Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:29:34

Продаж надає можливості додаткового залучення коштів для місцевих бюджетів

13.04.2019   11:32Агенцiя

У Чернігові відбувся круглий стіл: "Шляхи наповнення міських бюджетів" за участі представників Фонду комунального майна Чернігівської міськради та голови фонду Олексія Єпініна, представників Прилуцької та Новгород-Сіверської міських рад, представників Управління комунального майна Чернігівської облради, Деснянської районної ради, а також представників громадськості та преси.

Зокрема, представниця ГО “Центр політичних студій та аналітики” Тетяна Сергієнко та представник Державного підприємства “Prozorro.Продаж” Олексій Мовчан розповіли про електронну торгову систему (ЕТС) Prozorro.Продажі та її використання у відповідності до ЗУ «Про приватизацію державного та комунального майна»

З 2018 року продаж об'єктів малої приватизації здійснюється виключно через електронні торгові системи. Це вимога законодавства. (Мала приватизація включає об'єкти комунальної власності вартістю до 250 млн гривень)

На початок квітня у Чернігівській області було проведено 25  успішних торгів, дохід  від яких склав 15,82 млн. грн, більша частина з них припадає на продаж нерухомості 21 аукціон на суму 15,39 млн грн.

Найбільший дохід  від аукціонів отримано Фондом комунального майна (ФКМ) Чернігівської міської ради - він склав 12,51 млн грн. За рахунок конкуренції, яка в середньому склала 4,6 учасника торгів, відбулось збільшення первісної вартості у середньому на 89%.

Але, як з'ясувалося, наразі не всі міські ради використовують систему для продажу комунального майна.

Що ж повинні зробити органи місцевого самоврядування для проведення продажів через електронну торгову систему Prozorro.Продажі? По-перше, повинні вибрати майданчики, через якій будуть мати доступ до центральної бази даних Державного підприємства Prozorro.Продажі. По-друге, прийняти положення про аукціонну комісію. Потім ухвалюється рішення про приватизацію відповідного об'єкта та оприлюднюється у себе на сайті і в ЕТС. Далі аукціонна комісія визначає умови приватизації та вносить дані в систему.

Своїм досвідом роботи в ЕТС поділився голова ФКМ Чернігівської міської ради.

“Система “Prozorro.Продажі” на початку своєї роботи мала технічні недоліки, але зараз працює стабільно”,- розповів Олексій Єпінін.

Окрім того, він зауважив, що під час роботи в системі були продані об'єкти, які довгий час не могли продати та на утримання яких міська рада витрачала кошти. Всї об'єкти були продані більше первісної вартості, а деякі - збільшили свою вартість в кілька разів. Це дало можливість перевиконати план надходжень.

Розглянули додаткові можливості системи Prozorro.Продажі такі, як оренда комунального майна, оренда землі, продаж права на розміщення реклами, продаж права тимчасового користування місцями для розміщення об’єктів сезонної та виносної торгівлі.

Таким чином, під час обговорення учасники круглого столу дійшли висновку, що система Prozorro.Продажі надає можливості додаткового залучення коштів для місцевих бюджетів.

Також було обговорено питання можливості економії бюджетних коштів місцевих рад через запровадження  процедури використання аукціонів на допорогових закупівлях.

Зазначимо, що законодавство визначає вартісні межі обов'язкового застосування відкритих торгів для розпорядників бюджетних коштів - це 200 тис грн для закупівлі товарів і послуг, та 1,5 млн грн для робіт. В той же час, розпорядникам бюджетних коштів надано право використовувати систему “Прозоро” для конкурентного відбору учасників при закупівлях і на менші суми. Але, як зазначили представники Центру політичних студій та аналітики в Чернігівській області, не всі замовники використовують цю можливість для отримання додаткової економії.   

Представникам місцевих рад, які були присутні під час заходу було запропоновано запровадити практику проведення аукціонів на допорогових закупівлях через прийняття відповідного рішення та запропоновано проект Положення, яке б регулювало цю процедуру. Представники ЦПСА зазначили, що прийняття такого рішення  надасть змогу не тільки економити бюджетні кошти, а й сприятиме розвитку малого та середнього бізнесу, допоможе зменшити корупційну складову при здійсненні закупівель та покаже відкритість та прозорість місцевої влади та підконтрольних їй комунальних підприємств.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини