Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:29:37

Лікарі наголошують: ефективність лікування залежить від вчасного виявлення хвороби

06.09.2018   11:47Агенцiя

Про реалізацію заходів щодо протидії ко-інфекції ТБ/ВІЛ у Чернігівській області говорили 5 вересня представники медичної сфери.

Організатори круглого столу – обласний протитуберкульозний диспансер та Управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Засідання провів головний лікар тубдиспансеру Микола Дейкун.

Участь у заході взяла представниця міжнародної організації РATH Олена Павленко, головні лікарі центрів первинної медико-соціальної допомоги, районні/міські фтизіатри, інфекціоністи, лікарі Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні захворюваність на туберкульоз в Україні у 10 разів вища, аніж у сусідніх Європейських країнах. При цьому близько 20% випадків захворювання залишаються невиявленими. Україна займає друге місце в європейському регіоні за поширеністю стійких форм хвороби, поступаючись лише Білорусі. Захворюваність на поєднану інфекцію туберкульоз/ВІЛ має стійку тенденцію до збільшення впродовж 10 останніх років.

Епідемічна ситуація на Чернігівщині із захворюваності на туберкульоз також залишається напруженою. У 2017 році зареєстровано 602 нові випадки хвороби, за 6 місяців поточного року – 303.

Зібрання обговорило особливості протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДУ. Зокрема мова йшла про проект Стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню та стратегію протидії ВІЛ 90-90-90 до 2020 року, завдяки реалізації якої очікується зменшення чисельності хворих на вірус імунодефіциту людини.

Основний акцент працівників медичних закладів – на попередженні ко-інфекції, що наразі має високий темп розповсюдження.

Тож Олена Павленко надала рекомендації щодо покращення якості ведення випадків з ко-інфекцією туберкульоз/ВІЛ.

– Головною умовою у боротьбі з хворобами ТБ/ВІЛ є налагодження взаємодії лікарів-фтизіатрів та лікарів-інфекціоністів з фахівцями центрами первинної медичної (медико-санітарної) допомоги. Така співпраця допоможе хворому на ТБ/ВІЛ отримувати повний спектр послуг, не виїжджаючи зі свого населеного пункту, – зауважила заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Ніна Товчига.

Можливості усунення прогалин та покращення якості надання послуг у сфері протидії ТБ/ВІЛ розглянули під час роботи у групах.

Фахівці медичної сфери радять не боятися проходити тестування на ВІЛ та консультуватися з лікарями. В області забезпечений широкий доступ населення до безоплатного тестування на ВІЛ-інфекцію. Послуги можна отримати в кабінетах «Довіра», стаціонарних відділеннях ЦРЛ та амбулаторіях сімейної медицини центрів первинної медико-соціальної допомоги.

На Чернігівщині створені необхідні умови для надання спеціалізованої медичної допомоги, забезпечений доступ ВІЛ-інфікованих до проведення антиретровірусної терапії, лікування та профілактики опортуністичних інфекцій. Крім того, забезпечується соціальний та психологічний супровід ВІЛ-інфікованих. Здійснювати супровід хворих допомагає обласне відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Медичні працівники закликають громадян звертатися за допомогою, адже чим раніше буде виявлена хвороба, тим ефективнішим буде лікування.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини