Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:14:31

Виклики сучасного ринку праці: раніше бракувало робочих місць, сьогодні – кваліфікованих кадрів

22.09.2018   08:43Агенцiя

19 вересня директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка виступила перед заступниками голів об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрацій та міських голів на семінарі «Основні аспекти організації роботи гуманітарної та соціальної сфер в області».

Захід відбувся в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

У своєму виступі Лідія Падалка акцентувала увагу присутніх на тенденціях та викликах сучасного ринку праці, а також шляхах вирішення проблемних питань у сфері зайнятості. За її словами, з початку поточного року ситуація на регіональному ринку праці демонструє певні ознаки стабілізації. Проте існують три основні проблеми, які мають суттєвий негативний вплив на ринок праці Чернігівщини та перешкоджають його динамічному розвитку, а саме: кризова демографічна ситуація, трудова міграція працездатного населення та дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили.

«Якщо раніше треба було шукати вільні робочі місця, то тепер актуальним для області, як і для країни в цілому, є збереження трудового потенціалу та задоволення зростаючих потреб економіки в кадрах», - сказала директор обласного центру зайнятості.

Вона відзначила, що зважаючи на складну демографічну ситуацію та активізацію трудової міграції, дефіцит молодих кадрів в подальшому буде зростати. Тому робітники старше 45 років та пенсіонери, які готові працювати на підприємствах області, фактично стануть безальтернативним трудовим ресурсом для місцевих роботодавців.

Л.Падалка ознайомила присутніх з результатами дослідження, проведеного обласною службою зайнятості спільно з об’єднаними територіальними громадами, сільськими та селищними радами щодо стану зайнятості та потреби в роботі працездатного сільського населення. Так було з’ясовано, що на повному ринку праці ще існують внутрішні резерви робочої сили. Є сільські мешканці, які потребують роботи вже зараз, є й ті, котрі в разі прийнятних пропозицій працевлаштування готові відмовитися від тимчасових тіньових заробітків, зайнятості в особистому селянському господарстві та від життя на соціальну допомогу.

Директор обласного центру зайнятості охарактеризувала ситуацію на ринку праці та ознайомила присутніх з послугами служби зайнятості та новаціями в її діяльності. Серед пріоритетів вона визначила професійну орієнтацію молоді. «Важливо, щоб кожна молода людина отримала затребувану професію та хотіла б працювати в Чернігівській області» - сказала Л.Падалка.

На думку директора обласного центру зайнятості, розв’язання основних проблем ринку праці мають вирішуватися у співпраці органів влади, служби зайнятості та роботодавців. Зокрема, присутнім було запропоновано проаналізувати районні програми сприяння розвитку малого та середнього бізнесу щодо можливості фінансової підтримки проектів. Оскільки співфінансування органами місцевої влади та служби зайнятості бізнес-проектів місцевих мешканців стане реальним фундаментом побудови успішного бізнесу.

Ще одним напрямом спільної діяльності є організація громадських робіт для безробітних. Директор обласного центру зайнятості наголосила на їх важливості і закликала представників місцевих органів влади передбачити кошти на їх фінансування в бюджетах районів та громад.

Вкрай важливою наразі є й інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями. Донесення до них інформації про нагальну потребу підвищення розміру заробітної плати для кваліфікованих працівників дозволить частково повернути до роботи на підприємствах області трудових мігрантів, зокрема тих, хто працює у Києві.

«Роботодавцям необхідно пояснювати, що частка молоді у демографічній структурі населення області меншає, - сказала Л.Падалка. - Тому не слід нехтувати працевлаштуванням людей старшого віку, осіб з інвалідністю, молодих батьків та інших категорій громадян, які потребують соціального захисту. В умовах кадрового дефіциту вони можуть бути дієвим трудовим ресурсом».


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини