Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:22:25

Відбулася конференція "Права дитини в Чернігівській області: виклики та шляхи їх подолання"

16.07.2019   14:53Агенцiя

15 липня відбулась конференція «Права дитини в Чернігівській області: виклики та шляхи їх подолання».

Мета конференції- підняти основні проблемні питання стосовно дотримання прав дитини в Чернігівській області,сприяти виконанню рекомендації Комітету ООН з прав дитини на Чернігівщині та представити результати проекту.
 
У роботі конференції взяли участь представники місцевих громадських організацій, ЗМІ, соціальних служб та органів місцевої влади, які працюють в інтересах дітей в Чернігівській області.

Під час роботи конференції відбулося підведення підсумків та оголошення результатів виконання проекту «Захист прав дитини в Чернігівській області» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, що реалізовувала Громадська організація «МАРТ».

Керівник організації Руслана Бурова окреслила мету, завдання, а також заходи, що були передбачені в рамках проекту. Головною метою діяльності в рамках проекту було отримання тих результатів, на основі яких буде розроблено місцеву стратегію дотримання прав дитини відповідно до Рекомендацій Комітету ООН з прав дитини, оскільки як на державному так і місцевому рівнях існує практика неправомірних обмежень прав дитини, викликана викривленим розумінням прав дитини та її найкращих інтересів.

Зокрема було зазначено, що органи місцевої влади не тільки втілюють загальнодержавну політику, але й можуть ініціювати ефективні та позитивні практики щодо реалізації прав дитини. Також саме на місцевому рівні ми можемо бачити недоліки та проблеми, побачити наскільки саме дієві закони, що приймаються на загальнодержавному рівні і що гальмує їх виконання на місцевому рівні, оскільки, зокрема і Комітет ООН відмічає декларативність нашого законодавства. Також надзвичайно важливо, аби і представники НДО і ЗМІ були активними і вказували на конкретні проблеми з дотриманням прав дитини та посилювали таким чином вплив на їх вирішення.

Дмитро Науменко розповів про результати візитів до закладів Чернігівської області, де постійно перебувають найбільш уразливих групи - діти без батьків, діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування (школи – інтернати, інтернати Мінсоцполітики, місця позбавлення волі, де утримуються неповнолітні, дитячі притулки, приймальники-розподільники).

Також було повідомленопро результати аналізу місцевої нормативно – правової бази щодо прав дитини та результати інформаційних запитів в органи влади стосовно того, якою є місцева політика спрямована на захист та підтримку прав дитини. Також було проаналізовано найбільш гострі та типові проблеми з дотриманням прав дитини в Чернігівській області на основі звернень в громадську приймальню організації за наданням безкоштовних юридичних консультацій в інтересах дитини.
Також було окреслено результати аналізу місцевих ЗМІ щодо висвітлення питань, пов’язаних з дотриманням чи порушенням прав дитини в Чернігівській області.

Під час дискусії були обговорені проблеми несвоєчасного реагування на проблеми сімей, що перебувають в кризі, раннього виявлення таких сімей і організації державної підтримки з метою максимально можливих дій  для залишення дитини в натуральній сім ї. Також було піднято питання існування в державі та області  фактично напівзакритих та закритих закладів, де перебувають діти в конфлікті з законом та шкіл – інтернатів різного типу.

Руслана Бурова зазначила,щосеред особливої стурбованості проблеми пов’язані з несвоєчасним реагуванням держави на проблеми  сімей, які опинились у складних сімейних обставинах, раннім виявленням таких сімей і організації державної підтримки, з метою максимально можливих дій для залишення дитини в натуральній сім’ї.

Не врегульованими законодавством залишаються питання спеціалізованої системи правосуддя в інтересах дітей. Проблемою є існування державної системи фактично напівзакритих та закритих закладів де перебувають діти в конфлікті з законом, школи – інтернати, інтернати для дітей з проблемами фізичного та психічного розвитку.

Серед основних причин були названі декларативність законодавства як на державному так і місцевому рівнях, недостатня обізнаність щодо прав дитини, а також відсутність фінансової підтримки програм, що мають працювати в інтересах дітей в Чернігівській області.

 Обговорення, що відбулося під час роботи конференції, дало можливість почути позицію та погляди на проблемні питання місцевої політики щодо забезпечення та захисту прав дитини в Чернігівській області від представників органів місцевої влади та громадських організацій.

Найголовнішим результатом конференції стала розробка рекомендацій, конкретних пропозицій та плану дій щодо покращення ефективності місцевої політики та реалізації Рекомендацій Комітету ООН з прав дитини  в Чернігівській області, інформує ГО «MART».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини