Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:15:04

Що роблять і планують робити в Коропській громаді для того, аби уникнути засміченості

04.03.2019   08:21Агенцiя

Комунальне підприємство Коропської селищної ради “Благоустрій” планує у найближчому майбутньому запровадити роздільне збирання сміття в селах ОТГ. Вже готові спеціальні контейнери, які встановлять, коли повесніє.


Нагадаємо, не так давно за кошти субвенції для підприємства придбали сміттєвоза. А інформаційну кампанію із популяризації сміттєвого сортування проведуть у селах керівник підприємства Сергій Мурашко разом із юними коропчанами, які вже мають успішний досвід організації та проведення екологічних проектів у центрі об’єднаної громади. Це запланували під час публічної консультації на тему вирішення проблеми засмічення територій, яка пройшла в залі засідань селищної ради 27 лютого.


Проблема є. Потрібне вирішення

Для проведення такого заходу на Коропщину завітав координатор громадської організації “Центр UA” у Чернігівській області Денис Мурза.

Він запропонував жителям нашої ОТГ спільно пошукати відповіді на три важливих запитання: як організувати централізований вивіз сміття з усіх населених пунктів ОТГ; як і де сортувати та переробляти сміття; як змінити поведінку мешканців, які викидають сміття у непризначених для цього місцях.

Участь у заході взяли очільники старостинських округів, голова та секретар селищної ради, працівники апарату, керівник комунального підприємства “Благоустрій”, учнівська молодь, працівники засобів масової інформації.

На початку публічної консультації всіх привітав Коропський селищний голова Віктор Журавель, який подякував модератору заходу і всім його учасникам за небайдужість і увагу до важливої проблеми нашої громади.

Бо ж дійсно, проблема несанкціонованого викидання сміття є − бачимо засмічені водойми, ліс, узбіччя доріг. А це шкодить і екології, і здоров’ю всіх нас, і туристичному потенціалу Коропщини. “Суботники”, на які час від часу виходять небайдужі жителі краю, дають нетривалий ефект. Часто на місці, де прибрали, за деякий час хтось організовує нові “сюрпризи”… А тому потрібними є заходи довготривалої дії, які б розвивали екологічну свідомість усіх нас, стимулювали не викидати непотріб де заманеться, і сортувати сміття.


Збирати, не можна викидати: після Коропа централізований вивіз сміття організували в Билці

У центрі нашої ОТГ – Коропі − сміття збирають централізовано. Заключаєте договір із комунальним підприємством “Благоустрій”, і раз у місяць комунальники приїдуть під ваш двір, і заберуть все, що вам більше не треба, відвезуть на полігон побутових відходів. Щоправда, користуються цією можливістю поки не так багато коропчан. Коштує така послуга 14 гривень із двору. По області це мінімальна ціна.

Можливо, потрібно запровадити схожий процес і в селах? Та чи реально? Як показав досвід Билки – так. Торік ідею централізованого збору сміття успішно втілив у своєму старостинському окрузі староста Іван Пупій.

− Я оголосив на загальних зборах про те, що в певний день приїде трактор і збере сміття, попросив людей приготувати його завчасно. Були різні думки, хтось казав, що сміття уже вивіз, але багато хто записався. Люди на зборах схвалили те, що на вивіз сміття спрямують кошти, зібрані до цільових фондів − так зване “самооподаткування”, − поділився досвідом Іван Дмитрович. – Тобто, впроваджувати це можна. Можливо, вивозити не раз у місяць, бо це дуже часто, а приблизно раз у квартал. І люди поступово до цього привчаться.

Тут виникає запитання: навіщо було викликати транспорт із Коропа, хіба не можна було зібрати сміття своєю технікою, в селі ж є трактори. Староста Оболонського старостинського округу Володимир Гавриленко переконаний у тому, що не можна вивезти все сміття із сіл технікою “Благоустрою” до Коропа, тут ніякого “самооподаткування” не вистачить. Тож треба в самих селах шукати когось, хто звозитиме сміття на місцеве звалище.

Прогресивний у справі сучасних рішень на селі очільник Билки Іван Пупій спочатку теж так думав. Але так не вийшло. Говорить, що спілкувався із багатьма місцевими трактористами, проте через специфічний вантаж, після якого причіп, швидше за все, потребуватиме “гігієнічних процедур”, за цю роботу ніхто не хотів братися навіть за гроші. Тому довелося замовляти техніку КП “Благоустрій”.

– Але цим ми навіть виграли, бо забрали сміття, воно не залишилося в Билці, і відвезли його на наш полігон твердих побутових відходів, − доповнив керівник комунального підприємства Сергій Мурашко. Сергій Леонідович вважає, що цю роботу можна зробити і в інших селах громади. А щоб на транспортні витрати йшло менше коштів, можна продумати маршрути і охоплювати одночасно кілька сіл.


Сортувати – в контейнери, або ж у кольорові мішки

Староста Городища Наталія Антоненко висловила сумнів із іншої теми: чи будуть люди мотивовані, коли бачитимуть, що сміття вантажать на один причіп? Отже, місце йому одне – сміттєзвалище. А в Городищі, чи в Коропі – без різниці. Виходить, що великі суми йтимуть “в нікуди”… Шкода витрачати на це кошти “самооподаткування”, коли їх можна спрямувати на потрібніші справи для села.

Поруч із сумнівами, Наталія Петрівна запропонувала і альтернативу. На її думку, мають бути заготівельні пункти, щоб сировина, яка може переробитися, йшла за призначенням. Можна почати із контейнерів для скла та пластику. Або зробити ще простіше й дешевше – закупити різнокольорові мішки, роздати людям, розповісти, що туди треба складати тільки скло та пластик, а за деякий час зібрати, і потім відправити на переробку.


А де ж переробляти?

Не так давно проблем зі збутом пластику не було. По нього приїздили із Ніжина, головне було – назбирати потрібний обсяг. Тепер же, коли пластик зріс у ціні, підприємства з переробки ним “завалені”. Збувати, каже директор КП “Благоустрій”, стало складніше. Але можливо. Навіть попри те, що закупівельники стали вимогливішими: якщо раніше забирали весь пластик без розбору, то тепер вимагають, щоб пляшки були відсортовані за кольорами, а тара з-під олії була зовсім окремо. У “Благоустрої” до “примх” закупівельників намагаються пристосуватися, тож зайнялися і таким ретельним сортуванням.

Поки що в Коропі пластик акумулюють, щоб у майбутньому вигідніше продати вже велику партію. До того ж, керівник підприємства вірить: якщо й старостинські округи сортуватимуть сміття – комунальне підприємство буде із заробітком. Тема сортування для Сергія Леонідовича, з його слів – як “хвороба”, звісно, в доброму значенні цього слова. Що ж, така “хвороба” Коропській ОТГ буде тільки на користь. Бо ж, як стало відомо, контейнери для пластику невдовзі будуть встановлювати в інших населених пунктах ОТГ. Почнуть із великих сіл – Шабалинова, Рождественського, Атюші.


Молодь сповнена ідей

Недаремно на захід запросили представників молодого покоління – активних старшокласників Коропської школи. Ініціативні хлопці та дівчата раніше “підкинули” кілька слушних ідей, які місцева влада взяла на озброєння.

Наприклад, мало хто знає, що саме учням Коропської школи належить ідея встановлення в Коропі контейнерів для розподілу сміття.

− 2015-го року, коли мене обрали селищним головою, до мене прийшли близько п’ятнадцяти учнів із дослідженням на тему сортування сміття, − розповів селищний голова Віктор Журавель. − Діти надали пропозицію з його роздільного збирання. Після цього в Коропі ми встановили контейнери. Взагалі ж, від молоді йде багато ідей, і ми готові підтримувати їхні починання.

Цього разу одинадцятикласниця Оксана Даниленко висловила від команди молоді підтримку ідеї роздільного збирання сміття у селах. Також старшокласники спільно зі старостами вирішили проводити спеціальні інформаційні “рейди” в школах громади, говорити про шкоду засмічення, важливість роздільного збирання сміття.

Першим запросив ініціативних учнів староста Риботинського старостинського округу Володимир Капиця. До такої інформаційної кампанії долучиться і керівник КП “Благоустрій”.

А ще діти пригадали, як кілька років тому провели в Коропі акцію зі збирання батарейок − самі поставили картонні коробки, розвісити оголошення, потім самі відправляли зібрані елементи живлення на переробку до Львова. Вони запропонували відновити проект, тільки вже із “справжніми” контейнерами для батарейок.

Значну роль саме молодих людей у “просуванні” різних проектів підтвердив і модератор заходу Денис Мурза:

− Досвід інших громад свідчить про те, що все починається із молоді. Особливо − шкільної, бо саме її представники доносять нове до своїх батьків, дідусів, і ті орієнтуються на молоде покоління.


А як ще роблять в інших громадах?


На зібранні в Коропській селищній раді була і радник з комунікацій Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Стельмах. Вона знає багато про життя громад у нашій області та Україні, а тому поділилася позитивним досвідом стосовно збирання та сортування сміття. Не дивно, що цікаві ідеї належать саме молоді. Є громади, де учні різних шкіл змагаються в тому, хто збере більше сміття. А десь навчальні заклади виборюють звання “найкращої екологічної школи”. У Талалаївській ОТГ школярі мотивовані збирати й здавати пластик, бо бачать із цього реальну користь – за нього вони навіть купили сучасну дошку.

− Думаю, що і молодь Коропської ОТГ зможе підняти екологічний рух. Думаю, у вас усе вийде, − підбадьорила Оксана Стельмах.

Всі хочуть жити в чистоті. Але не всі готові дбати про неї…

Під час заходу торкнулися ще однієї важливої теми, без якої жодні контейнери, кольорові мішки та інші “девайси” не матимуть сенсу. Мова про звичайне бажання всіх нас не смітити, а викидати відходи тільки у правильні місця. Саме від цього будуть чистими ліси й лісосмуги, річки і озера. Без бажання самих жителів жодні зусилля комунальних підприємств, жодна надсучасна техніка не допоможе позбутися засміченості. І якщо людина захоче вкинути пакет сміття в контейнер, призначений тільки для пластику чи скла – заборонити їй зробити це зможе тільки високий рівень її відповідальності.

Про це на зібранні говорили представники молодого покоління, які раніше організовували акції прибирання сміття на Віті та Карпівці, і бачили, що поки не всі готові викидати пластик у контейнер для пластику, скло – для скла.

Саме потреби “достукатися” до свідомості громадян торкнулася у своєму виступі соціальний педагог Коропської школи Світлана Очкур. А це не обов’язково досягається санкціями. Іноді достатньо заохочення, чи навіть використання спеціальних прийомів та секретіветырр. Наприклад, перефарбування контейнера у яскравий колір, встановлення інформаційних табличок про його розміщення, мотиваційний напис на зразок “Будь сильним – донеси сміття до урни!” − способи прості, але дієві.

А сильними, дійсно, поки є не всі, і в деяких місцях це підтверджується надто явно… Наприклад, узбіччя дороги Короп-Вільне рясніє пакетами сміття, які люди викидають із автівок. Тож староста Вільненського старостинського округу Лариса Москальова, яка небезпідставно назвала це явище “трагедією на дорозі” говорила про необхідність штрафувати тих, хто так шкодить чистоті.

На щастя, і тих, хто дбає за природу, хоче сортувати сміття, − немало. Та можливо, декому просто бракує потрібної інформації.

Так, у редактора районної газети “Нові Горизонти” Людмили Ковальчук були слушні зауваження щодо нинішнього розміщення контейнерів для пластикових пляшок у Коропі. Їх майже не видно, тому не всі й знають про їхнє розташування. Тому координатор заходу Денис Мурза запропонував цікаву ідею − розробити спеціальну карту, де можна було б позначити контейнери.

До теми виховання екологічної свідомості про побачене під час робочої поїздки до Польщі розповіла начальник відділу економіки, муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Валентина Корольова. Наприклад, у країні-сусідці можна побачити дитячі розмальовки на екологічну тему. Хлопчик чи дівчинка, розфарбовуючи зображення, де такі ж самі діти несуть до урни обгортку із-під цукерки, із ранніх літ вчаться не бачити негативної альтернативи цьому. Все геніальне – просте.

Після завершення зібрання його учасники покидали зал засідань із конкретними планами, від втілення яких у нашій об’єданій громаді стане чистіше. Головне – розпочати, не звернути із наміченого шляху. Бо ж недарма говорять, що дорогу осилить той, хто йде.

Захід пройшов за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”. Ця програма спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини