Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:46:58

Де у Чернігові нараховують зарплату менше мінімальної. Офіційно

11.10.2018   09:42

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко неодноразово звертав увагу на те, що бізнес має платити «білі» зарплати, сплачуючи відрахування до відповідних бюджетів та фондів.

На ранковій нараді 9 жовтня він доручив оприлюднити дані щодо офіційних зарплат на підприємствах міста з тим, щоб громадськості було зрозуміло: хто працює прозоро і чесно, а хто декларує мінімальні зарплати, очевидно, сплачуючи зарплату «у конверті».

- Безумовно треба перевірити достовірність усіх даних і надалі системно оприлюднювати питання щодо заробітних плат на підприємствах, які платять менше 50% від мінімальної, наприклад, на рівні 1200 грн на руки. Потрібно розібратися, що це за підприємства, як вони нараховують таку зарплату, - зазначив міський голова. - Кінцева наша задача – щоби усі знали своїх «героїв» і, можливо, в такий спосіб або частково власникам таких підприємств елементарно стало соромно: або вони дійсно платять людям копійки, або приховують реальний розмір зарплат.

Як приклад, міський голова навів галузь пасажирських перевезень. Адже відомо, що водії маршрутних таксі отримують по 10-12 тис. грн. Але у документах автоперевізників вказується мінімальна зарплатня. І це продовжується роками.

На виконання доручення міського голови управління фінансів міської ради підготувало перелік суб’єктів господарювання – юридичних осіб та фізичних осіб, які згідно з інформацією Головного управління ДФС у Чернігівській області нараховували доходи у вигляді заробітної плати менше законодавчо встановленого рівня відповідно до розрахункових даних зі звітності за ІІ квартал 2018 року.

Додатково наданий перелік юридичних осіб, які нараховували доходи у вигляді заробітної плати менше законодавчо встановленого рівня відповідно до розрахункових даних зі звітності за ІІ квартал 2018 року, але, у той же час, отримували з державного бюджету відшкодування податку на додану вартість на поточний рахунок платника.

Відповідно до статті 95 Кодексу законів про працю України та статті 3 Закону України «Про оплату праці» мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб. Забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Як відомо, станом з 1 січня 2018 року розмір мінімальної заробітної плати становить 3723 грн.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.