Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:45:29

"Чернігівводоканал" вимушений відключати боржників

25.03.2019   12:05Агенцiя

На жаль, відключення боржників – це на сьогодні єдиний дієвий захід, який може зупинити темпи зростання заборгованості населення і підприємств міста за послуги, надані КП «Чернігівводоканал».

Всі відключення проводяться в правовому полі, без порушень діючого законодавства, - повідомляє підприємство.
 



Статистична інформація:

    Станом на 01.03.2019 в місті Чернігові обліковується:
        123 955 особових рахунків користувачів послуг КП «Чернігівводоканал», з яких:
     - 24 189 особових рахунків по приватному сектору;
     - 99766 особових рахунків по багатоквартирному житлу.
        10 974 308 грн. – нарахування населенню за отримані послуги за лютий 2019 року
        27 315 272 грн. – загальна заборгованість населення за послуги КП «Чернігівводоканал» (без поточної заборгованості), з яких:
     - 2 807 216 грн. – заборгованість по приватному сектору;
     - 24 508 056 грн – заборгованість по багатоквартирному житлу.

 Боржники в багатоповерхівках залишаться без каналізації

Практика відключення боржників в багатоповерхових будинках міста від каналізації, започаткована декілька років тому, продовжується. Дуже позитивно спрацювали служби КП «Чернігівводоканал» та КП «Новозаводське» восени 2018 року. Проведені відключення допомогли частково закрити борги за послуги обох комунальних підприємств. У випадках, коли власники квартир не могли одночасно погасити усю накопичену заборгованість, їм давали можливість укладати договори реструктуризації боргу, але головною вимогою залишалося 100% погашення заборгованості у визначені терміни.

Під час відключень були й такі випадки, коли абоненти намагалися самостійно відновити послугу з водовідведення, або навмисно заливали сусідів. Але врешті-решт все одно їм доводилося йти до комунальних підприємств, сплачувати борги і домовлятися про підключення послуги. Зауважимо, що при цьому, окрім суми боргу їм доводилося сплачувати 1490 грн. за підключення до системи водовідведення, а це, як не крути, також чимала сума. Ті, хто не хотів сплачувати додаткові суми, дізнавшись про те, що потрапили до «чорного списку», гасили заборгованість самостійно ще до початку процедури відключення.

На цьому тижні триває відключення боржників по КП «Новозаводське». На черзі – боржники з КП «ЖЕК-13». Це підприємство спільно з Водоканалом підготувало перелік з 82 боржників, яким вже з квітня обмежать водовідведення.

Відпрацювавши цей перелік з 82 боржників, тільки КП «Чернігівводоканал» розраховує повернути понад 700 000 грн., неотриманих від абонентів своєчасно!


Відключення боржників приватного сектору передбачене договором

Майже 1 000 000 грн. за послуги, надані КП «Чернігівводоканал» не сплачено боржниками приватного сектору. Але ж ці кошти могли б бути задіяні для розвитку підприємства! Тому питання стягнення заборгованості залишається першочерговим для Центру обслуговування споживачів.

Завдяки тому, що відповідно до підпункту 2 пункту 4.3. Договору з абонентами приватного сектору КП «Чернігівводоканал» має право припинити надання споживачу послуги з постачання холодної води та/або водовідведення у випадку несплати споживачем вартості спожитих послуг за три місяці і більше в порядку встановленому чинним законодавством, вирішення проблем зі стягуванням боргів тут трохи простіше, ніж в багатоповерховій забудові. При цьому попередження про припинення надання послуг надсилається або вручається споживачу в письмовій формі за два тижні до проведення відключення.

Окрім припинення надання послуг, КП «Чернігівводоканал» в односторонньому порядку розриває Договір з абонентом приватного сектору, що тягне за собою додаткові фінансові витрати з боку абонента під час відновлення послуги.

Повторне підключення водопостачання та/або водовідведення буде здійснено тільки після повної сплати заборгованості та укладення Договору на нових умовах.

Для укладання нового Договору про надання послуг абоненту буде необхідно надати до Центру обслуговування споживачів наступні документи:
    технічні умови;
    робочий проект на підключення;
    копію паспорта громадянина України;
    копію довідки реєстраційного номера облікової картки платника податків;
    правовстановлюючі документи на будинок;
    довідку про склад сім’ї.

Треба наголосити, що при цьому вартість робіт з відновлення послуги складе 710 грн., а витрати на виготовлення технічних умов та робочого проекту, необхідних для укладання нового Договору – близько 1200 грн. Тобто додаткові витрати для відновлення послуг за адресою боржника  складатимуть 2000 грн. І це при тому, що абонент не приєднаний до мереж «в глуху», тобто, без оглядового колодязя у місці підключення.

Якщо у свій час приєднання до міських мереж відбувалося з порушеннями, боржнику доведеться зробити все у відповідності до діючих нормативів. Таким чином до статті витрат абонента треба буде додати будівництво двох колодязів (для підключення водопроводу та каналізації) та встановлення захищеного лічильника води. Суми витрат на нове підключення можуть перевищити 40 000 грн.


Підприємства-боржники також будуть відключені

Саме через заборгованість КП «Чернігівводоканал» відключає від послуг підприємства, які забувають своєчасно розраховуватись. Бізнес – це доволі складна справа, але за надані підприємствам послуги платити потрібно. В цілому по місту Чернігову ситуація стабільна – після відключення підприємства гасять заборгованість і надання послуг відновлюється. Навіть теплоснабжаючі організації міста в цьому році розрахувалися з Водоканалом.

А от найбільше підприємство Чернігова в сфері машинобудування – «Чернігівський завод радіоприладів» так і залишається з 11 лютого 2019 року від’єднаний від послуг КП «Чернігівводоканал».


За матеріалами інформаційної служби КП «Чернігівводоканал»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини