Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:54:31

Вже 18 чернігівських будинків переведені на нову систему збору сміття

23.08.2019   09:59Агенцiя

Від 1 серпня в Чернігові у багатоквартирних будинках, які обслуговує комунальне підприємство «ЖЕК №10», почали заварювати внутрішні сміттєпроводи.

Зараз вони вже заварені майже у половині будинків, на подвір’ях яких, починаючи з травня, були встановлені сучасні напівпідземні контейнери для сміття. Процес заварювання здійснюють дві бригади майстрів. Із 32 будинків, де стоять нові майданчики з напівпідземними контейнерами, у 18 будинках – це приблизно у 40 під’їздах – сміттєпроводи вже закриті й не використовуються.

Про те, за яким алгоритмом це роблять, як реагують на нововведення мешканці будинків і де ще в обласному центрі планується ліквідація сміттєпроводів, 21 серпня говорили в ефірі Українського радіо «Чернігівська хвиля» у програмі "Прайм-вечір. Акценти". Програма виходила в прямому ефірі. На запитання журналістки Надії Дерев’янко та слухачів програми відповідали Ігорь Лущай - начальник КП ЖЕК 10, Сергей Стринадко - начальник цеху санітарного чищення КП АТП2528 та Світлана Наумець - мешканка будинку №28 по вул. Рокоссовського і одночасно представник цього будинку, двірник.

- Будинкові контейнери вже старі і сміттєпроводи здебільшого в такому стані, що ми не можемо їх обслуговувати. Заварювання сміттєпроводів ми почали з тих будинків, де мешканці про це просили. Першими стали 14-поверховий будинок по Рокоссовського, 28 і корпус 1 будинку 169 по 1 Травня. Там приблизно 70% мешканців «за», є такі що вагаються, і квартир по 5 може є які проти. Вже два тижні пройшло, я неодноразово був у цих будинках, сміття там не валяється, пакети з ним у під’їздах не стоять – всі носять у контейнери, - розповів Ігор Лущай.

За словами Сергія Стринадка, з першого дня КП «АТП 2528» працює спільно з КП «ЖЕК 10» по заварюванню сміттєпроводів. Ситуації виникають різні. Здебільшого люди реагують добре, але в кожному будинку є й по кілька мешканців, які проти. З ними працівники підприємства спілкуються, доводять, що це повинно бути і це правильно. В основному, аргументи діють. На сьогоднішній день бували випадки, що заварену кришку люку сміттєпроводу знову відривали. Тоді її заварювали повторно, а з мешканцями спілкувалися, намагалися довести їм що цього робити не треба.

Світлана Наумець як працівниця, якій постійно доводиться стикатися з усіма найгіршими наслідками експлуатації сміттєпроводів, теж за їх ліквідацію.

- У моєму будинку десь у 80% жителів було прохання заварити сміттєпровід, тому що він часто буває забитим. Це були й цілі якісь кавуни, великі пластикові бутлі, килими, памперси, що завгодно. Воно воняло, люди дзвонили: «Світлано Іванівно, пробийте, заберіть!». А ті сусіди, хто це все забивав, кидаючи сміття як попало – ті за те щоб не заварювали, - розповідає вона.

Заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако, коментар якого в передачі прозвучав у запису, переконаний, що відмова від сміттєпроводів – процес незворотній у Чернігові:

- Я думаю, що це правильно, що їх не повинно бути. Це не екологічно, це постійні якісь запахи, це можуть розводитися якісь небажані тварини та комахи, це незручно для людей, які потім працюють з цим сміттям, це в принципі брудні під’їзди, з жахливим запахом, особливо влітку. Набагато краще робити так, як ми робимо зараз у дворах міста: підземні контейнери, які абсолютно нормально ми встановлюємо і дійсно це є крок вперед. І якщо ми в перспективі говоримо про сортування сміття і побудову сміттєпереробного заводу – то зі сміттєпроводами ми ніколи цього не зробимо, зрозуміло чому. Тому дуже добре, що ми поступово рухаємося в правильному напрямку. І з часом ми маємо прийти до того, що сміттєпроводів у нас не буде, - сказав він.

Поступово новими майданчиками з сучасними заглибленими в землю контейнерами, які акуратно вписуються у дворовий простір і максимально ізолюють сміття від розкидання та розповсюдження запахів, обладнають усе місто. Це відбудеться за кілька років. За словами Сергія Стринадка, наступними мікрорайонами, у встановлять ці контейнери, будуть «Масани» і мікрорайон Червоного мосту.

Зараз встановлюється програма, яка буде оповіщати комунальне підприємство про відсоток наповнення контейнерів. Як тільки будуть бачити що контейнер от-от заповниться – відразу ж будуть виїжджати і забирати сміття. Поки ж його вивозять просто щодня. Контейнери заповнені, чернігівці користуються ними активно, повідомляє пресслужба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.