Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:42:14

Небезпечної форми захворювання не виявлено. Медики та освітяни провели брифінг у Чернігіський міськраді

27.09.2019   13:19Агенцiя

Інформацію щодо захворювання кількох дітей у Чернігові на менінгіт, з приводу чого містом ширяться різноманітні чутки, розповіли сьогодні журналістам на брифінгу, проведеному в Чернігівській міській раді.

Як повідомив в.о. завідуючого інфекційним відділенням Чернігівської обласної дитячої лікарні Андрій Морозов, дійсно зараз у відділенні перебуває троє дітей з таким захворюванням, які є учнями школи №1. Ці діти поступали в різний час. Випадки мають різне походження: 2 випадки гнійного менінгіту, тобто збудник перш за все бактеріальний, а останній випадок який був – серозний менінгіт, збудником якого є віруси. Загальна захворюваність відповідає тій, яка відмічається в цю пору року. Ці різновиди хвороби виліковуються. Наслідків, як правило, не відмічається. Переносить більшість людей, особливо серозний менінгіт, добре. Навіть дорослі люди інколи приймають його за простуду або отруєння і не звертаються до лікарів, одужують самостійно. Проте, краще звернутися в лікувальний заклад і отримати допомогу.

Разом з тим лікарі наголошують: цього разу по проведеним бакпосівам менінгокок у пацієнтів не виявлений. Їх захворювання спричинені іншою флорою, яка є менш загрозливою.

- Інфекція має сезонний підйом, тобто збільшення числа хворих на неї відбувається кожного року, зазвичай весною і восени, - прокоментував керівник міського управління охорони здорлов’я Владисла Кухар. - Чому саме цієї осені виник такий ажіотаж навколо цієї інфекції мені важко зараз коментувати. Але хочу підкреслити, що випадки такого захворювання відбуваються кожного року. І ця осінь – не виключення. На сьогодні є хворі дітки як з Чернігова, так і з області (за вересень по області 20 випадків), які лікуються в інфекційному відділенні обласної дитячої лікарні. Але це навіть менший рівень захворюваності, ніж по Україні вцілому.

Він підкреслив, що різні типи захворювання підтверджують  той факт, що зараження відбулося не в одному місці, не в школі. Що витоки – різні. Інфікування може відбуватися будь-де. У громадському транспорті, магазинах, кінотеатрах, на вулиці. Ми живемо не в стерильному світі і кожної хвилини контактуємо з будь-кою інфекцією.

- Не всі діти, які контактують з такими хворими, самі можуть захворіти. Ця інфекція дуже швидко розпадається не в організмі, в навколишньому середовищі.  У даному випадку, згідно з медичним законодавством, згідно з протоколами лікування, не передбачено будь-яких санітарно-епідеміологічних заходів у школах, - зокрема, й у школі №1. Але ж, враховуючи знервованість батьків учнів першої школи,  ми попросили санепідемстанцію провести заходи в ній. Але підкреслюю: це виключно на вимогу батьків. Медичних показань для цього ніяких на сьогоднішній день немає, - повідомив керівник управління охорони здоров’я.

Лікар-епідеміолог Чернігівського міського відділу Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр» МОЗ України Тетяна Авраменко додала :

- Відповідно до діючих нормативних документів, протиепідемічні заходи проводяться лише при виявленні менінгококової інфекції. У даний час її збудник не виявлений, тому ці заходи не проводилися. За проханням адміністрації та населення ми провели заключну дезінфекцію в школі. А саме, у спортзалі, в їдальні, в класах. Ситуація контрольована.

Ольга Шелест, директор першої школи, звернулася до батьків:

- Справді, певна паніка є і на сьогодні набагато менше дітей відвідують школу. Але я спираюся на офіційну позицію лікарів. Ніяких підстав оголошувати карантин зараз нема. Тому освітній процес у школі на сьогодні триває в штатному режимі.  Запрошую і всіх учнів, хто вирішив сьогодні залишитися вдома, повернутися на заняття.

Директор школи зауважила, що її власна дитина, як і дитина Владислава Кухаря, сьогодні на уроках, повідомила пресслужба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини