Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:55:51

Комплексна термореновація чернігівського пологового стартувала

10.09.2019   10:46Агенцiя

У чернігівському пологовому будинку з перших днів вересня почали роботи з комплексної термомодернізації всієї його будівлі. Зараз там ведуться утеплення стін і монтаж внутрішнього опалювального обладнання.

А загалом у цьому проекті – чималий перелік великих за обсягом робіт.

- Це, по-перше, повна термомодернізація даної будівлі по сучасних нормах. Утеплення всіх зовнішніх стін і обов’язкова заміна частини вікон - у зв’язку з тим, що в пологовому деякі з них замінювалися вже дуже давно і сучасним стандартам теплопровідності не відповідають. Також будуть зроблені утеплення підвальних приміщень і утеплення фундаменту. Окрім того - модернізація всієї системи опалення, в тому числі – модернізація індивідуальних теплових пунктів, яких у цій будівлі кілька, - розповів заступник начальника міського управління капітального будівництва Олександр Макаров.

Окрім робіт з термомодернізації передбачена також реконструкція входів до будівлі та обладнання на першому поверсі вбиральні для відвідувачів з особливими потребами.

Проект реалізується Черніговом у співпраці з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. У Чернігові це буде один із перших глобальних проектів, пов’язаний з повною комплексною термомодернізацією великої будівлі відповідно до міжнародних стандартів і під контролем іноземних фахівців.

- Уся документація перекладалася на англійську, відправлялася в Німеччину і погоджувалася з офісом цієї організації. Проект повністю пройшов аналіз не тільки на українські, а й на європейські стандарти, - коментує Олександр Макаров.

Німецькі фахівці не тільки визначили завдання – їх представник оцінюватиме якість усього, і матеріалів і монтажу. Одночасно німецька сторона взяла на себе частину витрат.

- Вартісь виконання всього проекту – понад 20 мільйонів гривень. Точна сума залежатиме від курсу валют. Більшу частину коштів вкладе міський бюджет. З боку німецької сторони співфінансування становить 300 тисяч євро, з міського бюджету – майже 500 тисяч євро. Планується проект закінчити до кінця року, але, враховуючи термін, коли ми почали – то, скоріше за все, він буде закінчений у наступному році, - розповів Андрій Пір’ян, радник GIZ з технічних питань.

- Сьогодні на об’єкті  працює близько 20 будівельників, більша частина працівників зайняті на роботах у підвалі, - розповів нам Олексій Сікун, керівник проектів ТОВ «УТБ-ІНЖИНІРІНГ», підрядника робіт. – Але в найближчі дні робітників тут стане більше, порядку 50 осіб. Зараз назовні вже майже закінчений демонтаж панно, розпочате утеплення фасаду мінеральною ватою товщиною 150 мм, утеплення фундаменту та цоколю. А у підвальному приміщенні зараз проводиться демонтаж та монтаж плюс утеплення магістральних теплопроводів, утеплення перекриття підвалу та підготовчі роботи для встановлення теплових пунктів, їх буде 4.

- Ми чекаємо, що термомодернізація дозволить нашому пологовому будинку ощадливо використовувати тепло, - прокоментував Володимир Вінницький, заступник головного лікаря з технічних питань КМП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради. - Ми дізналися й навіть побачили, як раціонально такі будівлі використовують тепло у Німеччині – і стараємося, щоб у нас було те саме що і в них. Зараз температура в нас витримується, відповідно до нормативів, 22-24˚С в пологових залах – але й витрати на це в такій великій будівлі, звичайно, дуже значні. І, наприклад, коли два роки тому тут встановили індивідуальний тепловий пункт центрального опалення – це дало змогу економити під 100 тисяч гривень щороку. Тепер, окрім центрального ІТП, встановлюємо елеваторні вузли – тобто свій ІТП буде на кожне крило будинку. Вони будуть підлаштовувати температуру теплоносія в системі до температури повітря. Це актуально не так зимою, як навесні та восени. І це дозволить використовувати тепло ще більш розумно, - пояснив він.

Під час робіт пологовий будинок працюватиме в повному обсязі, поверхів чи блоків не перекриватимуть, тож незручностей для персоналу і пацієнток не буде. Відповідно до договору з підрядником, роботи виконуються в умовах працюючого закладу, повідомила пресслужба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.