Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:45:04

У Михайло-Коцюбинській ОТГ запроваджують інноваційну систему обліку активів громади

11.12.2018   09:00

Михайло-Коцюбинська громада впевнено крокує до змін та успішно працює над втіленням головного задуму децентралізації – наближення влади та послуг до людей. А для того, щоб зрушення відбувалися в усіх сферах життєдіяльності ОТГ, працівникам селищної ради доводиться постійно вчитися та вивчати кращі практики.

У листопаді команда Михайло-Коцюбинської селищної ради стала переможцем «Школи місцевого самоврядування DESPRO 2018». Наші земляки набрали найбільшу кількість балів за результатами оцінок тренерів та експертів DESPRO під час сесій та виконання домашніх завдань. Призом за такі здобутки стане впровадження на території громади Геоінформаційної системи обліку активів громади, яка створена компанією SOFTPRO. Завдяки цьому буде проведено інвентаризацію комунального майна та інших об’єктів громади, земель всіх видів і т.д. Геоінформаційну систему та геопортали у тестовому режимі вже впроваджено у трьох громадах (Пирятинській ОТГ, Новоукраїнській ОТГ та Мереф’янська ОТГ), які стали переможцями минулої школи місцевого самоврядування DESPRO. Тепер ця інноваційна технологія працюватиме і на Чернігівщині.

Перемога команді Михайло-Коцюбинської громади далася непросто. По-перше, це перший такий досвід змагання з інших ОТГ з усієї України. А по-друге, на завершальну сесію вони могли, взагалі, не потрапити. Микола Завальний, Михайло-Коцюбинський селищний голова, зараз служить в ЗСУ. А за умовами школи брати участь у всіх сесіях повинна команда у повному складі. І тільки завдяки наполегливості та завзятості учасників допустили до участі в другій, вирішальній сесії.

«Було дуже цікаво і складно одночасно. Високий рівень навантаження – працювали з восьмої ранку до пізнього вечора. Всі лекції та практичні заняття стосувалися розвитку спроможності громади. Ми говорили про економічне зростання громади, стартапи, інвестиції та інвесторів, гендерний бюджет та бюджет участі, землевпорядкування, маркетинг територій і т.д. Своїми знаннями з нами ділилися практики та ті, хто мають успішні проекти», - розповідає Ніна Ворох, в.о. Михайло-Коцюбинського селищного голови. Вона каже, що завдяки участі в проекті з’явилися нові ідеї та задуми.

За словами Зої Чугаї, керівника інвестиційного відділу Михайло-Коцюбинської ОТГ, одним із завдань між сесіями було провести дослідження згуртованості громади. «Ми його провели. І виявили ті проблеми та «больові» точки, з якими потрібно працювати. А результатом стали внесені зміни до нашої стратегії розвитку. Доповнили її тим, що ми згуртовуємо нашу громаду», - розповідає вона.

Михайло-Коцюбинська громада працювала над власною стратегією розвитку спільно з командою Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Також представники громади завжди беруть активну участь у навчальних поїздках, тренінгах та заходах, організованих Центром.

«Для нас Чернігівський ЦРМС став стартовим майданчиком, щоб йти далі. В першу чергу тому що тут ми отримали базові знання, дізналися як треба працювати. Центр був нашим стартом. Ми повинні вчитися і дізнаватися щось нове, прагнути більшого, – розповідає Зоя Чугай. І додає, - участь у проекті «Школа місцевого самоврядування DESPRO 2018», це також завдяки співпраці з Центром, бо у нас була стратегія розвитку. Якби у не було цього документу, нас би не відібрали у цей проект. Не останню роль зіграли і рекомендаційні листи, які були надані Чернігівським ЦРМС учасникам Михайло-Коцюбинської команди».

Згуртованість та вміння працювати у команді – ці навички були особливо затребувані під час навчання. Команда Михайло-Коцюбинської ОТГ вже пройшла перші випробування командної роботи. Адже розробка стратегічного плану розвитку громади тут відбувалася в партисипативний спосіб і формулювали цілі, завдання, бачення жителі громади, а не науковці.

«Всі приїхали із роздрукованими стратегіями, а у нас стратегія в голові. І бачення від «зубів відскакувало», ми його напам’ять зачитували, бо самі писали», - розповідає Зоя Чугай.

Представники Михайло-Коцюбинської громади розповідають, що повернулися із навчання не лише із новими враженнями та призом, а вже визначили наступні важливі кроки для розвитку громади. Це – згуртованість громади, громадський бюджет участі та робота з інвесторами. І, звичайно, впровадження системи обліку активів громади – порахують всі дороги, стовпи, землі, майно, тощо.

Зоя Чугай розповідає, що вже зараз громада почала працювати над розробкою положення про громадський бюджет участі, щоб протягом наступного року його затвердити і він вже почав діяти. «Ми хочемо, щоб люди були учасниками процесів, що у нас відбуваються», - підкреслює вона.

У громаді майже завершили написання інвестиційного паспорту та розробляють положення про інвестора. «Досвідом залучення інвестицій з нами ділився Юрій Бова, Тростянецький міський голова. Цікавою є практика – надання преференцій інвестору. Так от ці преференції ми і хочемо прописати в положення про інвестора. Виходячи з тих обсягів, заяв та пропозицій, якій будуть від інвестора і обсяг преференцій, щоб не «душити» його податками з перших днів, а дати можливість розпочати справу. А тоді інші підприємці побачать, що наша громада створює сприятливі умови для розвитку бізнесу, і захочуть з нами співпрацювати», - розповідає Ніна Ворох.

Команда Михайло-Коцюбинської селищної громади на досягнутому не зупиняється. Тут продовжують працювати над розробкою проектів, брати участь у конкурсах та грантах, налагоджують співпрацю із сусідами.


Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини