Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:59:48

Екологи нагадали про зміни вимог природоохоронного законодавства

14.03.2019   09:12Агенцiя

Особливості проведення стратегічних екологічних оцінок та оцінок впливу на довкілля при підготовці проектів будівництва і реконструкції обговорили учасники наради, яку 12 березня провела директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації Катерина Сахневич.


В обговоренні взяли участь представники профільних структурних підрозділів ОДА, обласних служб і проектних організацій, райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад.

Мова йшла про норми законів України «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку», прийнятих у рамках виконання міжнародних зобов’язань України та транспозиції Директив Європейського Союзу Верховною Радою України.

Так, за новими вимогами стратегічна екологічна оцінка (СЕО) здійснюється на етапі стратегічного планування, а оцінка впливу на довкілля (ОВД) на етапі планування конкретної діяльності.

Як повідомила Катерина Сахневич, процедура стратегічної екологічної оцінки здійснюється замовником документа державного планування до його затвердження. У процедурі беруть участь Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство охорони здоров’я України та підрозділи ОДА: Департамент екології та природних ресурсів і Управління охорони здоров’я.

На сьогодні в області розпочаті три процедури СЕО: генеральний план села Болотниця Талалаївського району та два детальні плани – будівництво елеватора (Менський район), реконструкція автозаправної станції (Ніжинський район).

Для об’єктів планової діяльності проводиться оцінка впливу на довкілля. Так, у сфері функціонування теплових електростанцій, хімічного виробництва, автомагістралей, поводження з небезпечними відходами, стосовно кар’єрів видобування корисних копалин, суцільних санітарних рубок у природно-заповідних зонах зазначену процедуру здійснює Міністерство екології та природних ресурсів України.

У свою чергу, Департамент екології та природних ресурсів ОДА проводить оцінку впливу на довкілля для об’єктів, пов’язаних з бурінням свердловин водопостачання, у разі сільськогосподарського та лісогосподарського освоєння земель, при зміні цільового призначення земель сільськогосподарського призначення, будівництві автозаправок, очисних споруд, проведенні робіт із розчищення водойм тощо.

До речі, процедурою ОВД передбачена участь громадськості на всіх її етапах. Наразі в області розпочаті 42 справи з оцінки впливу на довкілля, видані 14 висновків ОВД, проведено 20 громадських слухань.

– Проведення оцінки впливу на довкілля – процес довготривалий і займає не менше трьох місяців. Тому місцевим органам влади треба негайно займатися цим питанням, аби своєчасно реалізувати проекти, що потребують ОВД, та освоїти кошти, виділені області з державного бюджету. Фахівці Департаменту готові надавати всю необхідну методичну допомогу як місцевим органам влади, так і окремим суб’єктам господарювання, – наголосила Катерина Сахневич.

 
Довідково:

Цьогоріч на реалізацію програм і проектів регіонального та місцевого розвитку Чернігівщині з державного бюджету передбачається понад 584 мільйони гривень. З Державного фонду регіонального розвитку – 229,3 мільйонів гривень; субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій 2019 року – 48,9 мільйонів гривень; залишки коштів субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій 2018 року – 171,9 мільйонів гривень; субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад – 134,2 мільйонів гривень.


 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини