Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:03:20

Зустріч з представниками національно-культурних товариств: Ми всі українці. Тільки з різним корінням

18.01.2019   08:22Агенцiя

Близько 20% населення України має різне національне походження. Законом «Про національні меншини в Україні» таким громадянам гарантуються рівні політичні, соціальні, економічні та культурні права і свободи, підтримується розвиток національної самосвідомості та самовиявлення.


На Чернігівщині офіційно зареєстровано 40 національно-культурних товариств. Представники найактивніших зустрілися із заступником голови облдержадміністрації Наталією Романовою, аби обговорити досягнуте та поділитися планами на майбутнє.

Головне, на чому наголосили учасники зустрічі, — меншинами себе не вважають. Адже всі — громадяни України, тільки різного етнічного походження. Традиції свого корінного народу прагнуть не тільки передати майбутньому поколінню, а й розповісти про них усій громаді. З цією метою проводяться різні фестивалі, конкурси. Деякі відкривають власні школи, проводять меморіальну діяльність, навіть видають газети, як от єврейська община. Наприклад, білоруське товариство створило свої міні-музей та бібліотеку, а «Кримська громада» активно займається національно-патріотичним вихованням молоді.

Супутня проблема чи не кожного товариства — відсутність власного приміщення, де можна було б збиратися хоча б раз на місяць, показувати концерти, спілкуватися.

Зі свого боку Наталія Романова запропонувала підписати всім національно-культурним товариствам із обласним художнім музеєм імені Г. Галагана меморандум про виділення зали, в якій кожна громада могла б проводити свій захід.

— Запорука успішного розвитку країни, зокрема кожного її регіону, — єдність її громадян. Усі мають розуміти міру своєї відповідальності, особливо в такий складний період для України, коли на її сході ведуться військові дії. Одночасно проводиться реформування чи не кожної галузі. Відтак, відкриваються нові можливості та постають нові виклики, — наголосила заступник голови ОДА. — Мені дуже приємно, що етнічні громади ідентифікують себе як єдиний український народ. При цьому залишаються носіями своїх національних традицій. Переконана, що тільки спільними справами, заходами, проектами ми зможемо зміцнити існуючий зв'язок.

Один із таких заходів відбудеться 27 січня, у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, в Обласному молодіжному центрі. Детальніше про нього незабаром на сайті Чернігівської облдержадміністрації.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.