Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:59:44

У Чернігові обговорили тенденції розвитку органічного виробництва

01.03.2019   09:41Агенцiя

Про нюанси виробництва екологічної продукції дізналися учасники другого регіонального форуму «Органік Інвест», що відбувся сьогодні у Чернігові. Також вони ділилися досвідом, як стати виробником таких товарів.

До обласного центру завітали підприємці, які вже працюють у цьому напрямі, сільгоспвиробники, профільні експерти.

Олена Березовська, президент громадської спілки «Органічна Україна»: «Сьогодні на світових ринках зростає попит на здорові та якісні органічні продукти. Україна не є винятком. Нині у нас працюють 504 оператори органічного виробництва. Тобто юридична або фізична особа-підприємець погодилися добровільно на додаткові заходи контролю для того, щоб підтвердити своє бажання виробляти органічну продукцію. Із 289 тисяч гектарів площі земель, задіяних під вирощування органіки та які знаходяться у перехідному періоді, 201 тисяча мають статус органічних. Але це лише 0,67% усіх сільськогосподарських угідь. Нам є над чим працювати, бо ми прагнемо, щоб органічний продукт харчування був на столі в кожного українця».

До речі, органічний сектор вітчизняної економіки орієнтований на експорт: українська сертифікована органічна продукція надходить у понад 40 країн світу. В основному, експортується сировина (пшениця, кукурудза, соя).

На Чернігівщині налічується 18 виробників органічної продукції. Це переважно невеликі господарства, які вирощують зернові та технічні культури. Також є підприємства, що виробляють молочну продукцію та органічні соки. Крім того, 5 виробників висадили ягідники. Вирощені ягоди планують реалізовувати в замороженому вигляді.

Юрій Ткалич, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА: «На Чернігівщині кількість виробників органічної продукції постійно збільшується. Нагадаю, цьому сприяє обласна Програма фінансової підтримки органічного виробництва на 2016-2021 роки. Вона передбачає компенсацію витрат, понесених у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органіки та отриманням необхідного сертифіката, а також у перехідний період. До речі, нині сертифіковані та знаходяться в перехідному періоді 8 тисяч гектарів землі для органічного виробництва. Пам’ятаймо, що якісне харчування — запорука здоров’я та довголіття».

До речі, у 2016 році компенсацію отримали 9 виробників органічної продукції на суму 230 тисяч гривень, у 2017-му — 11 на суму 250 тисяч гривень, минулоріч на таку суму — 10.

Учасники форуму обговорили шляхи залучення додаткових інвестицій, інструменти підтримки малого та середнього бізнесу в агропромисловому комплексі. Ознайомилися з кращими практиками виробництва органічної продукції та застосування інноваційних і наукових підходів в органіці. Крім того, всі охочі могли скуштувати органічні харчові продукти, представлені виробниками області.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.