Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:39:06

Дайджест новин Фонду соціального страхування України

28.09.2019   10:46Агенцiя

Чернігівський монітор, спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

НА 23 ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ

ЗАФІКСОВАНО 70,8% УСІХ ВИПАДКІВ ПРОФЗАХВОРЮВАНЬ

 

Фондом соціального страхування України за 8 місяців 2019 року було зареєстровано 1 451 випадок професійного захворювання, що на 23,2% більше, ніж за той же період 2018 року. З них 1 027 випадків, або 70,8% стались з працівниками 23 підприємств України, здебільшого галузі добувної промисловості і розроблення кар’єрів.

Зростання рівня професійної захворюваності пов’язано, зокрема, з випадками неякісного проведення медоглядів, за результатами яких вчасно не виявлено підозру на профзахворювання.

«Упродовж квітня–липня ми направили 106 листів до лікувальних закладів та департаментів охорони здоров’я за наслідками виявлення фактів неякісних медоглядів. Професійні захворювання, як правило, є наслідком тривалого шкідливого впливу на організм людини, вони не розвиваються різко, упродовж одного дня, тижня чи місяця. Тож якщо медичний огляд, датований роком тому, давав висновок про відсутність будь-яких підозр, а сьогодні в людини діагностують хворобу органів дихання, то, скоріш за все, медогляд було проведено неякісно. Як наслідок, роботодавець не вжив відповідні оздоровчі заходи, які повинен забезпечити в разі визначеної медоглядом потреби», – повідомив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик.

Також, за словами С.Таровика, фахівці Фонду соціального страхування України системно проводять розширені наради за участю представників управлінь Держпраці, охорони здоров’я обласних (районних) держадміністрацій, лікарів-профпатологів, представників лікувально-профілактичних закладів, професійних спілок та об’єднань роботодавців, суб’єктів господарювання.

Також зростання кількості зареєстрованих профзахворювань пов’язано із випадками невжиття конкретних заходів для покращення умов праці працівників за результатами проведених розслідувань. Крім того, наявні факти використання недостовірної інформації при складанні документів, що призводить до необґрунтованого встановлення професійних захворювань.

«Зараз ми працюємо над впровадженням шляхів зниження рівня професійної захворюваності серед робітників. Серед пріоритетних завдань – підвищення результативності профілактичної діяльності страхових експертів з охорони праці на підприємствах з найбільшим рівнем профзахворюваності; збільшення рівня конкретизації причин і обставин розвитку захворювань під час розслідувань; постійний аналіз проходження працівниками медоглядів тощо. Також є потреба в організації та проведенні роботодавцями ефективних оздоровчих заходів за результатами періодичних медоглядів», – говорить Сергій Таровик.

Зазначимо, за підсумками січня–серпня темп зростання кількості профзахворювань порівняно з тим же періодом минулого року уповільнився.

Причинами розвитку професійних захворювань є недосконалість механізмів і робочих інструментів (23,3% від усіх випадків за даними І півріччя 2019 року), технологічного процесу (16,4% випадків) та невикористання засобів індивідуального захисту (10,2% випадків).

 

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                  соціального страхування України

 

24.09.2019

 

ВІДБУЛИСЬ ФІНАЛЬНІ ЗМАГАННЯ VII ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СПАРТАКІАДИ СЕРЕД ПОТЕРПІЛИХ «СИЛА ДУХУ»

 

З 18 по 20 вересня пройшов фінал сьомої Всеукраїнської спартакіади «Сила духу», яка щороку організовується Фондом соціального страхування України. У фінальних змаганнях взяли участь 272 спортсмени-аматори, які отримали травми внаслідок нещасних випадків під час виконання службових обов’язків.

У відбірковому етапі, що тривав декілька місяців, за право представляти свої регіони у фіналі змагався 2 071 потерпілий на виробництві, відбіркові турніри пройшли в усіх областях та місті Києві.

Під час фіналу VII Всеукраїнської спартакіади учасники виборювали перемогу у шести видах спорту: армспорті, бомбаскеті, гирьовому спорті, дартсі, настільному тенісі і шахах. За результатами триденних змагань в особистій першості перемогу здобув 51 учасник у 17 номінаціях, головні кубки спартакіади отримали збірні команди Дніпропетровської, Одеської та Донецької областей, які вибороли відповідно перше, друге та третє місця в загальнокомандній першості.

Змагання та церемонія нагородження відбулись в ужгородському спортивному комплексі «Юність», призери були нагороджені медалями, кубками та цінними подарунками.

Програма Всеукраїнської спартакіади також включала просвітницькі заходи, зокрема, концерти місцевих майстрів мистецтв та художніх колективів, знайомство учасників та гостей спартакіади з культурними здобутками та особливостями різних етногеографічних частин країни.

Зазначимо, Всеукраїнська спартакіада «Сила духу» була започаткована у 2013 році й проходить щорічно серед потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, у тому числі осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва.

За час існування кількість учасників заходу зросла в 1,5 рази – з 1478 осіб у 2013 році до 2071 у 2019-му.

 Головною метою Всеукраїнської спартакіади залишається соціальна реабілітація і створення умов для повернення осіб з інвалідністю до активного життя, залучення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості до проблем потерпілих на виробництві.

 

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                   соціального страхування України

 

25.09.2019

 

ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ З ПРЕДСТАВНИКАМИ МІСІЇ МВФ

З ПИТАНЬ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ФОНДУ

 

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України відбулася зустріч з представниками місії Міжнародного валютного фонду за участю заступника Міністра соціальної політики України Олега Коваля, начальника Управління нагляду за діяльністю Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування Мінсоцполітики Максима Зацерковного, представників Міністерства фінансів України, в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергія Нестерова, заступників директора, керівників самостійних структурних підрозділів виконавчої дирекції Фонду.

Було обговорено фінансований стан Фонду соціального страхування України, зокрема, показники виконання бюджету за вісім місяців 2019 року, прогнозні доходи та видатки на кінець цього року та проект бюджету Фонду на 2020 рік.

В.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров поінформував щодо динаміки затримок по виплаті матеріального забезпечення застрахованим особам і наголосив, що всі виплати Фонд здійснює в повному обсязі.

«З метою часткового покриття розриву між фактичними видатками Фонду та надходженням коштів, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України тимчасово, на серпень 2019 року, частка ЄСВ, яка йде до Фонду соціального страхування України, була збільшена з 9,3759% до 14,2464%. Це дозволило отримати додатково 996 млн гривень та майже повністю покрити заборгованість Фонду з виплат матзабезпечення. Водночас, з 01 вересня частка ЄСВ була повернута до раніше встановленого розміру», – наголосив Сергій Нестеров.

Деталі прогнозу виконання бюджету Фонду за підсумками 2019 року, а також заплановані видатки на 2020 рік з урахуванням темпів зростання середньої заробітної плати та рівня інфляції представила заступниця директора виконавчої дирекції Фонду Олена Денисова.

Економісти МВФ СерджіоСола, Шаба Фехер і економіст представництва МВФ в Україні Ігор Шпак обговорили можливі шляхи покриття дефіциту бюджету Фонду соціального страхування України, зокрема, акцентували на потребі розглянути можливість збільшення кількості днів тимчасової непрацездатності, яка фінансується за рахунок коштів роботодавців.

Заступник Міністра соціальної політики України Олег Коваль надав інформацію щодо впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності, а також можливих законодавчих змін до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                  соціального страхування України

 

27.09.2019

 

ВПРОВАДЖЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО КОНТРОЛЮ

УПЕРЕДИЛО НЕЦІЛЬОВЕ ФІНАНСУВАННЯ НА 7,2 МЛН ГРН

 

За оперативними даними січня–серпня цього року фахівцями Фонду соціального страхування України було упереджено нецільове фінансування страхувальників на 7,2 млн гривень внаслідок проведення попередньої перевірки заяв-розрахунків.

З 01 жовтня 2018 року за рішенням правління Фонду почала діяти система попереднього контролю правильності нарахування сум матеріального забезпечення. Нововведення мало на меті мінімізувати перевірки роботодавців за фактом уже профінансованих виплат, за результатами яких можуть накладатись санкції. Натомість, превентивний підхід впровадженої системи дозволяє вчасно виявити помилки в заявах на фінансування матеріального забезпечення та упередити нецільові видатки.

Для ефективної реалізації проведення попередніх перевірок з жовтня минулого року також було оновлено форму заяви-розрахунку. Документ було розширено відомостями щодо виду зайнятості, страхового стажу, більш повною інформацією щодо листка непрацездатності тощо.

Нагадаємо, заява-розрахунок – це документ, який формується роботодавцем (бухгалтерією) після рішення комісії (уповноваженого) з соціального страхування підприємства про надання працівнику матеріального забезпечення. На підставі отриманої у друкованому або електронному вигляді заяви-розрахунку Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності, допомоги по вагітності та пологах тощо.

Робочий орган виконавчої дирекції Фонду або його відділення після надходження заяви-розрахунку здійснює перевірку наведеної в ній інформації, зокрема, правильність нарахування виплат, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, дані про сплату ЄСВ тощо.

У разі потреби, може здійснюватись обмін інформацією зі страхувальником шляхом направлення запиту щодо уточнення інформації, наведеної у заяві-розрахунку. При виявленні помилок та/або недостовірних відомостей заява-розрахунок повертається страхувальнику з рекомендаціями щодо їх усунення.

 

Прес-служба Фонду  соціального страхування України

Останні новини Чернігівщини

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини