Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:22:08

1 серпня починається Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

01.08.2019   07:39Агенцiя

Його мета – поширити знання про переваги природного харчування дитини та зміцнення загального здоров’я матері.

Грудне вигодовування – єдиний спосіб харчування, що спричиняє унікальну біологічну дію на розвиток дитини, особливо у перший рік його життя. Такої думки дотримуються всі без винятку педіатри, неонатологи, інші медики, які опікуються здоров’ям матері, дитини і родини в цілому. Наприклад, як зазначає відомий американський лікар-педіатр Джон Александер, «Не варто вважати, що грудне вигодовування – особиста справа тільки окремо взятої матері і дитини. Воно не лише забезпечує нормальний розвиток організму, а і сприяє поступальному розвитку всього суспільства». Зважаючи на це, щонайменше в 170 країнах світу, які приєдналися до Всесвітнього альянсу грудного вигодовування (WABA), цьому методу харчування приділяється особлива увага і саме в перший тиждень серпня медики проводять широку масово-роз’яснювальну роботу, присвяченій цій важливій темі.

Осторонь поширення знань щодо переваг грудного вигодовування не залишаються і українські медики – проводяться семінари серед батьків, породіллям розповідають про ті поживні речовини, які містяться у материнському молоці, поширюються методичні рекомендації, друковані матеріали, санітарні бюлетені тощо. Зокрема, особлива роль у цій роботі належить співробітникам пологового будинку Чернігівської міської ради, його центру планування сім’ї, клінікам, дружнім до молоді, жіночим консультаціям. Тобто, медичним закладам, які переймаються здоров’ям матері і дитини.

Так завідувачка відділення новонароджених №2 (обсерваційного) Чернігівського пологового будинку, головний позаштатний неонатолог Управління охорони здоров'я ОДА Людмила Дудко розповідає, що у закладі цій роботі приділено багато уваги. «Ці питання дуже важливі. В нас працює «Школа відповідального батьківства», на заняттях якої ми готуємо вагітних жінок, розповідаємо про якості материнського молока і переваги природного харчування дитини. І вони приходять до нас із переконанням, що тільки грудне молоко здатне забезпечити нормальний розвиток дитячого організму. Наші лікарі розповідають мамам, що «чисте» грудне вигодовування слід використовувати до 6 місячного віку, – наголошує Людмила Дудко. – Паралельно розповідаємо і про те, яких принципів здорового способу життя повинна дотримуватися молода мама аби її молоко було якісним і воно не спричиняло виникненню певних проблем для організму новонародженого, наприклад, у вигляді різноманітних алергічних реакцій».

За словами завідувачки відділення, світовою медичної спільнотою розроблені 12 принципів підтримки грудного вигодовування, серед яких, зокрема, систематичне навчання медиків щодо переваг такого виду харчування, впровадження у практику сучасних методів підготовки сім’ї до народження дитини, допомога у початку грудного вигодовування, знайомство з методами збереження лактації у складних життєвих обставинах та тоді, коли дитина тимчасово відокремлена від матері, можливе продовження грудного вигодовування до дворічного віку, застосування грудного вигодовування, так би мовити, «за вимогою», а не за графіком. «Ці принципи в нашому закладі розміщені на стендах і з ними можуть ознайомитися будь-хто із батьків, – зауважує

Людмила Дудко. – Нами створено «групу підтримки» з тих матерів, що активно запроваджують такий метод харчування. А вони, у свою чергу, про це розповідають іншим жінкам – ось такий метод поширення інформації «з перших вуст».

У свою чергу лікар-ординатор відділення Вікторія Базарна стверджує: «Я працюю безпосередньо у пологовій залі і вважаю, що раннє прикладання новонародженої дитини до матері сприяє появі смоктального рефлексу у новонародженого, Тобто, це, можна сказати, ранній початок грудного вигодовування».

Відтак нині у пологовому будинку забезпечені всі умови для застосування принципу раннього вигодовування – це сумісне перебування матері і дитини, вільне відвідування породіллі родичами, наявність доступних інформаційних матеріалів, а також отримання відповідних сертифікатів, зокрема «Чистої лікарні, безпечної для пацієнта» та диплома «Лікарні, доброзичливої до дитини».

Таким чином, застосування методу грудного вигодовування здатне вирішити безліч проблем, пов’язаних з нормальним розвитком дитячого організму, створенням позитивного іміджу родопомічних закладів, подолання хибної думки, що харчові суміші можуть замінити материнське молоко (за винятком деяких медичних показань), а також покращити демографічну ситуацію в регіоні.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.