Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:12:33

Про розвиток кооперативного руху дізналися представники громад Чернігівщини

21.07.2018   15:43Агенцiя

З 18 по 19 липня представники ОТГ Чернігівської області вивчали розвиток кооперативного руху на Тернопільщині.

Навчальний візит був організований Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Очолювала делегацію Людмила Чабак, радник з децентралізації Чернігівського ЦРМС.

Сьогодні кооперативний рух поширений практично у всьому світі, адже він надає переваги не лише учасникам кооперативів, а і економіці країни в цілому.

Для українських сіл кооперативи можуть стати тією «соломинкою», яка витягне село із безробіття, відсутності перспектив та економічного занепаду. Кооперація та розвиток підприємництва у об’єднаних територіальних громадах – це важливо та ефективно: створюються робочі місця, реалізовується не сировина за безцінь, а продукція створює додану вартість та залишає прибуток у громаді.

Знайомство із громадами Тернопільської області розпочалося із зустрічі у Тернопільському Центрі розвитку місцевого самоврядування. Віктор Литвинчук, директор Тернопільського ЦРМС, розповів про діяльність організації та результати децентралізації в регіоні.

У громадах Тернопільській області активно розвивається кооперативний рух, який підтримують великі агрохолдинги та сільськогосподарські підприємства. В ході візиту представники Чернігівщини відвідали сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК) різного галузевого спрямування та познайомилися із діяльністю великих сільськогосподарських підприємств.

«Учасники візиту побачили, що можна робити, аби не лише вижити, а й досягти конкретних результатів. Дізналися, що таке кооперація знизу, і в чому потрібно переконувати наших людей об’єднуватися в кооперативи та розвивати цей рух на Чернігівщині», - сказала Людмила Чабак. За її словами представники Коропської та Любецької ОТГ серйозно задумались над створенням кооперативів по збуту меду, вирощуванню малини в своїх громадах.

«Мета навчальних візитів, які організовує Чернігівський ЦРМС, саме в тому і полягає, щоб учасники могли побачити успішні практики, задати запитання, обмінятися контактами і створити щось подібне в своїх громадах», - підкреслила Людмила Чабак.

На думку Віктора Гармати, секретаря Новобасанської сільської ради, рік-два і кооперативний рух розгортатиметься і на Чернігівщині. Йому особисто сподобалася практика СОК "Медоносний сад", який займається допоміжною сільськогосподарською діяльністю. «Приїду додому, будемо говорити про створення такого підприємства у нас в громаді. У нас також є багато пасік, але про створення кооперативу ніхто ще не думав», - сказав Віктор Михайлович.

«Ми побачили спосіб, як створити робочі місця не маючи сотень, мільйонів гривень для старту. Успіх кооперації на Тернопільщині починається з усвідомлення ризиків, наявності довіри і відповідальності серед учасників кооперативів. Плюс помножений на суттєву підтримку на старті від ПРООН, а надалі - від місцевих великих агрофірм чи агроінвесторів. Чи зможемо щось впровадити? Покаже час. Досить прикладними є детальні розповіді керівників кооперативів, які готові ділитись і нормативними документами, підказувати про виклики і ризики. Тому будемо пробувати», - поділився своїми враженнями від візиту Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Сосницької селищної ради.

Про співпрацю великих холдингів та малих підприємств розповіли учасникам візиту Ігор Велиган, директор кооперативного об'єднання СОК "Файні газди", та Василь Мартинюк, директор благодійного фонду "Агрохолдингу "Мрія". Вони пояснили яким чином кооперативне об'єднання допомагає навчати кооператорів освоювати технологію вирощування певних рослин, і де шукати кошти, і які є рівні допомоги і сприяння з боку агрофірми для розвитку кооперативів. «Благодійний фонд «Агрохолдинг «Мрія» не просто допомагає, а своєрідно підказує орендарям земельних паїв, заохочує соціально спрямованими підходами щодо розвитку кооперативів. Ціль - соціальна і стала водночас», - сказали вони.

«Успіхи інших громад України переконують у тому, що можливості для того аби бути самодостатніми та отримувати гідний дохід своєю працею є. Кооперативний рух вибудовує новий принцип зростання економіки знизу догори та створює ефект сталого розвитку для місцевих громад», - підкреслила Людмила Чабак.

Також представники Чернігівської області дізналися про успіхи громад Тернопільщини в інших сферах, познайомилися із роботою органів місцевого самоврядування та обмінялися досвідом.


Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини