Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:23:08

Як децентралізація змінює життя: історія лікаря з окупованих територій та амбулаторії Кіптівської ОТГ

05.08.2019   11:39Агенцiя

Костянтин Коломієць разом із родиною переїхали до Чернігівської області з тимчасово окупованих територій, коли зрозуміли, що працювати і жити там неможливо. Спочатку гостювали у друзів в селі Козелецького району, а потім перебралися до Чернігова.

Костянтин Іванович і його дружина продовжували працювати у медичній сфері, донька вчилася в університеті. Знімали квартиру за великі гроші. І всі в родині розуміли, що потрібно шукати щось інше, більш перспективне та довгострокове.

У Кіптівській об’єднаній територіальній громаді у серпні 2018 року до дня Незалежності відкрили одну з перших в області амбулаторію загальної сімейної практики. Проектом було передбачено окрім лікувальних кабінетів квартиру для лікаря, а також автомобіль.

Володимир Кучма, Кіптівській сільський голова, перерізаючи урочисту стрічку, сказав: «У нас у громаді нема фахівця, який би очолив лікарську амбулаторію, а от умови створені належні, а тому ми із нетерпінням чекаємо на лікаря». Його процитували декілька місцевих видань.

Цю новину прочитав Костянтин Коломієць і вирішив запропонувати громаді свої послуги.

«Ми з дружиною вирішили, що потрібно шукати більш стабільну роботу, можливо не в Чернігові. І тут бачу виходить стаття «У нову амбулаторію і нову трикімнатну квартиру Кіптівська ОТГ шукає сімейного лікаря». Подзвонив, питаю: «Знайшли лікаря?». Відповіли, що ні. Зателефонував голові, зустрілися, поспілкувалися. І все. Він сказав: «Приїжджай. Немає питань, будемо працювати». Тут є квартира при амбулаторії. Це теж вирішувало багато питань. Не винаймати його все життя», - розповідає Костянтин Коломієць.

Про медичну систему в Кіптівській ОТГ, минуле лікаря швидкої та перспективи покращення медичних послуг у сільській місцевості мова йшла під час зустрічі Оксани Стельмах, радниці з комунікацій Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, з Костятином Коломійцем, завідувачем амбулаторії загальної практики сімейної медицини Кіптівської сільської амбулаторії, інформує Чернігівський ЦРМС.

У Кіптівській громаді проживає біля 3200 жителів. Станом на 1 липня декларації з лікарем сімейної практики підписали 450 пацієнтів. В ОТГ функціонує амбулаторія та п’ять ФАПів, які громада утримує за власні гроші: виплачують зарплати фельдшерам та медсестрам.

Костянтин Коломієць почав працювати у громаді з березня, з перших днів охочих укласти угоду з лікарем було багато, потім почалися городи і людей стало менше. Але ті, хто захворів або мають проблеми зі здоров’ям продовжують підписувати декларації. 

Пацієнти в амбулаторії можуть отримати консультацію сімейного лікаря, рецепт на ліки, тут можуть виміряти тиск та зробити кардіограму, поставити крапельниці, зробити щеплення та уколи. Є кабінет фізіотерапії та два ліжка денного стаціонару. У віддалених від центральної садиби селах Костянтин Іванович проводить виїзні прийоми та консультації згідно з визначеним графіком.

 «За невідкладною допомогою люди не часто звертаються, за перші місяці було не більше двох випадків, щоб ми викликали до нас швидку», - розповідає Костянтин Іванович. Його попередній досвід роботи на «швидкій» та завідувача сімейної амбулаторії дозволяє йому впевнено надавати медичну допомогу у будь-яких ситуаціях.

«Я закінчив інститут за фахом педіатрія. Далі була мультидисциплінарна професія – лікар швидкої допомоги. Мені як лікарю, який працював з дітьми, було цікаво попрактикувати  медицину у дорослих. Бо є ж нюанси. Потім були курси з невідкладної терапії. Після кількох років чергувань на «швидкій» не залишилося таємниць. Мені доводилося багато чого робити. І пункцію легенів, і тромболізіз, коли людину лікували від інфаркту, інша невідкладна допомога. Потім повернувся в педіатрію. І тепер знову практикую в сімейній медицині», - ділиться Костянтин Іванович.

Плече на новому місці йому підставила і родина. Дружина лікаря за фахом медсестра, теж працює разом із ним. Громада забезпечила житлом. Зарплата залежить від кількості підписаних декларацій та пацієнтів. Тож життя на новому місці потроху налагоджується і можна думати про майбутнє.

Медичний заклад обладнаний визначеним набором інструментів та устаткуванням, законодавством встановлений табель оснащення амбулаторії і йому потрібно відповідати. Тому громада докладає всіх зусиль, щоб відповідати вимогам. Тут працюють над забезпеченням жителів якісними медичними послугами.

Люди у громаді лікарем задоволені. Кажуть, що тепер можна прийти в амбулаторію і тиск поміряти, і консультацію отримати, і крапельниці зробити. "Це дуже добре, що у нас відкрилася ця лікарня. Є людині куди звернутися. І крапельниці поставлять, і ліки випишуть, і аптека тут працює. І лікарі, що приїхали добрі. Це ж і турбота сільської ради", - говорить Ганна Ганяйло, жителька Кіптівської ОТГ.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини