Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:57:05

"Якщо раніше треба було шукати вільні робочі місця для безробітних, то сьогодні складно заповнити наявні вакансії"

12.07.2018   11:36Агенцiя

Питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення було й залишається надзвичайно актуальним, оскільки саме від цих факторів залежить не лише розвиток міст та районів, а й добробут людей, а, отже, чи буде в них бажання жити в Україні та працювати на економіку області.

Про це йшлося на засіданні «круглого столу», що відбувся цього тижня в Менській райраді. Ініціатор заходу – Чернігівська обласна служба зайнятості. Участь у засіданні взяли голова Менської райдержадміністрації Валерій Щукін та голова Менської райради Олександр Мисник, представники державних установ та роботодавці. Головував заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський.

«Якщо раніше треба було шукати вільні робочі місця для безробітних, то сьогодні складно заповнити наявні вакансії, - сказав він. – Серед основних причин браку кваліфікованих працівників на офіційному ринку праці є тіньова зайнятість та трудова міграція».

Для сфери зайнятості Чернігівщини характерними є й такі проблеми, як кризова демографічна ситуація, зменшення кількості та погіршення якості трудових ресурсів, дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили. 40% безробітних, які перебувають на обліку в центрах зайнятості області, мають вищу або неповну вищу освіту і лише чверть – професійно-технічну, натомість роботодавці потребують робочих рук. Так, чверть вакансій, поданих до служби зайнятості області, призначається для робітників з обслуговування технологічного устаткування: водіїв, машиністів котелень, трактористів, токарів, складальників верху взуття, рамників тощо. Кожна шоста вакансія - для працівників торгівлі, сфери послуг та найпростіших професій. Кожна восьма пропозиція роботи - для кваліфікованих робітників з інструментом. Це слюсарі-ремонтники, швачки, електромонтери, електрогазозварники, столяри, маляра та інші.

«Відповідних фахівців дуже бракує на зареєстрованому ринку праці, адже висококваліфіковані працівники відмовляються працювати за ту заробітну плату, яку пропонують роботодавці регіону», - сказав Максим Торжевський.

Більшість вакансій, які подаються до служби зайнятості, з мінімальним розміром заробітної плати або наближеним до нього. Щоправда, деяким фахівцям, яких важко знайти на ринку праці, роботодавці Чернігівщини готові платити «київську» заробітну плату. Це, зокрема, агрономи, рамники, слюсарі з ремонту автомобілів, водії, електрозварники, токарі, шліфувальники по дереву, а також, кваліфіковані юристи, бухгалтери, інженери різної спеціалізації, інженери-програмісти, системні адміністратори. Такі пропозиції роботи є не тільки в Чернігові, Ніжині та Прилуках, а й в деяких районах.

Максим Торжевський наголосив, що роботодавці, щоб втримати своїх працівників і тим самим зменшити потік трудової міграції, мають працювати легально та платити кваліфікованим працівникам гідну заробітну плату.

Він ознайомив присутніх з послугами служби зайнятості та новаціями в її діяльності. «Мета застосування нових підходів у роботі служби та удосконалення традиційних послуг – це бажання відповідати вимогам часу та залишатися надійним соціальним партнером для наших клієнтів», - сказав заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості.

Про залучення інвестицій в економіку Менського району та створення нових робочих місць учасників засідання поінформував голова Менської райдержадміністрації Валерій Щукін.

Головний державний інспектор Управління Держпраці в Чернігівській області Тетяна Черняк ознайомила присутніх з вимогами законодавства про працю та нагадала роботодавцям про відповідальність за порушення прав найманих працівників.

Начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Лисобикова говорила про послуги служби зайнятості роботодавцям. Зокрема ті з них, які стимулюють створення нових робочих місць: компенсація ЄСВ, громадські та інші роботи тимчасового характеру, професійне навчання безробітних на замовлення роботодавця тощо.

З особливостями сучасного ринку праці району присутніх ознайомила директор Менської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Тамара Кот.

Про зміни в законодавстві щодо пенсійного забезпечення громадян розповіла головний спеціаліст Менського відділу обслуговування громадян Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Лариса Маринченко. Йшлося про порядок обчислення страхового стажу найманих працівників, його залежність від періоду легального перебування в трудових відносинах, вплив сплачених страхових внесків на розмір пенсійного забезпечення.

Заступник начальника Менської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Чернігівській області Людмила Добридень ознайомила учасників з розміром заробітної плати, з якої роботодавці Менського району сплачують податки, та наголосила на недостатній соціальній відповідальності окремих керівників підприємств.

Засідання «круглого столу» завершилось жвавою дискусією, участь у якій взяли роботодавці та їх представники, зокрема начальник відділу кадрів ТОВ «Мена-Анангард» Наталія Фесюн, директор ПАТ «Менське підприємство по племінній справі в тваринництві» Микола Костенко, голова правління сільськогосподарського кооперативу «Куковицький» Сергій Нужняк.




Валентина Федусь
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини