Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:52:16

"Чотирилапий поліцейський Бакс"

27.07.2019   09:10Агенцiя

Службові собаки поліції у кожного викликають різні емоції. Багатьох вони приваблюють, декого – насторожують, а злочинці взагалі бояться, щоб «чотирилапий коп» звернув на них увагу.

Собаки, натреновані на пошук людей, зброї чи вибухівки, наркотичних речовин, навчені затримувати правопорушників, постійно затребуванні в поліції. Вони здатні розкрити злочин по «гарячих слідах» і встановити зловмисника по запаховому сліду.

У кінологічному центрі ГУНП в Чернігівській області 27 службових собак, що спеціалізуються за різними напрямками підготовки. Кожен з них своїми здобутками заслужив горду назву поліцейського собаки.

Один із найуспішніших розшуківців кінологічного центру – німецька вівчарка Бакс. За сім років своєї служби пес неодноразово знаходив безвісти зниклих осіб та встановлював правопорушників, що втікали з місця скоєння злочину.

Дмитро Страдомський виховував Бакса та готував до служби в правоохоронних органах майже з його народження. Його хист до пошуку, був одразу помічений хазяїном. Змалечку улюбленою іграшкою пса був м’ячик. Дмитро його ховав, а Бакс починав винюхувати слід своєї забавки і одразу ж знаходив.

Потім для вухастого почалися реальні тренування. Перед ним клали п’ять предметів для улову запаху. Потім їх розкладали у схованки в різних місцях. На першому етапі цими предметами були п’ять шматків м’яса. Невдовзі тренер замінив смаколики іншими джерелами запаху, менш виразного і не такого звабливого для собаки. Завдання поступово ускладнювалося: кілька різних запахів, нижчої інтенсивності, у місцях, де увагу Бакса відвертали сторонні запахи…

Проте завдання для молодої вівчарки не було складним. Пес завжди справлявся з ним впевнено, і до того ж щоразу швидше. В 11-місячному віці «чотирилапий поліцейський» вже був повністю готовий заступити на перше своє чергування у складі слідчо-оперативної групи.

У 2016 році Бакс затримав одного з правопорушників, що заволоділи автомобілем. Двох з них поліція затримала на місці, але виявилось, що викрадачів було троє. Вухастий взяв слід від килимка для ніг в автівці і одразу ж ринув за втікачем. Невдовзі Бакс натрапив на нього в одному з автокооперативів і був готовий впіймати бігуна. Але навкруги були інші люди, тому інспектор не віддав команду для затримання.

Бакс продовжував переслідувати злочинця, добігли аж до поля з кукурудзою. Втікач спробував сховатися у високих заростях. Але пес почав скалитись і рватись в бік поля. Це мало настільки загрозливий вигляд, що зловмисник вирішив не ризикувати. Він підвівся з піднятими руками та закричав -  «я здаюся!».

В червні цього року Бакс знайшов чоловіка, який обікрав сарай одного містянина. До приміщення незграбний правопорушник проник через вікно, яке розбив і поранився. Пес привів поліцію прямо до помешкання крадія по запаху крові.

Пес-розшуківець відомий не тільки успіхами в роботі, але і має нагороду ІІІ ступеня зі всеукраїнських змагань. Він здобув її за успішне виконання комплексу вправ у Першому чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів. Хазяїн Бакса зі своїм вихованцем змагалися з-поміж 24 кінологів зі службовими собаками з усіх областей.

Виїзд на місце події разом з Баксом завжди починається з радісної зустрічі, він обожнює працювати з поліцейськими і залюбки приймає пестощі. Пес завжди готовий до виконання завдань і чітко відрізняє роботу від гри. Бакс – професіонал і майстер пошуку – зазначила Аліна Риндя.

Хазяїн улюбленця чернігівських поліцейських - Дмитро Страдомський - пишається успіхами та здобутками свого вихованця. Він впевнений, що Бакс допоможе в розкритті ще багатьох злочинів, а його кар’єра  в самому розквіті. розповілиу Секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.