працювати, є застрахованими особами, а, отже, мають право на призначення їм виплат у разі настання страхового випадку.

Нагадаємо, сума щомісячної страхової виплати встановлюєтьсявідповіднодоступенявтратипрофесійноїпрацездатностітасередньомісячногозаробітку, який особа мала доушкодженняздоров’я.

Загалом у разі настання страхового випадку Фонд виплачує:

– допомогу по тимчасовій непрацездатності;

– одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

– щомісячну страхову виплату втраченого заробітку потерпілого;

  страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу, нижчеоплачувану роботу;

– щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

– відшкодування вартості поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг.

 

                                                                              

02.10.2019

 

У ФОНДІ ЗА УЧАСТЮ ДЕРЖПРАЦІ ПРОЙШЛА НАРАДА

ЗІ СПІРНИХ ПИТАНЬ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ПРОФЗАХВОРЮВАНЬ

 

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України за участі представників Державної служби України з питань праці відбулась нарада з розгляду та врегулювання спірних питань стосовно підготовки документів при підозрі виникнення у працівників професійних захворювань, а також розслідування причин їх виникнення.

У заході взяли участь начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик, начальники профільних відділів виконавчої дирекції Фонду, керівники та начальники відділів управлінь виконавчої дирекції Фонду в Кіровоградській, Львівський і Сумській областях, начальниця відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Державної служби України з питань праці Людмила Харчук, представники Держпраці.

Під час наради учасники обговорили питання формування інформаційних довідок відповідно до діючої процедури складання санітарно-гігієнічних характеристик; наявності протоколів досліджень умов праці; налагодження чіткої взаємодії органів Фонду і Держпраці при складанні документів та інше.

Зазначимо, за даними Фонду кількість профзахворювань за січень–серпень збільшилась на 23,2% порівняно з тим же періодом 2018 року і склала 1 027 випадків. Найбільше кількість професійних захворювань зросла у Дніпропетровській, Кіровоградській і Львівській областях.

За словамиСергіяТаровика, одним з пріоритетних спільних завдань фахівців Фонду, Держпраці та роботодавців під час розслідування професійних захворювань є визначення конкретних обставин і причин їх настання з метою подальшого розроблення ефективних заходів із запобігання. Людмила Харчук акцентувала на потребі встановлення конкретних термінів реалізації роботодавцями визначених процедур з упередження настання профзахворювань, а також здійснення контролю за їх виконанням.

Присутні також підняли питання необхідності удосконалення нормативно-правових актів з розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Так, Сергій Таровик зазначив, що вирішення окремих випадків не регламентовано наявними механізмами. Тож є необхідність продовження практики спільних міжвідомчих нарад для узгодження позицій, більшої ефективності та оперативності роботи.

Л.Харчук звернула увагу, що співробітники Державної служби з питань праці не уповноважені проводити розрахунки показників важкості праці, а зазначена інформація має надаватись роботодавцем відповідно до проведених лабораторних досліджень.

Учасники заходу,  серед іншого, наголосили на необхідності обстеження існуючих робочих місць при складанні інформаційних довідок замість віднесення їх до аналогічних. Сергій Таровик зазначив, що аналогічними можна вважати лише такі робочі місця, на яких умови і характер праці працівників аналогічні за всіма показниками, зокрема, збігається тип автотранспорту чи обладнання, його стан і строк експлуатації тощо. За словами Людмили Харчук, відносити робочі місця до аналогічних є необхідність лише у виключних випадках, наприклад, коли робоче місце працівника не зберіглось.

Також було розглянуто конкретні спірні випадки, які виникли під час  підготовки документів при підозрі виникнення професійних захворювань у співробітників.

Присутні наголосили, що вся інформація, яка зазначається в документах, необхідних для встановлення профзахворювання, має бути документально підтверджена.

 

                                                                               

 

04.10.2019

 

КОМІСІЇ ІЗ СОЦСТРАХУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ МАЮТЬ ПРАВО ПЕРЕВІРЯТИ

ДОТРИМАННЯ ХВОРИМИ ПРИЗНАЧЕНОГО РЕЖИМУ ЛІКУВАННЯ

 

Комісії (уповноважені) із соціального страхування створюються на кожному підприємстві незалежно від форми власності та приймають рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення застрахованим особам. Відповідно до рішень органу та на підставі поданої роботодавцем заяви-розрахунку Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання.

«Комісія утворюється, якщо на підприємстві працевлаштовані понад 15 осіб. Якщо працюючих за наймом 15 і менше, на загальнихзборахпрацівниківобираєтьсяуповноважений. Але орган, який відповідає за страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, має бути на кожному підприємстві, в установі чи організації та навіть у ФОП, де цю функцію може виконувати сама фізична особа-підприємець. Комісія (уповноважений) мають достатньо широкий перелік повноважень: це не лише власне призначення допомоги працівникам, але й контроль за правильним нарахуванням матеріального забезпечення, перевірка дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період хвороби, тощо», – говорить начальник управління страховихвиплаттаматеріальногозабезпечення виконавчої дирекції ФССУ Світлана Зарубіна.

Рішенням правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018  13 затверджено нову редакціюПоложення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема, відповідно до документу комісія (уповноважений) має право:

- отримувати від роботодавця відомості щодо суми фінансування Фондом для надання матеріального забезпечення найманим працівникам;

- отримувати від робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення безкоштовні консультації з питань застосування законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;

- звертатися за необхідності до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства;

- перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності;

- звертатися до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень у разі спору між комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства та роботодавцем з питань надання матеріального забезпечення застрахованим особам підприємства, а також у випадку невиконання роботодавцем рішень комісії (уповноваженого);

- вносити до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень пропозиції по організації та удосконаленню роботи по соціальному страхуванню на підприємствах.

 

Прес-служба Фонду  соціального страхування України

 

 

 

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини