Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:10:26

Кір не відступає. Порятунок - в імунізації

03.11.2018   10:11Агенцiя

В Україні знову спалахнув кір. Як зазначила сьогодні на всеукраїнській селекторній нараді заступник Міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина, кількість захворілих на цю недугу зростає в усій Європі. Проте Україна посідає в цьому рейтингу сумну першість — на кір тут хворіють практично у десять разів частіше, ніж деінде.

Протягом останніх років у нашій країні зафіксовано понад 35 тисяч випадків захворювання, 61% захворілих при цьому — діти. П’ятнадцятьом хворим не вдалося врятувати життя.

Найгірша ситуація із захворюваністю у західних областях України: Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Волинській. Там же, наголосив на нараді генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта, найнижчий рівень імунізації населення. Можливості та ресурси, які необхідно задіяти для розв’язання даної проблеми, й були у фокусі обговорення на нараді.

За інформацією Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, в області ситуація напружена, але не критична. З початку року на кір захворіли 432 людини: 264 дорослих та 168 дітей. З їх числа не мали відповідних щеплень 55%.

Станом на кінець вересня поточного року в області виконано понад 70% запланованих профілактичних щеплень — показник, близький до середнього по державі.

Крім того, запроваджено практику так званої підчищаючої вакцинації. Це означає, що щеплення дитини, не виконане з якоїсь причини за графіком, може бути зроблене пізніше. Минулого року це стосувалося лише дітей до 9 років, цьогоріч віковий ценз збільшили практично до 18 років.

— Попри те, що Чернігівщина на загальному тлі виглядає непогано, — зазначила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, — заспокоюватися не варто. Потрібно продовжувати моніторинг ситуації і спонукати населення до імунізації. Тим більше, що область має достатню кількість необхідних вакцин.

Безкоштовними щеплення від кору мають бути для дітей та деяких категорій дорослих: працівників освіти та медицини, учасників АТО та працівників силових відомств. Тож не слід зневажати небезпекою захворювання, натомість варто зробити щеплення, як того радять лікарі.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.