Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:53:42

Про фінанси, освіту та спроможність Височанської громади

14.09.2019   09:50Агенцiя

10 вересня відбулася робоча зустріч Ірини Кудрик, директорки Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, Миколи Силенка, консультанта з бюджетних питань Чернігівського РВ Асоціації міст України, та Миколи Стасюка, радника з питань муніципальних послуг Чернігівського ЦРМС, з Любов'ю Нориковою, Височанським сільським головою, і представниками фінансового відділу громади.

Ірина Кудрик акцентувала увагу на тому, що при формуванні адміністративно-територіального устрою будуть враховувати фінансові показники кожної громади.
"У Височанській ОТГ показники доходів на душу населення одні з найнижчих серед ОТГ Чернігівської області, то варто активно попрацювати над дохідною частиною місцевого бюджету, показати результат і довести свою фінансову спроможність", - сказала вона.

Микола Силенко навів цифри з аналізу бюджетів ОТГ за перше півріччя 2019 року та озвучив такі показники як власні доходи за півроку на одного мешканця – 1337,6 грн. На його думку, питома вага видатків на утримання апарату управління на рівні 42,5% є високою цифрою, для спроможних громад цей показник має бути на рівні 20-25%.

Також було підняте важливе питання про спроможність освітньої мережі, оскільки є малокомплектні школи і видатки на 1 учня у Височанській ОТГ є одними з найбільших в області серед ОТГ. Микола Стасюк запропонував найближчим часом провести зустріч з депутатами сільської ради, бо є певне нерозуміння серйозності ситуації з освітою і її якістю в громаді.

Височанська громада, не зважаючи на певні перепони у своєму становленні, прагне розвитку та покращення якості життя для пересічних громадян. Тут запрацювало відділення Нової пошти, відкрився "соціальний магазин". Громада активно долучається до конкурсів та програм, бере участь у навчаннях Чернігівського ЦРМС.

Цього року громада стала учасницею проекту з вдосконалення системи цивільного захисту. В результаті в громаді створили команду добровольців-вогнеборців, відремонтували пожежне депо та отримали пожежну машину, будується нова амбулаторія, інформує Чернігівський ЦРМС.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.