Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:11:59

В 2018 році "Чернігівгаз" виявив понад 1,5 тис порушень в роботі газових лічильників

07.12.2018   11:31Агенцiя

За січень-листопад 2018 року працівниками ПАТ «Чернігівгаз» зафіксовано 2,5 тис фактів незаконного споживання газу. У 60% випадків, а це в 1522 помешканнях, зафіксовано некоректний облік газу, з них 554 вдалися до прихованого втручання в роботу лічильника з метою зниження показань. Такий спосіб «заощадити» блакитне паливо обійдеться порушникам в 843 тис грн. штрафів.

Українське законодавство передбачає застосовування штрафних санкцій до порушників, які незаконно споживають блакитне паливо. Середній розмір відшкодувань за збитки, завдані державі через крадіжку газу в побуті, може коливатися від 20 до 800 тис грн., а штрафи деяким несумлінним промпідприємствам обчислюються мільйонами.

Впродовж 2017 року на Чернігівщині було зафіксовано понад 2,3 тис порушень, пов`язаних з несанкціонованим використанням газу, а за 11 місяців поточного року близько 2,5 тис подібних фактів. Це на 400 або 17% порушень більше, аніж за аналогічний період минулого року. За результатами комісії в цьому році на газових аферистів накладені штрафні санкції на суму понад 2,4 млн грн.

«Частіше за все порушники вдаються до махінацій з лічильниками, свідомо намагаючись зменшити їх показання. В 2018 році було викрито 554 таких випадки. Друге «по популярності» порушення – самовільне відновлення газоспоживання - 122 випадки. Однак найнебезпечнішим є облаштування незаконних врізок в газову мережу. В цьому році зафіксовано 7 фактів», - повідомив директор з безпеки «Чернігівгазу» Сергій Лещенко.

Останнім часом поширилась практика придбання в сумнівних торговельних закладах та інтернет-магазинах лічильників газу зі змінною конструкцією, що дає можливість несумлінним споживачам підкручувати показники. Як правило, такі «хитрощі» доволі легко викриваються фахівцями газової компанії.

Так, у листопаді цього року, у мешканця м. Бахмач було виявлено несанкціоноване втручання в роботу газового лічильника. В ході проведення експертизи лічильника доведено застосування магнітного поля на роботу облікового механізму, що гальмувало облік газу до повної зупинки. При обстеженні приладу зафіксовані певні зміни, не передбачені конструкцією заводу-виробника. За рішенням комісії порушнику були нараховані штрафні санкції на суму понад 58 тис грн.

Не менш резонансний факт крадіжки газу викрито в смт Ладан, де фахівцями «Чернігівгазу» була виявлена врізка в систему газопостачання. Через саморобний отвір в газопроводі, по гумовому шлангу під землею порушник провів газ до кухні. Внаслідок таких протиправних дій сума збитків, завданих компанії, перевищила 55 тис грн.

За фактами виявлених порушень, згідно вимог Кодексу ГРС, споживачам донараховуються необліковані об’єми газу набагато більші, ніж при законному споживанні. Окрім того, господарям слід пам`ятати, що будь яке некваліфіковане втручання в газову мережу несе загрозу вибухів та отруєнь.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.