Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:27:47

Для 100%-го обліку газу на Чернігівщині необхідно 110 млн. грн.

19.04.2019   08:12Агенцiя

Від початку дії програми ПАТ «Чернігівгаз» встановило 47 тис індивідуальних і 630 будинкових лічильників газу, інвестувавши в забезпечення обліку понад 97 млн грн цільових тарифних коштів. При цьому, для облаштування індивідуальними лічильниками 100% житлових приміщень, знадобиться не менше 110 млн грн і 5 років.

Фінансування встановлення лічильників в інвестпрограмах газорозподільних компаній ніколи не було достатнім. В 2019 році Нацкомісія взагалі не передбачила кошти на установку індивідуальних лічильників.

З нинішньої ціни газу (8,55 грн/куб м) на ці цілі виділяється близько 2 копійок. Компанія «Чернігівгаз» обмежена обсягом коштів, які виділяються на цю програму. Використовувати кошти не за призначенням, урізати або перерозподіляти, газорозподільна компанія також не має права.

Зараз у ПАТ «Чернігівгаз» налічується близько 5 тис клієнтів, які споживають газ за нормами. В основній масі це житло, в якому не проживають, або орендоване, де господарі категорично проти встановлення квартирних лічильників. А недавнє рішення КМУ знов знизити норми споживання газу, ще більш ускладнить процес установки приладів обліку.

Ще близько 15 тис лічильників щорічно не проходять повірку. Тому близько 7 тис споживачів очікують заміни приладів обліку. В інвестпрограму компанії на 2019 рік під цю статтю виділено 16,5 млн грн для заміни 8456 приладів обліку, що майже в 2 рази менше від потреби.

«У зв'язку з недостатнім фінансуванням компанія внесла пропозицію переглянути план розвитку на поточний рік і закласти більше коштів на заміну лічильників і створення обмінного фонду. А саме - збільшити інвестиції до 73,7 млн грн, за рахунок яких вдасться замінити близько 23,7 тис побутових лічильників. До того ж в три рази збільшити обмінний фонд», - поінформував технічний директор «Чернігівгазу» Ігор Швець.

Проект інвестпрограми «Чернігівгазу» на 2019 рік, розглянутий в кінці березня на громадських слуханнях, передано Регулятору на затвердження.

У Законі «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» сказано, що споживачі можуть встановлювати лічильники за свій рахунок. Ця послуга є ринковою і її надають всі компанії, які мають дозвіл Держпраці на виконання цих видів робіт. У ПАТ «Чернігівгаз» ця послуга коштує близько 4,5 тис грн. Компанія зацікавлена в повному обліку газу і готова запропонувати конкурентну ринкову ціну на неї.


ПАТ «Чернігівгаз»

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини