Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:47:10

На Чернігівщині діабетики змушені купувати інсулін за власний кошт

02.11.2018   09:30Агенцiя

Частину інсуліну хворі на цукровий діабет з Чернігівської області купують за власний рахунок. Така ситуація склалася через недофінансування, сказав у передачі «Тема дня» на UA: Чернігів начальник управління охорони здоров’я Чернігівської області Петро Гармаш.

«Згідно з законом «Про державний бюджет», Чернігівська область отримала також кошти на 39% від потреби. Зараз ми вже маємо цифри і постійно їх отримуємо, і постійно відправляємо до Міністерства охорони здоров’я і виходимо вже на 82% забезпечення.  Як приклад, деякі області не виходять і на 15%. … Я хочу наголосити, що є у нас пріоритетні категорії – це вагітні і діти. Вагітні і діти у нас забезпечуються на 100%.», - сказав Петро Гармаш.

У 2017році за рахунок державного і місцевих бюджетів інсуліном забезпечили хворих в області на 91%, решту – 9% люди докуповували самі. Цьогоріч станом на 30.10.2018 інсулінозалежні хворі забезпечені цим препаратом на 81% - це середня цифра по області.
«У 2018 році нам (на Чернігівську область – прим. ред.) було спрямовано 18,3млн.грн – це також 39% від потреби. Потреба складала на початок року 46,9млн.грн. Зараз ми вже маємо обраховані цифри про те, що всі бюджети додали 19,9млн.грн., і ця сума складає 38,2%, і ми зараз на сьогодні виходимо на 81,2%.», - додав Петро Гармаш.

Завідувачка ендокринологічним відділенням Чернігівської обласної лікарні Любов Черв’якова додала, що більшість місцевих органів влади області виділили більше грошей на інсулін і там людям доводиться докуповувати за свій рахунок менше.
«Така ситуація, що забезпечення тільки наполовину склалася не у всій області – це місто Чернігів і окремі райони. А в більшості районів все таки до кінця року пацієнти майже забезпечені.», - сказала Любов Черв’якова.

Начальник управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Владислав Кухар сказав, що міська рада свої зобов’язання виконує: «На сьогоднішній день, нажаль, ми не можемо забезпечити всі 100%. Та субвенція, яка надходить до міста, покриває наші видатки на 40% тільки і 40% додає міський бюджет.»

Заступниця начальника управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Ольга Малець каже, що недофінансування по інсуліну через те, що з держбюджету надходить сума менша, за встановлену законодавством: «Якщо взяти пропорцію, то 51% надає субвенція державного бюджету і 49% – це міський бюджет. На жаль, хронічно, протягом багатьох років, державний бюджет недофінансує виплати у цій частині.»

Нагадаємо, раніше виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун звинуватила місцеві бюджети у неправдиво поданій інформації і недофінансуванні і пообіцяла, що ситуація виправиться бо вже цього року створили електронний реєстр інсулінозалежних пацієнтів.
«Коли ми побачили, скільки є пацієнтів, їх десь 170-180 тисяч (по всій Україні – прим.ред.), а на папері нам давали з регіонів, що було 230 тисяч. Колись місцева влада не мусила доплачувати свою частину, бо вони повно «мертвих душ» поставили на списку і не мусили купувати для «мертвих душ» інсулін. А тепер, коли ми бачимо правдиві цифри, і ми даємо 50-60% того, що потрібно для інсулінозалежних, а решта має від місцевого бюджету. Ну, вони гальмують процес і не хочуть закуповувати. Ми зараз говоримо з Національною службою здоров’я і з Доступними ліками. Подивитися, чи ми на наступний рік можемо мати перехідний період, а тоді вже перейти на повне фінансування.», - сказала Уляна Супрун.

Станом на 30.10.2018року в Чернігівській області зареєстровано майже 6 тисяч хворих на цукровий діабет. Зокрема в обласному центрі проживає інсулінозалежних хворих 1876 чоловік.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.