Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:52:39

На обліку в службі зайнятості області перебувало 1218 людей з інвалідністю, з них 322 особам знайдено роботу

30.11.2018   09:30Агенцiя

3 грудня вся світова спільнота відзначає Міжнародний день інвалідів. Ця дата є доброю нагодою оцінити та за потреби переосмислити ставлення до однієї з найбільш вразливих категорії громадян.

Враховуючи сучасні тенденції ринку праці, а саме: складну демографічну ситуацію в регіоні та активізацію міграційних процесів, питання відновлення та збереження трудових ресурсів наразі доволі актуальне. Отже, за словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, повернення до продуктивної праці якомога більшої кількості громадян, зокрема й людей з інвалідністю, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці та мотивації до легальної зайнятості – одне з головних завдань служби зайнятості.

Для людей з інвалідністю робота - це не тільки засіб існування, а насамперед шанс відчути себе потрібними, тому акцент служба зайнятості ставить на тому, «що потрібно зробити, щоб такі громадяни інтегрувалися в суспільство і стали повноправними його членами».

Звернувшись до служби зайнятості, люди з інвалідністю, як і всі громадяни, які шукають роботу, мають право отримати повний перелік соціальних послуг. Підбір підходящої роботи їм проводиться з урахуванням професійних знань та навичок, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та особистих побажань.

«Протягом січня-жовтня поточного року на обліку в службі зайнятості області перебувало 1218 людей з інвалідністю, з них 322 особам знайдено роботу, - говорить Лідія Падалка. - Зокрема, 3 громадян цієї категорії працевлаштовано на нові робочі місця завдяки компенсації роботодавцям єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, 4 особи започаткували власну справу, скориставшись виплатою допомоги по безробіттю одноразово».

Громадяни цієї категорії успішно працюють операторами або машиністами (кочегарами) котельні, охоронниками, підсобними робітниками, водіями, сторожами, слюсарями-ремонтниками. Є й непоодинокі приклади працевлаштування таких громадян за сприяння служби зайнятості на керівні посади або посади, що потребують від людини вищої освіти чи відповідної кваліфікації. Наприклад, колишні безробітні, які мають вади здоров’я, наразі працюють заступниками директора, начальниками відділів, бухгалтерами, інженерами, медсестрами, вихователями та вчителями тощо.

Вдалими є й бізнес ідеї громадян цієї категорії. Успішно розвивається бізнес колишнього ніжинського безробітного, який торік за сприяння служби зайнятості започаткував власну справу з виробництва та постачання готових страв і взяв на роботу 6 найманих працівників. А цього року в Добрянці Ріпкинського району людина з інвалідністю, ставши підприємцем, відкрила два приватні музеї: Будинок старообрядництва та музей із колекцією порцелянових ляльок та ялинкових прикрас.

Крім того, 41 людину з інвалідністю залучено до тимчасової зайнятості, 64 – скеровано на професійне навчання.

З метою формування впевненості у власних силах, подолання психологічних проблем та мотивації до активної трудової діяльності для громадян зазначеної категорії організовуються різноманітні заходи: семінари з техніки пошуку роботи, основ підприємницької діяльності, професійного навчання, тренінги, дні відкритих дверей центрів зайнятості, ярмарки вакансій, презентації роботодавців тощо.

Станом на 1 листопада 2018 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 441 безробітний громадянин з інвалідністю, для них триває пошук підходящої роботи.


Чернігівська обласна служба зайнятості

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.