Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:11:42

Матір 11 прийомних дітей хоче у рідному селі відкрити будинок для літніх людей

13.03.2019   10:16Агенцiя

Через бюрократичну тяганину цього не вдається зробити.


На Чернігівщині жінка, яка виростила 11 прийомних дітей, тепер  мріє у своєму рідному селі відкрити будинок для літніх людей. Однак влада вже кілька років  не може наважитися продати закинуту школу для таких цілей.

Коли у пані Надії вже виріс рідний син, вона пішла в сиротинець по доньку, а повернулася одразу з чотирма дітьми. Усіх, кого в сиротинці не хотіли всиновлювати, вона забирала до себе. Так дітей у родині стало одинадцятеро.

Поки був живий чоловік -  вирощували худобу, робили сири, продавали молоко. Нині велика родина обробляє 60 гектарів поля. Керувати технікою може кожен. Навіть дівчата сідають за кермо трактора. У хліві п'ять маленьких свиней. Скільки десятків курей ходять подвір'ям, навіть ніхто не рахував.

Якщо в селі Ваганичі щось трапляється - по допомогу біжать до цієї родини. Ось баба Параска зайшла погрітися і перекусити. Їй 83. За собою вона вже не може доглядати. Зима – найтяжчий період для старих. Тяжко вийти з хати, не дійти по хліб, але найбільша проблема – тепло. Причіп дров коштує 2,5 тисячі гривень.

Через це пані Надія вирішила організувати у Ваганичах будинок для літніх людей, їй у цьому допомагає благодійник з Британії Філіп.

У віддаленому населеному пункті на Чернігівщині повно приміщень, які руйнуються. Однак влада вже кілька років не може наважитися продати закинуту школу. Тим часом до Надії приходять бабусі і дідусі погрітися в хаті, поїсти і дзвонять до неї замість швидкої допомоги.
Жінка, яка виростила 11 прийомних дітей, мріє у рідному селі відкрити будинок для літніх людей

Будинок для літніх дітей хочуть зробити у колишній сільській школі, яка давно стоїть пусткою. У будівлі почався ремонт, але роботи довелося зупинити. Виявилося, приміщення школи неможливо викупити у районного відділу освіти.

"Об'єкти, які належали освіті, не можуть бути перепрофільовані, вони мають займатися тим, чим займалися", – розповіли чиновники.

І байдуже, що в селі майже не має дітей, а приміщення, що стоять пусткою, руйнуються. Сільська рада на словах не проти будинку для старих, але з липня не може зібратися комісія, аби вирішити долю приміщення.

Бюрократична тяганина за сільський будинок для літніх людей триває 4 рік. З кожним роком на відновлення старої школи, що стоїть без опалення, потрібно більше ресурсів. Але пані Надія вірить, що їй вдасться забезпечити односельцям гідну старість. Колись ніхто не вірив, що вона зможе виховати 11 прийомних дітей, а нині вони усі її підтримують.


Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини