Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 12:28:46

UA: Українське радіо "Чернігівська хвиля" запустило чотири нові програми

14.02.2019   10:05Агенцiя

Цього місяця на Українському радіо "Чернігівська хвиля" одразу чотири прем’єри. В ефір вийшли нові програми, присвячені історії, легендам Чернігівщини, науці, а також одна програма для найменших слухачів.

"Ми доповнили ефір кількома новими проектами. Це "Наукові відкриття для щоденного життя" з Олексієм Масловим та Андрієм Давиденком, "По той бік легенди" з Іриною Воробей та Олександром Бондарем і "Проста історія" від Володимира Пилипенка. Крім того, озвучили віршовані казки нашої колеги, Євдокії Тютюнник, улаштувавши своєрідний міні-радіотеатр. До цих програм додалися рубрики, і відтепер ми "смакуємо по-чернігівськи", готуємо корисні сніданки, дізнаємося про свої права, налаштовуємося на дачний сезон та підтримуємо "Північний форпост". Ми "тримаємо хвилю" й запрошуємо до співпраці людей, які мають хист, бажання, змогу та цікаві ідеї, аби працювати разом із нами", — поділилася продюсерка радіо Алла Килочицька.

Детальніше про програми розповідають їхні автори та ведучі.

"Проста історія" з Володимиром Пилипенком

Відомий у Чернігові історик та екскурсовод Володимир Пилипенко щосуботи розповідатиме слухачам про міста та села, минулі події на території Чернігівщини. Так, у першій програмі мова йшла про виникнення Чернігова, суперечки довкола його віку, політичні чинники, які вплинули на визначення дати. Тема другої програми присвячена Ніжину часів Гетьманщини — одному з найбільших і найбагатших міст козацької України.

"Чому "Проста історія"? Тому що я вважаю, що будь-які речі можна розказати просто, якщо їх знаєш. Якщо ти не розумієш, про що говориш, починаєш валити різними термінами, розумними словами, щоб прикрити своє незнання. Насправді навіть складні речі й процеси можна розказати досить просто, водночас не спрощуючи самої теми. Я тішу себе думкою, що програма може бути цікава різним людям, насамперед тим, про чиї регіони йде мова. Я завжди говорю, що історія все-таки вчить чогось. Хочеться показати паралелі між історичними процесами, які відбувалися 200, 300, 500 років тому, і сучасними. Це завжди оживляє історію й дає відповідь на запитання, навіщо ми взагалі це вчимо, навіщо нам це знати", — розповів Володимир Пилипенко.

Програма виходить в ефір щосуботи о 12:30, повтор у неділю о 17:10. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD та в YouTube.

"По той бік легенди"

Ведуча Ірина Воробей та кандидат історичних наук Олександр Бондар з’ясовують, звідки беруться легенди, чи існували билинні герої, вурдалаки, прокляті наречені та привиди. У першому випуску говорили про чернігівського полковника Дуніна-Боровського, відомого як вампір, котрий харчувався кров’ю місцевих жителів. У другому розповідали про старовинне місто Сірим, яке колись стояло на місці Чернігова, і з’ясовували, чи може Сірим бути Черніговом.

"Мені як людині, як журналістці подобаються казки. Я думаю, що й багатьом людям також. Історія може бути чудовою казкою, а може — нудною політикою. Я за казку. У нас на Чернігівщині багато різних легенд, пов’язаних зі скарбами, упирями, привидами, таємними підземеллями. Про це завжди цікаво говорити. До того ж це цікаво й дитині, і пенсіонеру. Чому виникають ці легенди, звідки росте їхнє коріння, що в них правда, а що ні — ось про це наша програма", — прокоментувала Ірина Воробей.

Програма виходить в ефір в суботу о 17:35, повтор у неділю о 7:30. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD та в YouTube.

"Наукові відкриття для щоденного життя"

Науково-популярна програма доступною мовою розповідає про науку та дає рекомендації, як з її допомогою покращити повсякденне життя. Програма має трьох співавторів. Двоє з них постійні — це ведучий Олексій Маслов та винахідник, засновник Всеукраїнського турніру юних винахідників і раціоналізаторів, доктор педагогічних наук Андрій Давиденко. Третій співавтор змінний — залежно від теми випуску запрошують відповідного фахівця.

У перших двох випусках встигли обговорити, як не впасти надворі навіть під час ожеледиці, як удосконалити свою поставу й ходу, як організувати простір для спілкування вдома та на роботі. Далі співавтори планують поговорити про те, як і що слід їсти, як знайти дорогу за зірками, які скарби в нас є під ногами.

"З одного боку, завдання програми — звертатися до повсякденного наукового досвіду людей, тобто це мають бути якісь знання, поради, які стосуються їхнього життя. З іншого боку, кожен випуск і кожна тема мають безпосередньо стосуватися науки. Ми запрошуємо різних науковців: фізиків, біологів, екологів, психологів, лінгвістів, антропологів, істориків. Але щоразу це має бути якісь конкретні знання, конкретна рекомендація, щоб людина змогла використати почуте у своєму житті та хоч трохи якісно змінити його. Іще одна виховна мета цієї програми полягає в тому, аби нагадувати людям, що існує цілий світ науки, що він не відірваний від нашого світу, що вчені не зникли як вид, що вони існують, працюють і далі, роблять відкриття", — зазначив Олексій Маслов.

Програма виходить в ефір у неділю о 20:10 і триває 20 хвилин. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD, а в YouTube доступна повна відеоверсія всіх випусків.

"Добраніч з казкою"

Спеціально для наймолодших слухачів підготували програму, яка наблизить їх до захопливого світу мрій та пригод. "Добраніч з казкою" — це знайомий багатьом формат казки на ніч. На "Чернігівській хвилі" колектив радіо читає дитячі казки, написані їхньою колегою — журналісткою та письменницею Євдокією Тютюнник.

"Відома письменниця Урсула Ле Ґуїн колись сказала, що творчі люди — це діти, які вижили. От я вижила, я пишу казки. Начитую їх не сама, це робить наш колектив. Мені так цікавіше, до того ж їм самим подобається озвучувати історії, уживатися в ролі. Казки писала давно, із ними вже вийшла одна книжечка, і, дасть бог, вийде й друга. Казки в мене не закінчуються, ідей іще багато", — говорить Євдокія Тютюнник.

Програма виходить в ефір щосуботи та неділі о 20:40. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD та в YouTube.

На цьому новинки на UA: Українське радіо "Чернігівська хвиля" не закінчуються. Продюсер Чернігівської філії Суспільного Артем Шелковий обіцяє багато цікавого попереду.

"Ми намагаємося вдосконалювати наш ефір, знаходити актуальні теми в будні дні. А от в суботу та неділю людям хочеться відпочити, водночас нам хотілося б, щоб вони отримували корисну інформацію. Тому ми взяли на себе таку просвітницьку місію — відкривати цікаві сторінки історії, частково розвінчувати міфи, говорити більше про науку, адже в Чернігові та нашій області чимало науковців. Це не останнє оновлення передач. Думаю, із березня ми додамо в суботню й недільну лінійку ще кілька нових програм, але поки це буде інтригою", — розповів Артем Шелковий.

Стежити за новинами Українського радіо "Чернігівської хвилі" можна на сторінці у фейсбуці. А слухати в області:
Чернігів — 98,2 FM,
Прилуки — 105,7 FM,
Бахмач — 91,5 FM,
Новгород-Сіверський — 101 FM,
Холми — 106,1 FM,
Сосниця — 103 FM

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини