Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:45:20

Громадська оцінка якості роботи судів Чернігівської області – результати дослідження

25.07.2019   11:21Агенцiя

24 липня в конференц-залі Чернігівського апеляційного суду відбулася презентація звіту за результатами дослідження задоволеності відвідувачів судів окремими аспектами роботи суду за методологією КГЗ в рамках системи оцінювання роботи суду (СОРС) в Чернігівській області.

Участь у заході взяли керівництво та судді апеляційного, господарського, адміністративного та інших загальних судів Чернігівської області, представники державної судової адміністрації, Головного територіального управління юстиції та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, представники адвокатської та правозахисної спільноти.

Опитування проводив Чернігівський громадський комітет захисту прав людини в рамках проекту «Проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ) в Чернігівській та Сумській областях», що реалізовувався за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Нове правосуддя».

На протязі квітня-травня 2019 року спеціально підготовленими інтерв’юерами було проведено опитування в середньому по 60 респондентів - відвідувачів (1466 осіб) в 26 судах Чернігівської області. Опитування проводилися безпосередньо в приміщеннях судів шляхом індивідуального особистого інтерв’ю.

«Відвідувачі судів мали змогу оцінити їх діяльність за такими параметрами: доступність суду, зручність та комфортність перебування в суді, повнота та ясність інформації, дотримання термінів судового розгляду, сприйняття роботи працівників апарату суду, сприйняття роботи судді, а також надати свої рекомендації щодо покращення зазначених параметрів та надати свою оцінку нещодавно створеній системі «Електронний суд» - зазначила під час презентації Катерина Данькова, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.

За словами Катерини Данькової, загалом за 5-ти бальною шкалою роботу судів Чернігівщини відвідувачі оцінили досить високо. Середній інтегральний показник по всім зазначеним параметрам – вимірам якості по 26 судах області становить 4,48 балів.

Так, «доступність суду» респонденти по судах Чернігівської області оцінили на 4,28 бали. Зауваження до роботи судів є типовими: «безперешкодний доступ до приміщення суду людей з обмеженими можливостями», «багато хто немає змоги дозволити витрати на послуги адвоката», «парковку для автомобілів відвідувачів».

Вищої оцінки, якої досягли суди Чернігівської області, виявлена за виміром «повнота та ясність інформації». Тут середня оцінка виміру сягла 4,57 балів. Про це свідчить наявність у судах інформаційних стендів з необхідною для відвідувачів інформацією про справи, призначені справи до розгляду, зразки необхідних документів. Разом із цим, суди є досить відмінними за повнотою наповнення інформаційних стендів, наприклад зразків позовних заяв, клопотань.

Найбільш варіативною є середня оцінка зручності і комфортності перебування в суді. Так досить часто відвідувачі судів нарікали на відсутність ремонту та проблеми вільного доступу до побутових приміщень (туалетів). Наприклад, у деяких судах, які розташовані у районних центрах Чернігівської області, є проблема пов’язана з тим, що туалети, в основному, розміщені на вулиці. Окрім того, поняття зручності та комфортності у багатьох відвідувачів судів пов’язано з проблемами підключення до вільного wi-fi в суді, наявності буфету, терміналу для сплати судового збору, кулеру з водою, кавового апарату.

Як зазначив Генадій Салай, голова Чернігівського апеляційного суду, дослідження щодо оцінювання рівня якості роботи судів є актуальним на сьогоднішній день, оскільки врахування думки відвідувачів є необхідною умовою отримання цілісного та несуперечливого уявлення про фактичні результати діяльності суду. Але в той же час, такі критерії оцінювання, як доступність суду та зручність перебування у суді залежать від державного фінансування, і є нижчими, ніж ті, що напряму залежать від суду, а саме повнота та ясність інформації, сприйняття роботи працівників апарату судів та суддів тощо.

Під час обговорення результатів дослідження, представники суддівського корпусу запевнили, що вони готові до критичних зауважень та мають бажання змінюватись, оскільки це може сприяти досягненню суттєвого покращення ефективності судочинства та зміцненню довіри до суду в українському суспільстві.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини