Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:59:17

Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів зустрівся з підприємцями Чернігівщини

31.08.2018   09:46Агенцiя

Під час виїзного засідання Ради з просування експорту, що відбулося у Чернігові, бізнес-спільнота області спілкувалася з представниками органів влади як обласного, так і загальнодержавного рівнів. Головував Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

У заході взяли участь в. о. голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко, керівник Офісу з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України Мар’яна Каганяк, старший співробітник проектів, заступник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Джеффрі Ерліх, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, керівники структурних підрозділів ОДА, експортери Чернігівщини.

Основні теми відкритого діалогу: вихід на нові міжнародні ринки та проблеми, які стримують цей процес, розвиток торговельного потенціалу, у тому числі переорієнтація експорту — від сировинного до готових продуктів, ряд інших економічних питань.

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів: «Експорт – рушій економіки і забезпечує майже 50% ВВП України. За кілька років ми суттєво розширили можливості для наших експортерів: понад рік діє Угода про вільну торгівлю з Канадою, завершені переговори по Угоді [про вільну торгівлю] з Ізраїлем, посилено працюємо з Туреччиною. Активізували роботу з країнами Азії: Китаєм, Японією, Індією, а також країнами Африки. Тепер бізнесу треба пристосувати свою роботу до нових можливостей, які ми створили. Тому потрібен діалог і взаємодія між нами».

Степан Кубів відзначив, що Чернігівщина на сьогодні має один із найкращих результатів балансу експорту та імпорту (мова йде про майже 200 мільйонів доларів за підсумками минулого року).

В. о. голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко: «Цьогоріч зберігаємо тенденцію до зростання показників експорту. Нам дійсно є чим пишатися, адже наразі Чернігівська область за обсягами експорту посідає 8 місце серед регіонів України. У першому півріччі ми експортували товарів на 370,8 мільйона доларів, що більше відносно минулорічних показників на 40,8%. При цьому позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало більше 126 мільйонів доларів. Це не випадково: з 2015 року існує тісна співпраця з торгово-промисловою палатою, також впроваджуємо програму підтримки експортерів. Важливий елемент — бізнес-місії. До прикладу, делегації з Чернігівщини вже відвідали Італію, Китай, Канаду та Німеччину».

Варто зазначити, що зовнішньоторговельні операції у І півріччі 2018 року проводились із партнерами 122 країн світу, товарообіг з якими склав 615,3 мільйона доларів США (зріс на 30,7% проти аналогічного періоду попереднього року). Майже 64% експорту Чернігівщини — продукція АПК та харчової промисловості, експорт якої збільшився на 53%.

Втім, Юлія Свириденко озвучила і ряд складних питань, з якими стикаються вітчизняні експортери, — зокрема недосконале митне законодавство. Є запитання і до Укрзалізниці стосовно закриття станцій по вантажним перевезенням.

Загалом відбулася конструктивна розмова, під час якої представники профільного міністерства мали змогли почути те, що наразі найбільше хвилює підприємців і керівників області та міста Чернігова. Представники влади та бізнесу переконані: необхідно напрацювати стратегію розвитку на декілька років. Це питання структурної економіки, виробництва, інноваційно-інвестиційного потенціалу тощо.

Степан Кубів зазначив, що діалогу та використанню можливостей сприяє робота Офісу з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, який надає послуги експортерам, проводить навчальні програми, торгові місії до країн з перспективними ринками збуту.

«Ми створили Експортну стратегію для України до 2021 року, працюємо над секторальними та крос-секторальними стратегіями у найбільш перспективних секторах економіки. Діє ціла система підтримки експортерів і наше спільне завдання - зробити українську продукцію більш конкурентною на світових ринках. Водночас маємо зосередитися на переході від переважно сировинного експорту до експорту продукції з високою доданою вартістю», — наголосив Перший віце-прем’єр-міністр.




Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини