Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:51:59

Лікарі опановують тромбекстракцію – прогресивну методику в лікуванні ішемічного інсульту

11.12.2018   08:53Агенцiя

Лікарі Чернігівської міської лікарні №2 активно відслідковують нові тенденції та методики в лікуванні пацієнтів із гострим порушенням мозкового кровообігу – ішемічним інсультом.

Цього разу фахівці закладу взяли участь у тренінгу, присвяченому ендоваскулярному (хірургічному) лікуванню гострих ішемічних інсультів. Триденний захід – із 21 по 23 листопада – відбувся в Ризі, cтолиці Латвії.

Своїм досвідом ділилися лікарі P.Stradins Clinical University Hospital. Чернігівську міську лікарню №2 представляли: лікар-невролог, завідувач неврологічного відділення Ольга Федорова; завідувач відділення інтервенційної радіології (рентгено-хірургічний блок) та рентгенології – серцево-судинний, ендоваскулярний хірург відділення серцево-судинної хірургії Олександр Бараненко; інтервенційний кардіолог Оксана Ребенок.

Під час тренінгу фахівці P.Stradins Clinical University Hospital наочно продемонстрували свої дії під час надходження пацієнта з ішемічним інсультом у межах «терапевтичного вікна», ефективність тромбекстракції, відповіли на всі супутні запитання, здійснили фаховий розбір переліку найчастіших помилок, які виникають під час лікування пацієнта з гострим порушенням мозкового кровообігу. А також ознайомили учасників заходу із потужною матеріально-технічною базою, яка дозволяє відпрацювати лікарям навички як на сучасних муляжах, тваринних органокомплексах, так й асистуючи провідним хірургам.

Як прокоментувала необхідність такого тренінгу Ольга Федорова, на сьогодні в нашому регіоні найефективнішим методом лікування гострого ішемічного інсульту є проведення тромболітичної терапії впродовж так званого «терапевтичного вікна».

Йдеться про 3-4,5 години із моменту порушення кровообігу в мозку, коли тромболізис – визнана в усьому світі методика розчинення тромбу, що сприяє відновленню у хворого нормального кровотоку при інсульті і до 30% підвищує його шанси вижити й уникнути інвалідності, – ще можливий. Тромболітичне лікування в Чернігівській міський лікарні №2 проводиться з 2012 року. Метод – досить успішний.

Тромболітичні препарати надходять за державними закупівлями, тож пацієнт за ці ліки нічого не сплачує. Попри плюси методики, на сьогодні є суттєва необхідність додати ще одну ланку в лікуванні хворих із гострим порушенням мозкового кровообігу, яка покращить результати. Адже далеко не всі тромби вдається розчинити.

Як акцентував увагу Олександр Бараненко, йдеться про використання методу механічної тромбекстракції – тобто видалення тромбу. Тромбекстракція – це більш агресивна методика. Здійснюється прокол, через який спеціальним тонким інструментом інтервенційний хірург заходить в артерію, що живить мозок, зокрема в сонну артерію та її гілки. Згідно з дослідженнями, механічна тромбекстракція – не панацея, втім удвічі результатівніша від тромболізису. Але за умови правильно підібраного пацієнта, який входить до визначення «терапевтичне вікно».

Запровадити передовий метод – тромбекстракцію – планують згодом і в Чернігівській міській лікарні №2.

Відсутність спеціального інструментарію для виконання тромбекстракції, який є вкрай дороговартісним, є суттєвою перешкодою. Втім головна проблема в подоланні інсульту навіть не в коштах. Найбільша перешкода – це відсутність ментального усвідомлення, що реальну допомогу можна надати пацієнтові з гострим порушенням мозкового кровообігу лише в межах «терапевтичного вікна» – тобто впродовж перших 3-4,5 годин від початку захворювання до потрапляння хворого в операційну. Навіть попри те, що лікарі постійно ведуть активну інформаційну кампанію протидії серцево-судинним захворюванням та вмінню скоординувати свої дії у критичній ситуації. Це стосується як медичного персоналу, так і пересічних громадян.


Довідково:
Інсульт – друга за частотою причина смерті людей в усьому світі й основна причина довготривалої непрацездатності. В Україні кожні 5 хвилин інсульт вражає одну людину, кожні 12 хвилин від нього помирають.



Управління охорони здоров'я Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини