Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:56:06

За І квартал 2019 року чернігівці скоїли крадіжок газу на майже 1,5 млн грн

27.05.2019   09:16Агенцiя

За січень-березень 2019 року фахівцями АТ «Чернігівгаз» зафіксовано 90 фактів незаконного споживання газу. Загальна сума заподіяних збитків, нарахованих порушникам, склала 1,438 млн грн.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість крадіжок зменшилась на третину, натомість суми штрафних нарахувань збільшились на 600 тис грн.

Майже 40% крадіжок газу, скоєних мешканцями області, пов`язані з втручанням в роботу лічильника газу. За перші три місяці року було виявлено 35 таких випадків, по яким було нараховано 542 тис грн штрафних санкцій.

Так, у січні цього року, у мешканця с. Кувечичі Чернігівського р-ну було виявлено втручання в роботу газового лічильника. Обстеження лічильника показало, що у вихідному патрубку приладу знаходився сторонній металевий предмет, який впливав на коректність обліку газу. За рішенням комісії були нараховані штрафні санкції на суму понад 121 тис грн, яку порушник майже одразу й сплатив.

Ще один резонансний факт махінацій з лічильником викрито в березні в Новгород-Сіверському. При експертизі лічильника було доведено, що господар підлаштував конструкцію приладу так, щоб за допомогою магнітного поля зменшувати показники до повної зупинки облікового механізму. За такі протиправні дій споживачу нараховано майже 92 тис грн збитків.

Друге «по популярності» порушення – це несанкціоноване відновлення газопостачання, іншими словами - зрив пломби. За такі зловживання 32 домогосподарства мають компенсувати 800 тис грн збитків. Ще близько 60 тис грн сягнула шкода внаслідок 2 незаконних врізок в систему газопостачання, виявлених в Чернігові та с. Печенюги Новгород-Сіверського р-ну.

Нарахування штрафів проводяться в прозорий спосіб – після детального розгляду обставин та проведення експертиз. Далі рішення виноситься на розгляд спеціальної комісії, на яку офіційно запрошується господар помешкання, де виявлено правопорушення. В компанії застерігають споживачів від протиправних дій, які врешті-решт все одно будуть виявлені. Згідно вимог Кодексу ГРС, крадіжки газу караються донарахуванням збитків, суми яких набагато більші ніж при законному споживанні.

«У разі виявленої крадіжки споживач-порушник має відшкодувати газорозподільній компанії невраховані обсяги граничних норм споживання, що в рази перевищує вартість законного користування паливом. Крім того, в залежності від характеру порушення, зловмиснику доведеться сплатити за послугу з припинення та відновлення газопостачання, оплатити вартість пошкодження приладу обліку чи газопроводу, - пояснює технічний директор АТ «Чернігівгаз» Ігор Швець. – А головне, слід пам`ятати, що будь-яке стороннє втручання в газову мережу супроводжується витоками газу, які несуть небезпеку як для порушника, так і для його оточення. Це загроза вибухів, пожеж та отруєнь».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини