Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:03:09

Районки змушені змінювати графік виходу газет на вимоги Укрпошти

16.08.2018   12:21Агенцiя

Цього тижня одразу кілька районних газет на Чернігівщині виходять у четвер, а не традиційно в п’ятницю. Таку вимогу перед виданнями поставила Укрпошта, зазначивши, якщо редакції не погодяться на умови, то їхня продукція й надалі невчасно надходитиме до читачів.

Газетярі ж відзначають, що обслуговуються в одній друкарні, а відтак, новий графік незручний через технічне перевантаження. Проте такі «деталі» поштовому монополісту не цікаві.

- Часомнаші читачі чи не останні гроші віддають, аби передплатити улюблену газету. Проте отримують її невчасно, - говорить у коментарі НСЖУ головна редакторка газети «Промінь» Сновського району (Чернігівщина) Олена Компанець. - Раніше, до реформування поштового оператора, все працювало як годинник, жодних нарікань на затримку з доставкою. Нині ж це щось неймовірне – читачам доводиться чекати по 2-3 тижні.

Через таку «оперативність» пошти дедалі більше передплатників відмовляються від газети. Відтак, тираж «Променю» вже знизився на 600примірників. Звісно, для невеличкого районного видання такі втрати суттєві.

- Нещодавно були у відрядженні в одному з найвіддаленіших хуторів нашого району. Зустрілися там зі своїм читачем, літній чоловік розповів, що вже чотири тижні (!) чекає газету, в якій розмістив привітання сину з сорокаріччям. От просто немає слів… Соромно перед цим дідусем, але й в чому наша вина? – обурюється пані Олена. – Це неприпустима ситуація, яка вимагає втручання на найвищому державному рівні. Адже наші високопосадовці повинні розуміти, що газета на селі – це стратегічний продукт. Тим більше, що в нас прикордонний регіон: люди слухають білоруське радіо, дивляться російські канали, які, на відміну від українського телебачення, працюють безперебійно з чудовим сигналом. І тільки ми пишемо про події в країні, діяльність Уряду й Президента, усе, що стосується нашого регіону: ремонт доріг, вуличне освітлення, доступні ліки та інші соціальні програми. Якщо загинуть ось такі районні газети, людям просто не буде звідки черпати інформацію.

Із колегою зі Сновського району погоджується і головна редакторка газети «Маяк» Корюківського району Ірина Гайова, яка відзначає, що на вимогу Укрпошти видання виходитиме не з п’ятниці, як це було раніше, а в четвер.

- Для нас це досить проблематично, адже друкуємося в одній друкарні разом із ще кількома чернігівськими районками, яким так само поставили умови друкуватися лише в четвер. Проте й вибору немаємо, адже Укрпошта – монополіст, диктує свої умови, бо знає, що ми в безвиході, - говорить пані Ірина. – Національний поштовий оператор відверто заявляє, що газети повинні підлаштовуватися під роботу пошти, а не шукати якісь компроміси. І періодика, як клієнт, не настільки важлива для Укрпошти, як ми про себе думаємо, - говорить Ірина Гайова.

Головна редакторка «Новин Городнянщини» Світлана Томаш розповідає, що через перебої з доставкою видання вже втратило понад 200 читачів.

- А тепер через новий графік, аби втрапити в друкарню, номер змушені здавати у вівторок. Натомість програма телебачення приходить лише в середу. Відтак, цей номер у нас вийшов без неї, тож очікуємо шквал телефонних дзвінків від читачів, - говорить Світлана Томаш. - Що чекає у майбутньому, важко судити: сподіваємося, що нам таки вдасться врегулювати всі ці нюанси без втрати передплати. Але поведінка Укрпошти вражає, говорити про нормальні партнерські стосунки тут не доводиться.

У Національній спілці журналістів України поділяють занепокоєння газетярів конфліктним перебігом поштової реформи та продовжують закликати Уряд реалізувати політику підтримки української преси:

Найкращі експерти щодо роботи мережі «Укрпошти» сидять не у столичних кабінетах, а працюють в регіонах, - наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Саме редактори місцевих газет розуміють всі ризики від того, що громадян позбавляють поштового зв’язку, позбавляють доступу до інформації. Тому наша Спілка продовжує щотижня надсилати пропозиції наших колег-газетярів до Уряду, розраховуючи зрештою на реалізацію притомної державної політики захисту інформаційного простору України.

 
Служба інформацii НСЖУ

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини