Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:44:25

Привіт Сумам з Чернігова: місто над Десною передало Всеукраїнську Естафету Єднання

04.12.2018   11:32Агенцiя

1 грудня у Фастові Київської області стартувала естафета добрих справ та успішних проектів, які реалізуються в кожному регіоні нашої країни, — Всеукраїнська Естафета Єднання. Закінчиться вона вже наступного року 22 січня у Києві на Софійській площі за участі представників з усіх областей та Криму.

Вчора Естафету, присвячену 100-річчю Соборності України, приймали у Чернігові. Тематичні заходи відбулися в Обласному молодіжному центрі: «круглий стіл» на тему «ОТГ як основа нового територіального устрою» та презентація проектів «Добра справа». Говорили про переваги та досягнення децентралізації, розвиток інклюзії в області, в тому числі соціальну адаптацію дітей з інвалідністю. До роботи долучилася заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

В ході круглого столу «ОТГ, як основа нового територіального устрою» обговорили ролі та завдання об'єднаних територіальних громад, їх співпрацю з грантовими організаціями та іншими міжнародними установами. Організаторами круглого столу виступили Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», та Чернігівська обласна державна адміністрація.

«Нашим громадам вже є чим пишатися. В цьому переконалася, почувши виступи представників громад стосовно проектів, що реалізуються в ОТГ. Приємно, що громади з легкістю відгукнулися на запрошення і розповіли про свою співпрацю з програмами "U-LEAD з Європою", "Кусаноне", Despro, Корпусом Миру США та багатьма іншими, поділилися своїми ініціативами та першими перемогами», - зазначила Людмила Чабак, радник з децентралізації Чернігігвського ЦРМС. На її думку в ході обговорення кожен значно глибше зрозумів єдність громад та успіхи у їх розвитку.

Варто зазначити, що у Фастові були закладені капсули із землею у фундамент монументу Соборності України. Є там і чернігівська земля, яку привезла делегація з області у складі представників ГО «Кримська громада». Своїми враженнями від поїздки поділилася координатор згаданої організації Світлана Кузіна. Вона зазначила, що не було б відчуття повного єднання всієї України без землі з окупованого півострова, яку привіз Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

— Акція покликана не тільки об’єднати всю Україну, а й окреслити перспективні напрями розвитку кожного регіону. Зокрема, бачення майбутнього найменшими представниками суспільства. Адже саме діти заповнюють всеукраїнську книгу «Соборна Україна очима дітей», кожна сторінка якої — презентація окремої області у форматі минуле–сьогодення–майбутнє, — зазначила Наталія Романова.

Уже завтра книга прибуде до Сумської області.

Трохи історії.

Сто років тому, 1 грудня 1918-го, у Фастові було укладено «Передвступний договір» про злуку між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою в єдину державу. І, таким чином, закладено офіційний початок Соборності України.

3 січня 1919 року договір було ратифіковано в Станіславі (нині — Івано-Франківськ), а 22 січня 1919 року на  Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».


 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини