Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:42:48

За втручання прокурора бюджет Борзнянської міської ради поповниться на 100 тис. грн.

16.07.2018   07:50

Органами прокуратури області забезпечується системне вивчення питання законності використання земель під об'єктами нерухомості без укладення договорів оренди та сплати орендної плати.

Опрацюванням даних державного земельного кадастру, відомостей реєстрів про зареєстровані речові права на майно, інформацій органів державної фіскальної служби встановлено непоодинокі факти використання окремими особами земель під придбаними об’єктами нерухомості  без оформлення договорів оренди та, відповідно, без сплати будь-якої орендної плати до бюджету.
   
Так, прокурором встановлено факт використання фізичною особою комплексу нежитлових приміщень на земельній ділянці комунальної власності площею 0,2225 га в межах м. Борзна.
   
Незважаючи на проведену міської радою претензійну роботу, власник майна ухилявся від укладення договору оренди землі. З метою поновлення порушених економічних інтересів територіальної громади, прокуратурою області за результатами зібраних матеріалів, у т.ч. затвердженого в установленому порядку розрахунку розміру збитків (упущеної вигоди) за використання земель без правовстановлюючих документів, підготовлено позов до суду про стягнення на користь органу місцевого самоврядування майже 100 тис. грн.
   
За результатами розгляду позову судом першої інстанції надано невірну оцінку зібраним у справі доказам та у задоволенні позову у квітні 2017 року відмовлено. Апеляційну скаргу прокурора Київським апеляційним господарським судом 26.07.2017 необґрунтовано відхилено.
   
Послідовно відстоюючи власну правову позицію, прокурором внесено касаційну скаргу, яка Вищим господарським судом України розглянута та визнана обґрунтованою: рішення судів попередніх інстанцій з підстав невірного застосування норм матеріального права скасовано, а справу направлено до господарського суду Чернігівської області для повторного розгляду.
   
У ході нового розгляду справи позиція прокурора, що ґрунтувалася на зібраних беззаперечних доказах та узгоджувалася із судовою практикою з аналогічних спорів, судом підтримана: позов про стягнення на користь Борзнянської міської ради майже 100 тис. грн. задоволено у повному обсязі.
   
Позиція прокурора та висновки суду І інстанції повністю підтримані Київським апеляційним господарським судом.
   
Робота з цих питань триває.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини