Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:55:27

КП "Чернігівводоканал": Очисні споруди Чернігова потребують реконструкції

07.12.2018   10:32

Комунальне підприємство "Чернігівводоканал" інформує про можливі шляхи вирішення в Чернігові проблеми зношеності обладнання і конструкцій міських очисних споруд.

Так, головним фактором, стримуючим реконструкцію каналізаційних очисних споруд (КОС) міста Чернігова залишається відсутність джерел фінансування зазначених робіт. Питання заміни застарілих технологій очистки на сучасні в КП «Чернігівводоканал» відпрацьовують вже давно. За останні два роки на підприємстві розроблено концепт-проект реконструкції, для проведення якої потрібно близько $37 млн. І доки не буде знайдено кошти на виконання робіт, чернігівське підприємство займатиме лідируючі місця в рейтингах підприємств-забруднювачів в Україні.

«Чернігівводоканал» – серед підприємств-забруднювачів


Днями Мінприроди підготувало рейтинг «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів» за 2017 рік, сформований на підставі даних офіційної статистики, за результатами поданої суб’єктами господарювання звітності про обсяги скидів, викидів та утворення відходів.

За результатами проведеного аналізу сформовано новий умовний перелік сотні «Основних забруднювачів» за трьома категоріями: скиди забруднення стічних вод (33 підприємства), викиди в атмосферне повітря (33 підприємства) та утворення відходів (34 підприємства).

Перша 10-ка найбільших забруднювачів довкілля в Україні по скидах забруднених стічних вод наступна:
1. ПАТ АК "Київводоканал, м. Київ
2. ПрАТ "Меткомбiнат "Азовсталь", м. Марiуполь, Донецька обл.
3. ЛМКП "Львiвводоканал", м. Львів
4. ПАТ "Днiпровський Меткомбiнат", м.Кам’янське, Дніпропетровська обл.
5. КП "Днiпроводоканал" м. Дніпро
6. ПАТ "Запорiжсталь", м. Запорiжжя
7. МКП "Миколаївводоканал", м. Миколаїв
8.Фiлiя "Павлоградське регіональне управління по водопостачанню та очистці каналізаційних стоків" ПАТ "ДТЕК Павлоградвугiлля", м. Павлоград, Дніпропетровська обл.
9. КП "Чернігівводоканал", м.Чернігів
10. КП "Мiськводоканал", м.Суми.

Нажаль, КП «Чернігівводоканал» вже багато років перебуває в рейтингу  «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів». За 2017 рік підприємство з Чернігова, як ми бачимо, зайняло у ньому 9 місце.

Головною причиною лідерства у рейтингу підприємств-забруднювачів були й залишаються зношені очисні споруди міста та застарілі технології, які там використовуються. І самотужки ні підприємство, ні навіть місто Чернігів зі своїм бюджетом вирішити цю проблему не в змозі.

Історія очисних споруд Чернігова

Міська каналізація існувала в Чернігові ще на початку ХХ сторіччя. Але після будівництва Заводу №533 (комбінат «Хімволокно»), а також з проектуванням інших промислових підприємств, гостро постало питання про очищення, як промислових, так і побутових стоків. Після того, як у квітні 1957 року інститутом «Укргіпролегпром» м. Києва було розроблено проектне завдання на будівництво комплексу об'єднаних очисних каналізаційних споруд Заводу №533, розпочався період загального каналізування міста Чернігова.

За проектом 1959 року з північно-східної сторони с. Гущин почалося будівництво очисних споруд. Були запроектовані очисні споруди потужністю 32 000 м3/добу. Площа очисних споруд становила 23 га.

Каналізаційні очисні споруди будувались в 4 черги: 1-у чергу було введено в експлуатацію у 1961 році, а останню, четверту – у 1985 році.
Проектна потужність 94 тис. м³/ добу.
Фактична потужність 45.1 тис. м³/ добу.

Сьогодні використання потужності очисних споруд складає 46%. Стоки проходять механічну, біологічну очистку та доочищення в біоставках. Технологія обробки осаду – зневоднення на мулових майданчиках.

Технології застарілі, обладнання зношене…


Як найбільш значущий пріоритет в плані екологічної безпеки є реконструкція очисних споруд міста Чернігова (особливо враховуючи той фактор, що очищені стічні води потрапляють у річку Десна, яка є одним з джерел питного водопостачання для міста Києва).

Остання черга каналізаційних очисних споруд міста Чернігова була побудована у 1985 році. З того часу періодично здійснювалась часткова реконструкція очисних, якоїсь суттєвої комплексної реконструкції не проводилось.

Проектом будівництва каналізаційних очисних споруд передбачалось, що на вході на очисні споруди концентрації забруднюючих речовин будуть значно меншими, ніж ми маємо на теперішній час.

Крім того в останній час значно збільшилось навантаження на очисні споруди по хімічному споживанню кисню (ХСК),синтетичним поверхнево-активним речовинам(СПАР) та залізу.

Треба зазначити, що споруди біологічного очищення, по своєму технологічному призначенню, були розраховані на видалення зі стічних вод, головним чином, органічних забруднень. Видалення сполук азоту та фосфору в розрахунках технологічного процесу не передбачалось.

Склад існуючих споруд є надлишковим: при проектній потужності 94 тис. м3 на добу в середньому за день на КОС надходить 45 тис. м3 стоків, 4 з 8 аеротенків не використовуються. Під впливом часу відбулося руйнування залізобетонних конструкцій, майданчики обслуговування знаходяться в аварійному стані.

Технологічне обладнання давно відпрацювало свій термін експлуатації, є технічно застарілим та енергоємним.

Діючі очисні споруди не здатні забезпечити необхідний рівень очищення стічних вод, спостерігається перевищення ГДК на скидах.

Тому постала нагальна потреба в повній реконструкції очисних споруд.

Нові технології та обладнання потребують фінансування

Для розв`язання проблеми КП «Чернігівводоканал» було розглянуто та детально вивчено дві технології.

Перший варіант – це технологія очищення стоків з використанням послідовно-циклічного біоректору, де відбуваються всі етапи очистки  (на прикладі Польщі, Німеччини, Австрії та Швейцарії). Проте цей варіант був відхилений через високу вартість будівництва та необхідність будівництва нових споруд й насосних станцій для перекачування стоків за межами існуючих.

Найбільш прийнятною вважають другий варіант, в якому застосована технологія періодичної нітри-денітрифікації.

Проектом передбачається:
    заміна застарілого енергоємного  обладнання;
    відновлення старих та  будівництво нових технологічних  етапів очистки стічних вод;
    будівництво когенераційної установки для виробництва теплової та електричної енергії  з осаду, отриманого в результаті очистки стоків.

Орієнтовна вартість робіт з реконструкції –  близько $37 млн.

Вже розроблено концепт-проект реконструкції каналізаційних споруд.

Основними перевагами запропонованої технології є:
    менша вартість будівництва;
    гідравлічна лінія залишається незмінною – потік стічних вод самопливний;
    основні технологічні споруди (аеротенки, первинні, вторинні відстійники) розташовуються на тому ж місці, що й існуючі;
    регульований об'єм денітрифікації;
    для покращення якості мулу  влаштовується анаеробний селектор в існуючому аеротенку;
    більш глибоке біологічне видалення фосфору можливе за умови використання селектора  у якості анаеробного  змішувального резервуару.

КП «Чернігівводоканал» та Чернігівська міська рада активно займаються пошуком шляхів вирішення проблеми забруднення довколишньої середи. Але, враховуючи той факт, що сума щорічних амортизаційних відрахувань на інвестиційні заходи по підприємству не перевищують $0,7 млн на рік, а вартість реалізації обраного проекту може скласти близько $37 млн, керівництву КП «Чернігівводоканал» разом з Чернігівською міською радою потрібно вишукувати шляхи фінансування проектних та будівельних робіт в найближчі роки.


Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини