Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:33:15

Дві школи та садочок в Ніжині залишились без заміни вікон, хоча гроші на це були виділені

08.08.2018   11:19

В минулому році дві школи та один дитячий садочок в Ніжині залишилися без нових металопластикових вікон, хоча ще в березні 2017 року згідно тендерної документації міської влади, новенькі вікна мали з’явитися до кінця року. Чому так сталося?

Відповідь у особливостях трактування Ніжинською міськрадою законодавства, що регулює публічні закупівлі.

В березні 2017 року Ніжинським управлінням освіти було оголошено про закупівлю металопластикових вікон для  4 х садочків міста, 5 шкіл та Гімназії №3. Також в управлінні освіти вирішили замінити вікна на нові і у своїй установі.

Відповідно до інформації оприлюдненої на сайті публічних закупівель Prozorro  Ніжинським управлінням освіти планувалося закупити 148 металопластикових вікон на загальну очікувану вартість 1 млн. 56 тисяч грн.

Бажаючих отримати перемогу у відкритих торгах зареєструвалося аж 8, що є досить високим показником.  І вже після закінчення торгів переможцем за ціновим критерієм автоматично системою було обрано ПП «Нова Ера ХХІ» з остаточною пропозицію забезпечити поставку  металопластикових вікон за ціною 599 997 грн. Учасник,  згідно поданих документів, зобов’язувався поставити вікна серії WinTech 6K860.  При цьому економія бюджету становила аж 43%.

Невідповідність документів переможця у тендерній пропозиції
Виглядає дивним рішення тендерного комітету Ніжинського управління освіти визнати переможцем саме ПП «Нова Єра ХХІ», оскільки підтверджуючі  документи подані цим учасником не відповідали характеристиці вікон,  які пропонували для встановлення.
У складі тендерної пропозиції від учасника-переможця ПП «Нова Ера ХХІ» було надано сертифікат відповідності блоків віконних та дверних торгівельної марки WinTech. Але серії W753 W640. Тоді як підприємство пропонувало поставити WinTech 6K860.
 
Крім того,  учасник ПП „Нова Ера ХХІ” в тендерній пропозиції зазначає про свій намір поставити Замовнику віконні блоки „WinTech 6K 860, шириною 80мм”, проте в складі тендерної пропозиції надає Протокол сертифікаційних випробувань з визначення групи горючості згідно зразків профілю ПВХ для віконних та дверних блоків загальною товщиною 60 мм.

Не дивлячись на порушення вимог тендерної документації, а саме подання сертифікатів, які не відповідають заявленим товарам, а також не враховуючи численні скарги від інших учасників (до речі, деякі з них так і залишилися нерозглянутими) вже 21 квітня 2017 тендерний комітет приймає рішення про визнання переможцем по процедурі відкритих торгів стосовно закупівлі металопластикових вікон через систему «Prozzoro» - ПП «Нова Ера ХХІ».

В протоколі зазначено, що членом комітету уважно вивчено надані учасником ПП «Нова Ера ХХІ скан-копії витягу з ЄДР, пропозиції, сертифікати відповідності на товар, і вони  повністю відповідають вимогам замовника 
 
Цікаво, що 21 квітня в документах «переможця» з’являється і лист-повідомлення від виробника  від ТОВ «МАЯДО» , в якому повідомляється що висновок протоколу горючості щодо профілів 60 мм даного виробника розповсюджується на всю серію профільних систем цього виробника.
Але це, здається, лише припущення виробника, адже в самому Протоколі з визначення горючості та відповідності нормам ДСТУ чітко зазначено, що він стосується лише тих, зразків,які були подані для випробувань, а це профілі товщиною 60 мм.
24 квітня ( вже через 5 днів! Після проведення аукціону та 3 дні після оприлюднення протоколу про визнання переможцем) до документів ПП «Нова Ера ХХІ» в систему Prozzoro додаються ще й необхідні сертифікати відповідності ДСТУ.

Хоча відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі»учасник учасник має право вносити зміни в тендерній пропозиції лише до закінчення строку її подання, а замовник відхиляє тендерну пропозицію в разі якщо тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації.
Чому замість 148 вікон закупили 129?

Не зважаючи на всі скарги інших учасників тендеру, сумнівні документи та сертифікати, що були подані  невчасно, Ніжинським управлінням освіти 11 травня 2017 року був укладений  договір із ПП «Нова Ера ХХІ».

Але нашу увагу привернуло те, що вже 11 вересня 2017 року до договору було внесено зміни. Замовником- Управлінням освіти Ніжинської міської ради Чернігівської області було зменшено обсяг закупівлі. І все  начебто нічого, адже Законом «Про публічні закупівлі»  передбачена така можливість  у разі зменшення обсягу видатків у замовника.
Але дивним виявився той факт, що не дивлячись на зменшення обсягу закупівлі ціна договору так і не змінилися.
По факту, відповідно до додаткової угоди, що була підписана вже у  вересні 2017 року, вікна повинні були поставлятися для ДНЗ №9,12 ,23, ЗОШ №6,7,13, Гімназії №3, ну і звичайно ж для  самого Управління освіти. Із списку виключено ДНЗ№7, ЗОШ№8, 12 ( на 19 одиниць менше, ніж планувалося).

Чому ж не змінилася сума договору?

Тому що вартість кожного вікна зросла від 8% до майже 50% за одиницю залежно від розміру вікна.
Для прикладу, вікно розміром 1100*1800 замість 2010, 00 грн. за одиницю тепер коштує 3012, 00 грн. (подорожчання – 49,85%), а вікно розміром 3200*2000 тепер замість 3605, 00 грн. коштує  5004,00 грн.( на 38,81% дорожче).

Ані замовником-Ніжинським управлінням освіти, ані постачальником ПП «Нова Ера XXІ» у додатковій угоді не вказується про причини такого подорожчання. І хоча у Законі передбачено можливість внесення зміни у договір  у разі коливання ціни такого товару на ринку, але  не більше ніж на 10 відсотків за одиницю товару, постачальником так і не надано підтверджуючі документи такого коливання (якщо воно і  було).
Неосвідченість тендерного комітету, або навмисні дії призвели до того, що постачальником було нав’язано невигідні умови закупівлі. В результаті чого дві школи і садочок залишилися без вікон. А якість встановлених вікон викликає сумніви.

Чернігівська обласна ГО ЦПСА

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини