Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:44:51

У Чернігівській області придбали тестів на ВІЛ на 263 тис. грн

24.07.2019   13:36Агенцiя

В ІАА проаналізували закупівлі тест-систем на виявлення ВІЛ-інфекції, які придбали у I кварталі 2019 року за кошти місцевих бюджетів.

Аналітики дослідили 12 областей, в яких діє Надзвичайний план Президента США для надання допомоги в боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД (PEPFAR). Ця програма спрямована на фінансову підтримку закупівель ліків та виробів медичного призначення для ВІЛ-інфікованих.

З січня по березень 2019 року у досліджених регіонах витратили майже 1,3 млн грн на понад 50 тисяч швидких та лабораторних тест-систем. Це в 3 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Найбільше — майже половину цих коштів (45%) витратили у двох областях: Дніпропетровській та Чернігівській. Найменше на Київщині, Полтавщині та Одещині. У Кіровоградській і Херсонській областях аналітики не виявили закупівель через prozorro.

В інфографіціпоказано співвідношення витрат на лабораторні та швидкі тести на ВІЛ, а також відсоток конкурентних процедур в розрізі регіонів.

- У семи з десяти областей, де наявні закупівлі тестів, процедури в більшості випадків конкурентні. Так, у левовій долі проведених торгів Чернігівської, Полтавської, Донецької, Дніпропетровської областей та міста Києва беруть участь 2 і більше учасників. — розповідає аналітик, Дмитро Пономарьов. — Це позитивний показник, адже в умовах конкуренції учасники змушені торгуватися, а замовник має можливість економити бюджетні кошти. Цього періоду зросла кількість регіонів, які використовують конкурентні закупівлі під час придбання тест-систем.

Серед замовників частіше всього виступають ЦПМСД, районні та міські лікарні, Центри з профілактики та боротьби зі СНІДом. Рідше, закуповують тести дитячі лікарні та військові частини. У структурі постачальників цього періоду знову переважають представники малого бізнесу. Кожен другий укладений договір приходиться на фізичних осіб-підприємців. Цей показник є майже у 2 рази вищим, ніж у попередньому кварталі.

В аналітичному центрі розрахували середню оціночну вартість одного швидкого та лабораторного тесту, а також, витрати на одного жителя регіону:

У середньому лабораторний тест коштує  від 12,4 грн у Миколаївській області до 23,5 грн в Запорізькій. Швидкі тести в середньому купують від 13,6 грн за одиницю в Полтавській області до 91,8 грн в місті Київ. Така різниця в ціні може бути обумовлена різними видами, а також виробниками тест-систем на виявлення ВІЛ.
Найбільше коштів на одну особу витратили із місцевого бюджету Чернігівської області – 0,26 грн. Найменший показник має місце в Одеській та Київській областях – 0,01 грн на одного жителя, повідомила прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації».

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини