Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:22:12

У сфері державної і комунальної власності задоволено позовів прокурора на суму понад 87 млн грн

30.07.2019   08:08Агенцiя

Органами прокуратури Чернігівської області проводиться системна робота, спрямована на недопущення фактів порушення інтересів держави у сфері державної та комунальної власності.

Упродовж першого півріччя 2019 року за результатами представницької діяльності органів прокуратури області у вказаній сфері задоволено 17 позовів на суму понад 87 млн грн, з яких судові рішення на суму 45,8 млн грн реально виконано. Ще 4 позови на суму понад півмільйона гривень перебувають на розгляді в судах.

Також заходами представницького характеру попереджено незаконне вибуття майна на суму 1,4 млн грн.

Так, з метою поновлення інтересів держави в особі територіальної громади, прокуратура області звернулася до суду з позовом про спонукання суб’єкта господарювання вчинити дії, спрямовані на передачу приміщення гуртожитку орієнтовною вартістю 17 млн грн у комунальну власність територіальної громади міста Чернігова.
Дослідивши надані сторонами докази, суд першої інстанції ухвалив задовольнити позов прокурора. Водночас, за апеляційною скаргою відповідача, Північним апеляційним господарським судом це рішення скасовано.

Послідовно відстоюючи власну правову позицію, прокуратура області звернулася з касаційною скаргою до Верховного Суду, яким справу повернуто на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Надавши належну оцінку доводам сторін, постановою Північного апеляційного господарського суду від 01.04.2019 скаргу відповідача відхилено та залишено в силі рішення суду першої інстанції про задоволення позову.

Також рішенням господарського суду Чернігівської області від 14.05.2019 підтримано позицію прокурора щодо повернення у розпорядження держави 80 гідротехнічних споруд, які незаконно використовувалися приватним суб’єктом господарювання для здійснення промислового риборозведення.

Підставою для використання майна слугували договір, укладений ще у 2011 році  про передачу права експлуатації гідротехнічних споруд та додаткова угода до нього, за якою суб’єкту господарювання надано право використання гідротехнічних споруд, що перебувають на балансі державного підприємства, пов’язаних з ними робочих машин та обладнання у єдиному технологічному процесі для рибогосподарської діяльності.

Водночас, оскаржуваний договір укладений з порушенням норм законодавства, зокрема Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та мав удаваний характер, оскільки фактично між сторонами виникли правовідносини з оренди державного майна.
При цьому розмір оплати за користування майном визначений без врахування вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 786  «Про Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу» від 04.10.1995 з наступними змінами.

За рішенням суду договір про передачу права експлуатації гідротехнічних споруд, що перебувають на балансі держпідприємства визнано недійсним.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області повідомляє, що подальша робота з цих питань триває.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини