Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:58:09

В Чернігівській області з’ясували причину збільшення кількості лікарняних

13.03.2019   18:03Агенцiя

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області проведено аналіз причин зростання показників тимчасової непрацездатності застрахованих осіб за січень 2019 року.

На підставі поданих страхувальниками заяв-розрахунків встановлено, що кількість листків непрацездатності (далі - ЛН), за якими заявлено фінансування матеріального забезпечення (крім вагітності та пологів), становить 11 441 та в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилась на 3 264 (або на 39,9%). Відповідно зросло і число оплачених днів по тимчасовій непрацездатності, що складає 95 137 та на 12 077 (або на 14,5%) більше минулорічного показника.Порівнюючи вищевказані показники з груднем 2018 року, збільшилась кількість оплачених ЛН на 2 080 (або на 22,2%) та відповідно число оплачених днів по тимчасовій непрацездатності на 13 085 (або на 15,9%).

За даними щотижневого моніторингу лікувально-профілактичними закладами області за січень цього року всього видано 26 167 ЛН, що на 11 971 (або на 84,3%) більше ніж за аналогічний період року. В порівнянні з груднем минулого року відбулось збільшення на 7 612 ЛН (або на 41%)

При цьому звертає увагу динаміка росту саме «первинних» ЛН: на 11 335 (або на 89,9%) в порівнянні з січнем минулого року та на 7 147 (або на 42,6%), в порівнянні з груднем 2018 року.

Аналізуючи показники тимчасової непрацездатності також встановлено, що частка ЛН, на підставі яких страхувальниками надано заяви-розрахунки для здійснення фінансування матеріального забезпечення, від загальної кількості виданих ЛН в січні становить 43,7% (що менше показника 2018 року: в січні 57,6% та грудні 50,5%).

Зростання кількості виданих ЛН відбулося в першу чергу за рахунок збільшення кількості захворілих на грип та ГРВІ, що підтверджується інформацією ДУ «Чернігівській обласний лабораторний центр». Так у січні 2019 року в області за медичною допомогою з приводу інфекційних захворювань звернулося близько 34,5 тис. осіб, що на 90% більше, ніж за аналогічний період минулого року (санепідситуація в області характеризується як неблагополучна - рівень захворюваності на інфекційні хвороби перевищує середні багаторічні показники).Епідемічний поріг було значно перевищено в Варвинському, Городнянському, Корюківському, Менському, Ніжинському, Прилуцькому, Срібнянському та Сновському районах, а також у Чернігові та Прилуках. По цих районах запроваджувались обмежувальні та протиепідемічні заходи.

З метою з’ясування причин та обставин значного зростання кількості виданих ЛН, а також виявлення випадків порушень порядку проведення експертизи тимчасової непрацездатності або необґрунтованої видачі ЛН в закладах охорони здоров’я, фахівцями сектору експертизи тимчасової непрацездатності управління за січень-лютий 2019 року проведені відповідні перевірки (5 планових та 17 позапланових). По закінченні перевірок з лікарями проводились наради при головному лікарі та обговорювались заходи щодо зниження захворюваності, а також зменшення тривалості кожного випадку тимчасової непрацездатності та контролю за видачею ЛН особам, які часто або довго хворіють

Спільно з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації видано наказ від 15.01.2019 №05-од/15 та затверджено план заходів щодо співпраці, спрямованої на зменшення рівня захворюваності працюючого населення.

З початку року по кожному відділенню Фонду та територіальному закладу охорони здоров’я призначено відповідальних осіб по контролю за виконанням заходів щодо посилення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності, дотриманням тимчасово непрацездатними особами режиму лікування та аналізом причин тимчасової непрацездатності (в тому числі щодо осіб, які часто або тривало хворіють).

За допомогою Єдиної інформаційно-аналітичної системи проводиться аналіз збільшення витрат Фонду, встановлюються страхувальники із найбільшим зростанням кількості оплачених ЛН та днів тимчасової непрацездатності. Працівниками відділень проводиться робота з комісіями із соціального страхування підприємств, установ та організацій щодо з’ясування причин, що вплинули на показники тимчасової непрацездатності, аналізу та обґрунтування їх зростання.

При опрацюванні заяв-розрахунків співставляються дані про отримання травм в стані алкогольного (наркотичного, токсичного) сп’яніння. Для контролю за дотриманням застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності, проводяться перевірки в стаціонарних відділеннях лікувально-профілактичних закладів.

При цьому акцентується увага на дотриманні чинного законодавства при призначенні та виплаті матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності.

За результатами цієї роботи за січень-лютий поточного року упереджено неправомірне віднесення витрат за рахунок коштів Фонду на суму 55,5 тис. грн. (за 2018 рік упереджено понад 265 тис. грн.).

За ініціативою управління в листопаді 2018 проводився семінар за участю голів ЛКК всіх лікувально-профілактичних закладів області, де були обговорені питання дотримання чинних нормативно-правових актів при оформленні ЛН та аналіз показників захворюваності. Також, на 21.03.2019 року заплановано проведення наради з головами ЛКК щодо вжиття заходів по зменшенню кількості видачі ЛН та загального числа днів тимчасової непрацездатності.

Обґрунтованість видачі та продовження листків непрацездатності в лікувально-профілактичних закладах області постійно перебуває під контролем спеціалістів управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області та його відділень.

                                       Фонд соціального страхування України в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини