Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:59:05

Чернігівщина включилась в процес оприлюднення відкритих даних

04.10.2019   12:07Агенцiя

3 жовтня в конференц залі готелю «Україна» пройшов круглий стіл «Чи говорить “ТАК” Чернігівщина відкритим даним».

Були присутні представники Чернігівської, Прилуцької, Ніжинської та Новгород-Сіверської міських рад, Чернігівської обласної ради, представники комунальних підприємств Чернігова, представники управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

Обговорювались питання причин які заважають органам місцевого самоврядування оприлюднювати інформацію на порталі відкритих даних Data.gov.ua? Як ОМС виконують законодавство по оприлюдненню відкритих даних? Чому КП не оприлюднюють інформацію  про використані кошти на єдиному веб порталі використання публічних коштів spending.gov.ua та що каже законодавство з цього питання?

Відповідно ЗУ «Про доступ до публічної інформації»  відкриті дані, які органи місцевого самоврядування мають оприлюднювати на порталі Data.gov.ua, визначені у 835 постанові КМУ, також визначені формат, структура та порядок оприлюднення.

Якщо публікувати дані у визначеному машиночитному форматі згідно постанови КМУ №835, на основі цих даних можна створити різноманітні сервіси.  Такі якDozorCity - сервіс переміщення громадського транспорту в режимі реального часу, системи візуалізації «Комунальні підприємства» - сервіс відображення фінансових показників підприємств  «Комунальна власність» - сервіс з надання інформації щодо оренди комунальної власності та інші.
   
На сьогодні найбільше наборів даних – 18, оприлюднено Прилуцькою міською радою, вона зареєструвала 2-х розпорядників виконком і відділ культури та туризму. На рівні з ними Ніжинська міська рада – 17 наборів даних . Чернігівська обласна рада – 7 наборів даних, Чернігівська міська рада зареєстрована на сайті Data.gov.ua, але оприлюднено один набір даних, Новгород-Сіверська міська рада ще не зареєстрована.

Олександр Сивенко, заступник голови Прилуцької міської ради зауважив: «Держава задекларувала відповідні принципи прозорості, відкритості, публічності влади, які на даний момент підтримуються новообраними депутатами. Як результат, чим менше запитів громадськості, ти вважається влада більш відкритою на місцях Тому рекомендував колегам набивати руку, шишки, але дотримуватись чинного законодавства.»

Прилуцька, Чернігівська міські ради та Чернігівська обласна рада затверджувала розпорядження в яких вказували набори даних для оприлюднення та відповідальні органи які мають оприлюднювати дані. Формати оприлюднення передбачили лише Прилуках. В ході розмови Ольга Гук - начальник сектору взаємодії із ЗМІ Ніжинської міської ради розповіла про ті проблеми з якими стикаються під час завантаження даних на сайт Data.gov.ua -“Мі бажаємо розмістити інформацію на порталі, але є проблема - не завжди виходить завантажити дані, а також не приймає назву наборів даних”.

Кожен ОМС може викладати інші набори даних, які не передбачені 835 постанові КМУ. Так в розпорядженні ЧМР передбачили оприлюднення  77 наборів даних, це найбільший перелік даних з усіх міст Чернігівщини. Але не передбачений формат.  “Інформація у розпорядників не в тому форматі, який потрібно завантажувати - це додаткове навантаження на працівників, потрібно це автоматизувати і електронний документообіг значно покращує ситуацію.  Також ми прийшли до висновку що кожен розпорядник реєструється та вносить самостійно дані”- заявив начальник відділу прес-служби Андрій Подорван.

Чернігівська обласна рада в розпорядженні №78 передбачила 20 наборів даних. В розпорядженні Ніжинської міської ради визначений  тільки напрямок діяльності та виконавця, але не пов'язала з відповідним набором даних. “Хочу звернути увагу що у міських та обласних рад будуть різні набори даних, бо немає багатьох управлінь які є в міських радах” - зауважила Ольга Ванжула, начальник відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної ради. Та розповіла про проблему з якими стикаються і представники обласної ради при завантаженні даних на data.gov.ua - “У нас була сесія 25 вересня розмістили інформацію на порталі 25 числа, але дані досі на модерації”.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини