Минуло 9 місяців після переходу 169-го навчального центру "Десна" на нову систему харчування за так званим каталогом
Перед запуском і протягом функціонування системи їдальні були повністю відреставровані, встановлене нове обладнання для приготування їжі, зберігання та підготовки продуктів. Тепер на столах військовослужбовців з’явилися різноманітні страви не гірші ніж у ресторанах.

Щоденне меню складає начальник продовольчої служби 169 навчального центру - майор Андрій Чертов.
«Раніше було 36 найменувань продуктів, зараз – більше 400. Все придумую сам, допомагає Google. Шукаю страви різних країн світу, підбираю потрібні продукти і трішки перероблюю на український лад», - розповідає про систему начальник продслужби.
Харчуванням особового складу нині опікуються військові кухарі, замість цивільних фірм, як було раніше. До того ж однією з головних інновацій «каталогу» було саме розширення переліку продуктів та страв і підвищення добової кількості калорій – від 3500 до 6000.
«Триразове харчування на одного бійця становить 84 гривні. Звичайно намагаємося економити в звичайні дні, без збитків для раціону, аби пізніше закупити кращі продукти. Наприклад, на Новий рік хлопці їли горбушу. Пошукайте якусь частину, в якій дають червону рибу! Так скоро і на чорну ікру перейдемо» - із гордістю говорить майор Чертов.
Зараз одна їдальня обслуговує 2,5 тисяч людей, інші - 1,5 тисячі. В день загалом годують 4 тисячі військовослужбовців. Через це збільшилась і кількість працівників.
Нині кухарі орієнтуються на потреби та побажання особового складу. Для тих, кому необхідна дієта - готують курячий бульйон і відварне м’ясо.
«Якщо ви раніше бували в наших їдальнях, за старої системи, то розумієте, що це - небо і земля. Тепер є страви на вибір, також з’явилося різноманіття фруктів, риби, зранку хлопці можуть випити кави, а в обід чи на вечерю – сік. Йогурти, ананаси теж даються по меню», - підкреслює Андрій Чертов.
Загальне враження від їдальні вражаюче: в залі та на кухні - чистота, всі працюють швидко і злагоджено, грає весела музика, або транслюються військові ролики, сюжети, фільми. Бійці ж, в свою чергу, задоволені, говорять, що годують смачно, майже як вдома.
Анна Сидоренко, Анастасія Мойса, Ганна Мельник, Марія Собко, курсанти 1-го курсу Військового інституту КНУ ім. Т. Шевченка
Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині викрито схему підробки документів для виїзду військовозобов’язаних за кордон - підозрюють двох осіб 11:31
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру двом мешканцям Прилуцького району за фактом організації, керівництва незаконним переправленням осіб через державний кордон України, вчиненому щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 КК України).

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:22
Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 3 дорожньо-транспортні пригоди та 2 пожежі. Внаслідок цих подій 3 особи постраждали.
Команда Чернігівської області виборола ТРЕТЄ місце на Командному чемпіонаті України з легкої атлетики 12:05
Збірна команда Чернігівської області виборола ТРЕТЄ місце на Командному чемпіонаті України з легкої атлетики серед ДЮСШ та СДЮШОР серед юнаків та дівчат 2008-2009 рр.н., який відбувся у період з 15 до 17 вересня 2023 року у м. Івано-Франківськ.

На Чернігівщині триває відновлення медзакладу, пошкодженого російськими окупантами 11:45
На Чернігівщині триває відновлення Чернігівської міської лікарні № 3, яка була пошкоджена росіянами ще у перші місяці повномасштабної війни.

«єРобота»: на Чернігівщині 109 переможці по «Власній справі» й 3 – по програмі «Грант для ветеранів» 11:02
У поточному за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота» позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу, а це від 50 до 250 тис. грн, отримали 109 мешканців області. Сума фінансової підтримки від держави складає близько 26 млн грн.